XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/13kerulet/diszpolgarok/diszpolgarok-2018/

Témák A-Z

Díszpolgárok 2018

Illés együttes

Tagjai: Bródy János, Szörényi Levente, Szörényi Szabolcs

A magyar nyelvű beatzene meghatározó előadóművészeként, zeneszerzőként, illetve szövegíróként váltak ismertté. Szörényi Szabolcs és Levente közel húsz évig laktak a kerületben. Lakásukhoz közel, a Balzac utcai Bosch Klubban kaptak először fellépési lehetőséget. Később Bródy János szövegkönyveivel és önálló előadói estjein vállalta fel az emberi jogok képviseletét, Szörényi Levente színpadra komponált műveivel aratott dicsőséget. Szörényi Szabolcs színházi, film- és lemezprodukciók zenei rendezőjeként tevékenykedett. Kihagyhatatlan életművük az István, a király rockopera. RaM-ban megnyílt Rockcsarnok őrzi és állítja ki ikonikus tárgyaikat.

 

Dr. Kéri József

Cégvezető

Alsóságon született. Gimnáziumi tanulmányait Celldömölkön végezte, naponta gyalog járt be oda. A veszprémi Vegyipari Egyetemen diplomázott, ahol 1966-ban korróziós szakmérnöki oklevelet is szerzett, 1968-ban ugyanott megszerezte a fizikai és kémiai tudományok doktora címet is. 1980-tól a Váci úti Perion Akkumulátorgyár vezérigazgató-helyettese, majd hat évvel később vezérigazgatója lett. Vezetése alatt a gyár a XIII. kerület zászlóshajójává, ország-, Európa-szerte ismert vállalkozássá vált. A Magyar Köztársaságért Érdemrend Kiskeresztje kitüntetettje. 23 éven keresztül volt az Angyalföldi Média Közalapítvány kuratóriumának elnöke.

 

 

Pásztor Erzsi

Színművész

1959-ben végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, Szinetár Miklós volt az osztályfőnöke, akit meghatározó mestereként tart nyilván a mai napig. A főiskolán változtatta nevét Pásztorra, mert Pápay Erzsiként már játszott színésznő. Pécsett kezdte a pályát, majd tagja volt a budapesti Madách Színháznak. Pályafutását olyan szerepek fémjelzik, mint a Macskajáték Orbánnéja, a Bors néni címszerepe. A Veri az ördög a feleségét című film Kajtárnéja alakításért elnyerte az 1978-as Magyar Filmszemle legjobb színésznőjének járó díját. Ő alakította az első hazai tévés szappanopera, a Szomszédok Janka nénijét is. A XIII. kerületben több mint negyven éve él.

Díjaink, elismeréseink


              Idősbarát önkormányzat díj