XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/13kerulet/kiadvanyok/

Témák A-Z

Kiadványok

Lendületben 2.0 – Eredmények 2020-2024

Lendületben 2.0 kiadvány borítójaA képviselő-testület 2020. januárjában elfogadta ciklusprogramját, mely a Lendületben 2.0 nevet kapta. A 2020-2024. közötti időszakról szóló beszámoló kiadvány bemutatja az önkormányzati ciklusprogram megvalósulását, az elkészült fejlesztéseket, a bővített szolgáltatásokat.
Letöltés

 

 

 

Lendületben 2.0 – 2022.

A képviselő-testület 2020. januárjában elfogadta ciklusprogramját, mely a Lendületben 2.0 nevet kapta. A program 2024-ig fogalmazza meg a kerületfejlesztés irányait, célkitűzéseit. A 2022-es évről készült beszámoló kiadvány bemutatja az önkormányzati ciklusprogram megvalósulásának előrehaladtát, az elkészült fejlesztéseket, a bővített szolgáltatásokat.
Letöltés

 

 

Lendületben 2.0 – félidőben

A képviselő-testület 2020. januárjában elfogadta ciklusprogramját, mely a Lendületben 2.0 nevet kapta. A program 2024-ig fogalmazza meg a kerületfejlesztés irányait, célkitűzéseit. A ciklus félidejében készült beszámoló kiadvány bemutatja az önkormányzati ciklusprogram megvalósulásának előrehaladtát, az elkészült fejlesztéseket, a bővített szolgáltatásokat.
Letöltés

 

 

Lendületben 2.0 – 2020.

A képviselő-testület 2020. januárjában elfogadta ciklusprogramját, mely a Lendületben 2.0 nevet kapta. A program 2024-ig fogalmazza meg a kerületfejlesztés irányait, célkitűzéseit. A 2020-as évről készült beszámoló kiadvány bemutatja az önkormányzati ciklusprogram megvalósulásának előrehaladtát, az elkészült fejlesztéseket, a bővített szolgáltatásokat. Külön fejezetben ismerteti az önkormányzat koronavírus-járvány elleni védekezésével kapcsolatos tudnivalókat, valamint a kormányzati elvonások mértékét.

Letöltés

 

Víz-tükör

Csaknem minden évben átadunk egy-egy szökőkutat, csobogót. Vízfelületeink, párakútjaink mellett kellemesebb a pihenés, a közérzet is javul. Sokszínűek az alkotások: égbetörőek és finoman gyöngyözőek, egyszerűek és sok színben pompázóak. Természetes vizünk, a Duna összeköti Angyalföldet, Vizafogót, Újlipótvárost és a Népszigetet. Kerületünkben torkollik a Dunába a Rákos-patak, legszebb szakasza hozzánk tartozik. Nincs még egy olyan városrész Budapesten, ahol ennyi szökőkút, csobogó lenne. A VÍZ – TÜKÖR című albumunkban sorra vesszük ezeket – a teljeskörűségre törekedve a főváros és a magánbefektetők tulajdonában lévőket is –, és a természetes vizeinket sem hagyjuk ki.

Letöltés

 

 

Lendületben a XIII. kerület – 2015-2019.

Az önkormányzat 2015. januárjában fogadta el a „Lendületben a XIII. kerület” elnevezésű programját. A kiadvány a program teljesülésének főbb állomásait mutatja be. A cselekedeteink vezérfonala mindvégig az itt élők szolgálata, a kerület fejlődésének segítése volt. Óvtuk értékeinket, hagyományainkat, nyitottak maradtunk a befogadásra, a családok, rászorulók támogatására, a generációk közti szolidaritás erősítésére. Megőriztük a közszolgáltatásaink színvonalát, intézményhálózatunkat fejlesztettük. A kiadványba tekintve látható a „Lendületben a XIII. kerület” középtávú programban elfogadott célok és a hozzájuk kapcsolódó intézkedések teljesültek. Az önkormányzat a lakosságnak tett vállalásait megvalósította. Az elmúlt években a városrész dinamikusan, fenntartható módon fejlődött, a teljesítményt több szakmai és civil fórum elismerte.

