XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/13kerulet/smartxiii-konferencia-2023/

Témák A-Z

4. SMARTX!!! Konferencia – 2023.10.26.

A klímaváltozás, a mindennapi életünkhöz szükséges erőforrás-igények növekedése, a demográfiai változások, a digitális átalakulás, a COVID19-koronavírus okozta társadalmi és gazdasági hatások, az energiaválság új megközelítést igényelnek a világ városainak. A politikusok és városfejlesztési szakemberek jelentős része a jelen és jövő kihívásaira „smart megközelítésben” keresi a választ.

Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete 2019-ben elfogadta az „Intelligens kerület koncepciót”, 2020-ban a „SMART13 Akciótervet” és a 2020-ban felülvizsgált Integrált Településfejlesztési Stratégiában horizontális célként fogalmazta meg a smart city koncepció megvalósítását. A SMART13 Program részeként fontosnak tarjuk, hogy tanuljunk a hazai és nemzetközi smart példákból, a jó gyakorlatokat megismerjük és megosszuk más településekkel.

Ennek érdekében 2020. október 29-én megrendeztük az 1. SMARTX!!! Nemzetközi Konferenciát, ahol Bécs, Amszterdam, Oulu, Barcelona és az ausztráliai Newcastle szakemberei tartottak online előadást tapasztalataikról. Azóta a 2. és 3. konferencián Madrid, Tallin, Lisszabon, Santiago de Compostella, Bécs, Fokváros (Cape Town), Helsingborg, és Rotterdam szakemberei tartottak előadásokat.

A pozitív visszajelzések és a hasznos tapasztalatok alapján az idei évben megszervezzük a 4. SMARTX!!! Nemzetközi Konferenciát, amelyre Ausztriából, Nagy-Britanniából és Romániából hívtunk előadókat, akik a magyar kollégákkal kiegészülve osztják meg tapasztalataikat, jó gyakorlataikat. Idén a smart city terület talán egyik legnagyobb kihívását jelentő digitális átállást és az azzal járó adatgazdálkodás, adatkezelés kérdéskörét tekintjük át.

City of Budapest District 13 holds the 4th International Conference as part of its SMARTX!!! Program. The organisers’ intention is to create a tradition with this event. The aim of this conference is twofold

 • Presentation of the SMARTX!!! Program, including the Smart District Concept and the SMART13 Action Plan among the district residents, businesses and actors who can / want to participate in SMARTX!!! Program, and of course for foreign speakers.
 • As part of the learning process as defined in the Action Plan, the presentation of Europe’s leading smart city programs, the discussion of experiences, and the establishment of an international partnership with the participating programs and cities for smart city developments.

Kövesse élőben a konferenciát  – Watch the conference live

Magyarul

In English

A konferencia programja

You can download the program leaf in English from here

9:30 – 12:10
Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Dr. Tóth József polgármester

https://www.budapest13.hu

CEURINA NKft – Magyarország Szokolay Örs – ügyvezető igazgató

Örs évtizedes tapasztalatokkal rendelkezik a városfejlesztés, közösségfejlesztés, városkormányzás és részvételi tervezéssel támogatott döntéselőkészítés területén. A CEURINA Nonprofit Kft alapítója és vezetőjeként számos nemzetközi, EU által támogatott projektet szervezett és irányított regionális szinttől a települési szintig. A Budapest XIII. kerület részére 2019-ben kidolgozott Intelligens Kerület Koncepció alapján a kerületi smart city ökoszisztéma megalapozásán dolgozott, illetve 4. alkalommal szervezi a SMARTX!!! konferenciát. Vallja, hogy a smart city alapú, innovatív várostervezés, -irányítás vezethet el az emberközpontú

Előadása: Smart City: tudomány és technológia az emberközpontú város szolgálatában

Örs rövid bevezetőt ad a konferencia előadásaihoz, a smart city megközelítés változásaival, az urbanizációs folyamatokkal, a globális és lokális szemléletű városfejlesztéssel és különösen a tényeken, adatokon alapuló várostervezéssel, városkormányzással foglalkozik.

