XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/13kerulet/testvervarosok/kassa-delvaros/

Témák A-Z

Kassa-Délváros

Kassa-Délváros címereKassa a Hernád folyó völgyében, a Szepesi-érchegység által határoltan, 244 km2 területen fekszik.

Már a bronz-, majd a római és az avar-szláv korszakban is sűrűn lakott település volt. Írásos dokumentumban 1230-ban szerepelt először. A tatárjárás után az Alsó-Szászországból érkező telepesek és a helyi lakosság fallal megerősített várost építettek ki. A történelmi Magyarország legrégibb alapítólevele innen származik.

1312-ben a rozgonyi csatában, Kassa megvédte saját függetlenségét és segítséget nyújtott Károly Róbertnek, ezért szabad királyi rangú várossá emelték. A XIV. és XV. század Kassa felvirágzásának időszaka. Saját pénz veretett és felépítette a Szent Erzsébet-székesegyházat. 1670-ben itt találkoztak a Wesselényi-összeesküvés vezetői, 1682-ben Thököly Imre foglalta el. II. Rákóczi Ferenc felkelésének idején (1703-1711) tűzvész és pestisjárvány pusztította a várost, gazdasági és demográfiai visszaesést okozva.

A XIX. század második felétől a város ipari, gazdasági, társadalmi és közigazgatási központtá fejlődött, amely a belváros gyorsütemű építésével és a történelmi városrész felújításával párosult.

Napjainkban Kassa több mint 250 ezer lakosával Kelet-Szlovákia legnagyobb városa, közigazgatási, tudományos, oktatási és kulturális központja. 2013-ban Európa Kulturális Fővárosa volt.

Kassa-Délváros több mint 25 000 lakosú városrész, a lakosság jelentős része lakótelepen él. Ipari létesítmények (Vasmű), közintézmények (megyei kórház), iskolák, szabadidő központok egyaránt. találhatóak a városrészben. Ugyancsak itt van a nemzetközi repülőtér és a város legnagyobb strandja is.

Az Együttműködési Megállapodást 2002. május 31-én írta alá JUDr. jaroslav Hlinka és dr. Tóth József polgármester Budapesten.

 

Díjaink, elismeréseink


              Idősbarát önkormányzat díj