Letöltés

 

Fotókönyv: ünnepi év képekben

A 80. ünnepi év programjaiból összeállított fotóalbum kedvet ad, hogy képeit szemlélve bárki tovább gondolja, történetté kerekítse az azokon rögzített pillanatokat. A hangulatról, érzésekről többet árulhatnak el a szavakon túlmutató fotográfiák, amelyek azt is megértethetik szemlélőjükkel: miként válnak közösségteremtővé a helyszínek. 2018-ban valamennyi önkormányzati rendezvényünk a 80. évforduló jegyében zajlott. A minden korosztálynak szóló rendezvényeink a gondos felkészülés, az átlagosnál több odafigyelést igénylő szervezőmunka eredményeként magas színvonalon és sikeresen valósultak meg.

Letöltés

 

Lendületben a XIII. kerület – 2018.

Az önkormányzati ciklus negyedik évének eredményeit mutatja be a kiadvány. 2018-ban is lendületben maradt a kerület! Büszkék lehetünk saját fejlesztéseinkre, beruházásainkra. Lakásépítésben és a környezet korszerűsítésében elsők vagyunk, tovább szépültek közterületeink. A lakosság modernizált retro hangulatban „kapta vissza” a Láng Művelődési Központot. A Kartács utcában száz százalékig önkormányzati forrásból 23 lakásos passzívház épült. Végrehajtottuk egyedülálló szanálási programunkat a Szabolcs és Teve utcákban, megtartva a területet önkormányzati tulajdonban. A Mese tagóvodát felújítottuk a nevelési év kezdetére. A 800 millió forintért vásárolt csúcstechnológiájú CT/MR berendezéseket egy év alatt több mint 4 ezer kerületi lakos vette igénybe.

Letöltés

 

Festők és a XIII. kerület

A lokálpatriotizmusukat munkakörükön túl is fontosnak tartó munkatársak művészettörténészekkel közösen rendhagyó vállalkozásba kezdtek: felkutatni és kötetbe szerkeszteni a kerületet megörökítő festményeket. Az albumba tekintve látható, hogy sokakat megihletett a XIII. kerület. Bernáth Aurél festménye a borítón, Csernus Tibor, Márffy Ödön és Derkovits Gyula festményei a könyv belsejében. Helyet kaptak a kötetben büszkeségeink: Angyalföldi Szabó Zoltán, Újlipótváros „utcafestője”, Mácsai István, a sokoldalú képzőművész Redő Ferenc, valamennyien díszpolgárok. Hatvan művész szerepel az albumban, akik különböző korban és stílusban alkottak. Örvendetes, hogy továbbra is működnek az alkotóműhelyek a Pannónia, Bulcsú és a Lehel utcában és a Máglya közben. Örömteli az is, hogy a fiatalabb alkotók is fontosnak tartják megörökíteni a kerület egy-egy nevezetességét, vagy ismeretlenebb részét, akik örökösei lehetnek neves elődeiknek.

Letöltés

 

Lendületben a XIII. kerület – 2017.

A kiadvány a 2017-es év főbb kerületi történéseit foglalja össze. A XIII. kerület magas életminőséget biztosító, fenntartható és visszafordíthatatlan fejlődési pályára került. Büszkék lehetünk arra, hogy a Meséskert Tagóvoda 2017-ben különféle rangos hazai és nemzetközi díjakat nyert. Öröm, hogy más kerületekből, városokból, külföldről is a „csodájára” járnak. Elkészült a Tüzér utcai Gyermekkert Tagóvodánk is. Sokrétű szociális szolgáltatásaink a családok eltérő életszakaszaihoz igazodnak. Életkezdési támogatást adunk az újszülötteknek, s valamennyi kerületi gyermeket el tudunk helyezni bölcsődéinkben, óvodáinkban. Az önkormányzatok közül elsőként vásároltunk CT- és MR gépeket: saját forrásból 800 millió forintot költöttünk ezekre a csúcstechnológiájú eszközökre. A kerületi egészségügy leghatékonyabb prevenciós tevékenysége a szűrővizsgálatok megszervezése a szakrendelő-intézetekben.