MEGAKOM Stratégiai Tanácsadó Iroda Kézy Béla – ügyvezető partner, URBACT vezető szakértő

Béla városfejlesztési stratéga és gyakorlati szakember. Tevékenysége többek között a gazdaságfejlesztés, a fenntartható városi mobilitás, valamint a tehetségvonzás és -megtartás támogatására koncentrál. Alapítója és ügyvezető igazgatója a MEGAKOM Stratégiai Tanácsadó Irodának és az EX ANTE Consulting Magyarországnak, amely regionális és városfejlesztéssel foglalkozik, valamint európai programokat és projekteket támogat. Béla nagy tapasztalattal rendelkezik a részvételen alapuló módszerek alkalmazásában, a fizikai és online interaktív workshopok tervezésében és lebonyolításában, valamint a transznacionális csere és tanulás elősegítésében. Regisztrált URBACT szakértő – jelenleg a C4TALENT akciótervezési hálózat vezető szakértője, aki a tehetségek vonzására és megtartására fókuszál. Béla a Regiostars-díjas CityWalk projekt kezdeményezője és vezető szakértője volt. Rendszeres közreműködő előadóként különböző nemzetközi városfejlesztési rendezvényeken, és rendszeresen tart gyakorlati képzéseket városi szakembereknek.

Előadása: Transznacionális csere és tanulás a helyi változások előmozdítása érdekében

Nyíregyháza Magyarország 7. legnagyobb városa az ország keleti részén található. Az elmúlt 8 évben a helyi önkormányzat stratégiailag használta a transznacionális csere- és tanulási projekteket a helyi kapacitások fejlesztésére és a változás előmozdítására, a helyi gazdaság megerősítése érdekében. Sikerült nekik? Csatlakozzon hozzánk, hogy megismerje és hallja utazásukat.

Digital Media Centre Barnsley, UK Tracey Johnson – Digitális gazdaság vezető tisztviselője, Barnsley önkormányzat, Egyesült Királyság

Tracey Johnson a Barnsley Council vezető digitális gazdasági tisztviselője. Kreatív és digitális üzleti stratéga, projektigazgató és alapító, aki sok éves tapasztalattal rendelkezik a digitális, technológiai és kreatív iparágakban, és széleskörű ismeretekkel rendelkezik ezekről az ágazatokról és politikáról helyi, regionális, országos és nemzetközi szinten. Tracey korábban a „TEAMSY” regionális program digitális ökoszisztémájának vezetője volt, valamint a DMC menedzsere, a DMC pedig a barnsleyi technológiai, kreatív és digitális ökoszisztéma mérföldkőnek számító központja volt. Két épülete több mint 50 vállalkozásnak és rengeteg kedves embernek és tevékenységnek ad otthont.

Előadása: Okosabb városok – miért számít a technológiai ökoszisztéma?

A városok digitális átalakulása forró téma, de mit jelent ez a technológia bevezetésén és az adatokkal és szolgáltatásokkal kapcsolatos ügyes dolgokon túl? Tracey, mint az URBACT hálózatok vezető partnere megosztja a Tech Town és a Tech Revolution projektekben szerzett tapasztalatait a technológiai üzleti ökoszisztémák városi és regionális szintű ösztönzésével kapcsolatban. Ezek a hálózatok Európa-szerte támogatták a kis- és közepes méretű városokat, hogy feltárják a vállalkozói rendszereket és a gazdaságok átalakulásában betöltött szerepüket, és jelentős befektetéseket vonjanak be merész, jövőbeli tervekbe.

Bécs Város Önkormányzata, Ausztria Brigitte Lutz – Bécs Város Adatkiválósági Stratégiája Vezető

Brigitte Lutz Bécs városának ügyvezető hivatalánál dolgozik – folyamatmenedzsmenttel és IKT-stratégiával foglalkozó csoport (Office of the CIO). Bécs város adatirányítási koordinátora, a Bécsi Nyílt Kormányzati Kompetencia Központ és Bécs város digitális ikertestvére koordinálásáért felelős. További kulcsfontosságú feladatok közé tartozik az adatelemzés, a blokklánc és az e-kormányzati építőelemek és szolgáltatások.

A Gaia-X Hub Austria igazgatótanácsának tagja, a Nyílt Kormányzati Adatok Együttműködés Ausztria alapító tagja és jelenleg szóvivője, valamint az e területen folytatott nemzeti és nemzetközi együttműködésért is felelős.

