XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/13kerulet/kornyezetvedelem/parlagfu/

Témák A-Z

Parlagfű

Magyarországon a 2,5 millió allergiás beteg közül minden második szenved a parlagfűtől. Nem véletlen, hogy irtása kötelező. A növény legszívesebben az enyhén savanyú, homokos talajban él, de sok más területeken is megtalálható. Tömegesen áprilisban jelenik meg, legintenzívebb növekedési időszaka júliusban van.

Virágzó parlagfű

A parlagfű (Ambrosia artemisiifolia) magról kel ki, és magtermésének beérlelése után elpusztul. Magyarországon március végén indul meg a kelése, áprilisban pedig tömegesen jelenik meg. Április-május hónapokban az évente kikelő mennyiség nagy része kibújik, ezután már csökkenő intenzitással, de az őszi fagyokig továbbra is folyamatosan kel. A magvak csírázásához 10-20 Celsius fokos hőmérséklet a legkedvezőbb. A csírázás a talaj felmelegedésével kezdődik meg, fény hatására gyorsabb, de fény nélkül is képes csirázni a parlagfű.

A növény legintenzívebb növekedési időszaka júliusban van. Ezután termetessé válása lelassul, és virágozni kezd. Porzós virágai már július elején, illetve közepén megjelennek, a termős virágok egy-másfél héttel később. A termős virágok beporzását a szél végzi. A virágpor szóródására legnagyobbrészt július végén és augusztus hónapban kerül sor, ezután kisebb mennyiségben egészen a fagyok beálltáig tart ez a folyamat. A virágpor szél útján akár 100 kilométeres távolságokra is képes tömegesen eljutni.

A parlagfű pollenje

A termés érése október közepe táján kezdődik. Egy közepes növény átlagban 3-4 ezer csíraképes magot érlel, de előfordulhat akár 60 ezres termésszám egyetlen tövön.

A termés érését először egy nyugalmi állapot követi január végéig, aminek az őszi kicsírázás meggátlása a célja, majd a nyugalmi periódus második részében a már csírázásra kész termés várakozik a tavaszi felmelegedésre.

Ambrosia artemisiifolia (Parlagfű)

A növény levelei jellegzetesen szeldelt formájúak, színük sötétzöld, fonákjuk szürkészöld. A levelek színükön és a fonákjukon is sűrűn szőrözöttek, a fonákon található szőrzet a hosszabb. A növényen a porzós és a termős virágok külön helyezkednek el. A porzós virágok a legfelső hajtások végén, a termős virágok közvetlenül a porzósok alatti legközelebbi levél hónaljában találhatók. Termése változatos alakokat ölthet. Magassága szintén nagyon változatos. A kifejlett növény a másfél métert is meghaladhatja a kukorica- vagy napraforgótáblákban. Központi, egyenes szár képezi a parlagfű tartó vázát, amelyből az oldalhajtások sűrűn ágaznak el. A talajhoz közeli néhány centiméteren két-három elágazás is található.

A parlagfű egyébként az enyhén savanyú, homokos vályogot kedveli, de más területen is könnyen előfordulhat. Leggyakrabban utak és vasúti sínek mentén, parlagon hagyott területeken, nem használt telkeken, nem megfelelően gyomirtott, és bolygatott földeken fordul elő. A meleg éghajlatot, a fényt, és a nyári csapadékot kedveli. A sűrű növényzetet, fákat nem kedveli. A tengerszinttől a 400 méteres magasságig fordul elő.

 

Amit a parlagfű irtásáról tudni kell

A parlagfűirtást folyamatosan, minden alkalmas módon és eszközzel kell végezni. A növényt mindenképpen még a virágzása előtt el kell pusztítani, hogy ne szórhasson virágport és ne érlelhessen termést.

A parlagfűirtó-akciók keretében kézi gyomlálással távolíthatók el a nem kívánt növények. Fontos, hogy kisgyerekek, iskolások soha ne végezzék ezt a feladatot, mert az erősen pollenszennyezett levegő kiválthatja az addig nem észlelt allergiájukat.

Nem megoldás a kaszálás, mivel az egyszeri nyesés e formája nem számolja fel a parlagfüvet a környéken. Ez a növény ugyanis alacsonyan elhelyezkedő oldalrügyeiből 3-4 oldalhajtást nevel, ebből adódóan már néhány hét múlva ugyanolyan intenzitással virágzik. Általában három kaszálás vezet eredményre. Ha ez a magas költségek miatt nem jöhet szóba, akkor az ügyelni kell arra, hogy a virágzást közvetlenül megelőző időszakra essen a kaszálás, mivel ez a leghatékonyabb.

A parlagfű terjedése gyomirtószerek használata nélkül nem állítható meg. Azonban vegyszeres kezeléseket csak olyan helyen szabad alkalmazni, ahol ez embereket és főként gyermekeket semmilyen módon nem veszélyeztet. A parlagfű növekedési fázisai közül a hatleveles állapota, azaz hozzávetőlegesen a 10 centiméteres magasság az a határ, ameddig a gyomirtószeres irtás még hatékony.

Díjaink, elismeréseink


              Idősbarát önkormányzat díj