Letöltés

 

A XIII. kerület kezdetektől napjainkig

2003-ban jelent meg tartalmában és küllemében az eddigi legrészletesebb, legszínesebb, többnyelvű kerülettörténeti kiadvány. A könyv a külföldiek, a kerületünk múltját kevésbé ismerők és az abban járatosabbak számára egyaránt érdekességeket nyújt. A negyedik, javított és tovább bővített kiadás a kutatásoknak köszönhetően újabb részekkel gazdagodott. Először olvasható a tudományos élet kerületi hírességeiről, külön fejezetet kaptak a rendezők, színészek, rádiós és tévés személyiségek. Az utolsó megjelenés óta eltelt évek eseményeiről és eredményeiről is olvasható információ a napjaink történelmét felvázoló részben. A könyv képanyaga is megújult. A lakóhelyhez tartozást, a hagyományok ápolását erősítheti ez a könyv a kerület iránt érdeklődő olvasónak.

Letöltés

 

Lendületben a XIII. kerület – 2016.

2019-ig szóló program második évéről ad képet a kiadvány. Ez évben az egyes fejezetekhez kapcsolódó célkitűzéseinket jelöltük meg és azok megvalósítását. Az elmúlt évben is elképzeléseinknek megfelelően fejlődött a kerület. Jelenleg is a legtöbb iroda- és lakásépítkezés a kerületben történik. A befektetői fejlesztések mellett saját beruházásokkal is élen járunk. A világszínvonalúnak minősített és számos díjjal elismert 100 lakásos passzívházunk után a múlt évben átadtuk a szintén teljes mértékben saját forrásból épült, az ország legkorszerűbbnek, s Európában is kiemelkedő színvonalúnak számító passzívóvodát. A kerület fejlesztésein túl dolgoztunk a szegénység és a leszakadás ellen. A közösen végzett munkánkat 2016-ban 13 díjjal ismerték el, valamennyit szakmai és civil szervezetektől kaptuk.

Letöltés

 

Lendületben a XIII. kerület – 2015.

A „Lendületben a XIII. kerület” című, 2019-ig szóló program megvalósításának első évét értékeltük a kiadványban. A múlt évben elkészítettük a 2019-ig tervezett beruházásainkat, melyeket továbbra is önerőből, hitelfelvétel nélkül valósítunk meg. Átadtuk a megújult Visegrádi utcai Egészségházat, megújult a Kárpát utcai lakótelepen a Duna játszótér, a Lehel Csarnok mellett a Bulcsú park, elkészült a RAM kertben a „Bóbita” Irodalmi Játszótér.Témakörönként részletesen számolunk be a 13 fejezet 147 konkrét feladatából az elmúlt évre meghatározott tennivalók teljesüléséről. Eredményeink eddig igazolták szándékunkat. Feltett szándékunk, hogy a „Lendületben a XIII. kerület” programunk sikeresen folytatódik és 2019-ig teljesítjük vállalásainkat.

Letöltés

 

Budapest XIII. kerület – Angyalföld – Újlipótváros – Vizafogó

A kiadvány az eddig három alkalommal megjelent háromnyelvű, kerületi ismertető újabb megjelentetése. Az általában öt évente kiadott tájékoztató a legfrissebb információkat tartalmazza, értékeinket, jellegzetes épületeinket az itt lakók mindennapjait mutatja be. Szól a kerület múltjáról, azon belül a királyválasztó Rákos mezejéről, Angyalföld történelméről, Újlipótváros építészetéről és a Vizafogó Duna-partjának szépségéről. Megjeleníti a lüktető modern nagyvárost, a fiatalokat vonzó családbarát lakókörnyezetet, a kultúrát, a megőrzött természeti értékeket. Bemutatja a korábban nemzetközi hírű nagyipari tevékenység helyén épülő iroda- és lakóházakat, az épített és természeti környezet összehangolt fejlesztését.

Letöltés

 

Lendületben a XIII. kerület

Az elmúlt két évtized fejlődésének eredményeként a városszerkezet átalakult, a kerületben 18 000 lakás és egymillió m2 iroda épült meg. A kerület az elmúlt években is megtartotta népességvonzó erejét, kiemelkedő gazdasági potenciálját, az önkormányzati vagyon közel százmilliárdos. A „Lendületben a XIII. kerület” program elnevezése kifejezi, hogy céljaink és intézkedéseink az elért eredményekre, az együttműködésre, a kiszámíthatóságra és a dinamizmusra épülnek. A program középpontjában a kerületi állampolgárok életminőségének javítása és a kerület fejlesztése áll. A 13 fejezet 147 konkrét, ezáltal számon kérhető feladatot tartalmaz. A következő öt évben is a kerület további fejlődését, az itt élők érdekeit, jólétét kívánjuk szolgálni kiegyensúlyozott kerületpolitikával, a szolidaritással és az esélyegyenlőség biztosításával.

