XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/13kerulet/diszpolgarok/diszpolgarok-2023/

Témák A-Z

Díszpolgárok 2023

Kováts Adél

Színművész, színházigazgató

Kovats AdélTöbb mint egy évtizede él családjával – férjével és lányával – a kerületben. Lakása ablakából pont a Radnóti Miklós-szoborra lát. „Jólesik a lelkemnek mélyebb jelentést tulajdonítani ennek”, mondja. Elsősorban színésznek tartja magát, az igazgatást pedig gondoskodásnak: „A színészet a hivatásom, és az oxigén, amely nélkül nem tudok létezni”. 1983-ban végezte a Színház- és Filmművészeti Főiskolát. Előbb a Nemzeti Színházhoz szerződött, itt csaknem tíz évig játszott. 1993 óta a Radnóti Színház tagja, 2016 februárjától a teátrum igazgatója, jelenleg a második direktori ciklusát tölti. Vezetőként is azt képviseli: két ember közt a legrövidebb és a legsimább út az őszinteség. Büszkén említi, hogy szülei következetesen nevelték, nála családi indíttatás, hogy mindenért tenni kell és érdemes. Igazgatása alatt a Radnóti Színház hangsúlyosan vállal társadalmi missziót, legújabb érzékenyítő kampányuk azt üzeni: mindannyian felelősek vagyunk egymásért. Kováts Adél úgy érzi, a XIII. kerületben, Újlipótvárosban valódi lokálpatrióta lehet, ez a kötődés számára felelősséget is jelent a lakóhelyért, és még többet szeretne tenni az itt lakókért. „Közülük nagyon sokan nézőink is a Radnótiban. Gyakran megállítanak a környéken, rákérdeznek az előadásainkra. Fontos nekem a visszajelzésük,” fogalmaz.

Simonyi András

Diplomata

Simonyi András

Beleszületett a XIII. kerületbe. „Erős a kötődésem a városrészhez, születésem óta a Hollán Ernő utca lakosa vagyok, ma is ezt tekintem az otthonomnak. Iskoláimat a Dózsa György úti ének-zenei általánosban kezdtem. Itt fogott meg örökre a zene. A gitár lett az én igazi hangszerem”, mondja. A kilencvenes évek második felében közreműködött hazánk NATO-csatlakozásában, Magyarország első NATO-nagykövete volt Brüsszelben. 2002-től öt évig Washingtonban teljesített szolgálatot mint nagykövet. Négy csúcstalálkozót hozott össze a két felsővezetés között. Kiválóan gitározik. Lehetett volna zenész is. Annak idején Presser Gábor javasolta neki, hogy tanuljon tovább. 1975-ben diplomázott a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem (a mai Corvinus elődje) közlekedés szakán. Idővel politikatudományok terén megszerezte a PhD fokozatot. A gitározást soha nem hagyta abba. Külföldi diplomatatársaival rockzenekarokat alapított. Simonyi András nagykövetként a magyar kreativitás egyik szószólója volt. Már abban az időben is azt képviselte: a 21. század legfontosabb erőforrása a kreativitás lesz, a globális problémák megoldásához a művészetek a kreativitás igazi forrásaiként tudnak hozzájárulni. 2008-ban az etyeki Korda Filmstúdió elnöke lett. Később visszatért az Egyesült Államokba: 2012 és 2018 között a Johns Hopkins Egyetem Transzatlanti Kapcsolatok Központját vezette. Pályázattal nyerte el a pozíciót. Jelenleg a George Washington Egyetem vendégtanára és az Atlantic Council of United States főmunkatársa. Számos publikáció szerzője. 2019-ben jelent meg a Rocking Toward a Free World című könyve az Egyesült Államokban. „Az Atlantic Council Amerikában – a Fehér Háztól ötszáz méterre – a konszenzusépítés egyik think tank fellegvára, amelyben demokraták és republikánusok egyaránt részt vesznek. Büszke vagyok arra, hogy ez a jelenlegi munkahelyem”, teszi hozzá Simonyi András.

 

Sumonyi Papp Zoltán

Költő, író, szerkesztő

Sumonyi Papp Zoltán

Verseit először – a hatvanas évek legelején – az Élet és Irodalom, a Kortárs és az Új Írás közölte. 1966-ban diplomázott az ELTE BTK magyar-orosz szakán. Négy évig a Művelt Nép Könyvterjesztő Vállalat szerkesztője volt. 1970-ben került a Magyar Rádióhoz. Tíz évig a bemondók osztályát, 1980 és 1987 között az irodalmi osztály Irodalmi Újság és Társalgó – Másfél óra irodalomkedvelőknek című műsorait vezette, majd tizenöt évig a Rádiószínházat, 2002-től 2007-ig a Kossuth Rádió Vallási és Közművelődési Szerkesztőségét. Első verseskötetét 1967-ben adták ki. Azóta csaknem negyven műve jelent meg, köztük versek, regények, történelmi regények, drámák, legutóbb pedig, 2020-ban, Tessék mondani, milyen vallású? című könyve irodalmi anekdotákkal. Azt vallja: „Az irodalom az emlékezet meghosszabbítása.” 2002-ben választották a Magyar PEN Club ügyvezető elnökévé, 2010-től elnökévé; 2011 óta tiszteletbeli elnöke a szervezetnek. Sumonyi Papp Zoltán 1964 óta él a XIII. kerületben, jelenleg az Újlipótvárosban. 2010-től a kerületi Kassák Lajos Irodalmi Díj zsűrielnöke. 2016-ban Budapest Főváros XIII. Kerületért díjjal tüntették ki. 2013-től a Magyar Civil Becsületrendet odaítélő Ars Humanica Hungarica Kör tagja, amely „a nemes emberi alapértékek humanista hagyományainak és értékeinek művelésére és ápolására alakult”.

Díjaink, elismeréseink


              Idősbarát önkormányzat díj