Letöltés

 

Közösen a XIII. kerületért 2010-2014.

A „Közösen a XIII. kerületért” programunkról készítettünk összefoglalót a lakosság hiteles tájékoztatása érdekében. Négy éve közösen történt a célok kijelölése, a feladatok megfogalmazása, és közös volt a megvalósítás. Közös a munkánk eredménye is, a végrehajtás során számíthattunk a lakosság közreműködésére. A program 14 fejezetében vállalt 213 feladatának megvalósítása során sikerült megőrizni, gyarapítani értékeinket, miközben folyamatosan megújult a kerület. Nemcsak teljesítettük a célkitűzéseinket, de a kerület és az ország helyzetét összehasonlítva sincs szégyenkezni való. A stabil, kiegyensúlyozott gazdálkodás tette lehetővé, kerületünk hitelfelvétel nélkül, saját erőből való folyamatos fejlesztését. A minőséget és a kerület fejlődésének érdekeit szem előtt tartva fogadtuk el a „Hosszú távú fejlesztési koncepciónkat”, kitűzve egy még modernebb, fejlettebb, emberközpontúbb városrész megvalósítását.

Letöltés

 

75 év – 75 épület

A kerület 75 éves születésnapja kínált lehetőséget arra, hogy bemutassuk egy adott évben megszületett épületet, épületegyüttest és megjelent újságcikket. A könyv anyaga helytörténeti és kulturális szempontból érdeklődésre tarthat számot, értéktárként tekinthető kerületünk lakosai, különösen a fiatalabb nemzedék számára. Az újságcikk a történelem egy napjára irányítja a figyelmet, egy épület több évtizedig hirdeti korának stílusát. Mindkettő alkalmas városrészek történetének elmesélésére, jelentős pillanatainak megragadására.

Letöltés

 

Budapest XIII. kerület védett építészeti értékei

A kiadvány a jogszabállyal védett építészeti értékeket mutatja be. A 2004-ben megjelent első kiadvány óta civil és önkormányzati kezdeményezésre számottevően nőtt a fővárosi rendelettel védett házak száma. A védett épületek megújítására hatodik éve ír ki támogatási pályázat az önkormányzat, egyre-másra újulnak meg a városképben jelentős szerepet játszó házak. A kötet teljeskörűen tartalmazza a világörökségi területet, a műemléki védettségű és a helyi védettségű épületeket vagy épületegyütteseket.

Letöltés

 

 

 

Kortárs építészeti értékek a XIII. kerület városképében

Budapest XIII. kerületében az elmúlt 15-20 évben tizenötezer lakás és 920 ezer m2 irodaház létesült. A közkedvelt tetőkertes lakóépület együttesek és a Váci úti irodafolyosó átalakították a kerület arculatát. Az Építészeti díjak és a Hild-érem bizonyítják az új értékek átgondolt teremtésében elért eredményeket. Az önkormányzat pályázatokat ír ki, kerületi Tervtanácsot működtet, szakmai kiállításokat rendez. A kortárs építészet kerületi értékeit bemutató kiadvány is második alkalommal jelenik meg.

Letöltés

 

Látta-e már a XIII. kerületet éjjel?

A XIII. kerületi önkormányzat legújabb kiadványa a halhatatlan zeneszerző, Zerkovitz Béla 1907 körül született, örökzöld slágerét idézi: “Látta-e már Budapestet éjjel, / Jöjjön velem, tekintsünk csak széjjel…” Egészen biztos, hogy maga Zerkovitz is elcsodálkozna azon a fantasztikus látványon, amit a XXI. századi Angyalföld – Újlipótváros – Vizafogó, összefoglaló néven Budapest XIII. kerülete az esti, éjszakai fényben mutat magából.

– Otthonunkban szívesen látjuk az idelátogatókat – írja dr. Tóth József polgármester a séta képeit bemutató színvonalas kiadvány bevezetőjében -, vendégeinknek örömmel mutatjuk be értékeinket, jellegzetes építményeinket. Nézzen körül kerületünkben egy kellemes nyári estén a Margitszigeten, vagy akár egy, a karácsonyra készülő téli éjszakán.

Letöltés

 

Díjaink, elismeréseink


              Idősbarát önkormányzat díj