Előadása: Adatkiválóság Bécs Városában

Bécs városa a Nyílt Kormányzati Adatok (OGD) úttörője, és a nyílt adatkezelésből egy adatközpontú gondolkodású adatkiválósági szervezetté fejlődött. Az Adatkiválósági Stratégia víziója: a megbízható adatok és információk nagy értéket jelentenek Bécs városa számára, és hasznot hoznak a lakosság, a gazdaság és a tudomány számára, ugyanakkor hozzájárulnak a városvezetésen belüli hatékony feladatellátáshoz.

 

Interticket Kft – Magyarország Országh Örs – Innovációs Igazgató

Örs több, mint 20 év tapasztalattal rendelkezik innovációk bevezetésével nagy és kisvállalati környezetben egyaránt. Jelenleg az Interticket innovációs igazgatója, ahol az egyik legfőbb felelősségi körébe az Interticket Okos Közösség platformjának fejlesztése, stratégiai kiterjesztése tartozik. Partnereik között megtalálhatók önkormányzatok és nagyvállallatok egyaránt.

Az előadásban a következő kérdésekre kaphatunk választ – többek között a Budapest13 Smart City applikációval kapcsolatosan: Mi különbözteti meg a sikeres és sikertelen okos város / okos közösség megoldásokat? Hogyan lehet felépíteni úgy az alkalmazást, hogy nagyszámú lakos/ügyfél jelenjen meg benne? Milyen területeket tud egy jó alkalmazás digitalizálni? Milyen arányban lehet az offline világból az online világba terelni a lakosokat? Milyen adatokat tud gyűjteni az önkormányzat, milyen információi lehetnek az alkalmazás használatával kapcsolatban? Milyen eredményeket ért el eddig BP13 a digitalizáció terén?

 

Főpolgármesteri Hivatal – Budapest Vámos Krisztina – Adatirányítási csoportvezető, Főpolgármesteri Hivatal, Budapest

Az ELTE Társadalomtudományi Karán végzett szociológia alap-, majd survey statisztika mesterszakon, és elvégezte a Budapesti Corvinus Egyetem Közgazdaságtudományi Karának emberi erőforrások szakközgazdász képzését is. Dolgozott a civil szférában Budapesten, majd Berlinben startup vállalkozások munkatársaként adattudományi területen szerzett tapasztalatot. Ezt követően Budapestre visszatérve a Főpolgármesteri Hivatal adatvagyon-hasznosítási szakértőjeként, majd adatirányítási csoportvezetőjeként segíti a Főváros adatgazdálkodását

Előadása: Eligazodás az adatokkal kapcsolatos kihívásokban Budapesten: Betekintések és megoldások

Az előadás a Budapest előtt álló adatszolgáltatási kihívásokkal foglalkozik, feltárva olyan problémákat, mint az adatok töredezettsége és a továbbfejlesztett adatirányítási keretrendszer szükségessége. Olyan gyakorlati megoldásokat és stratégiákat tár fel, amelyek célja az adatokban rejlő teljes potenciál felszabadítása a hatékonyabb városvezetés érdekében.

The Data Place -Plymouth, UK Martin Howitt – Technológiai vezető, The Data Place, Egyesült Királyság

Martin műszaki, adatforgalmi és vállalati rendszerépítő múlttal rendelkezik az Egyesült Királyság helyi önkormányzatainál. Miután a helyi önkormányzati okosváros projekteken dolgozott, 2016-ban társalapítója volt a The Data Place nevű társadalmi vállalkozásnak, amely segít a különböző helyeknek, szervezeteknek és közösségeknek, hogy az adatokkal jobb dolgokat csináljanak.

Előadása: Állampolgárok által vezetett nyílt adat infrastruktúra kiépítése

 

Babes-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár, Románia Nicolae Urs – Dékánhelyettes, Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Kar, Babes-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár, Románia

Nicolae Urst minden érdekli, ami a technológiával kapcsolatos. Azt tanulmányozta és kutatja, hogy a közintézmények hogyan alkalmazzák az új technológiákat, milyen változásokat hoztak az új közösségi hálózatok a kommunikációban, a “big data” által nyújtott lehetőségeket és azt, hogy a statisztikai adatok megjelenítése hogyan segíthet megérteni a társadalmi trendeket. Fulbright Senior Scholar volt az athéni Georgiai Egyetemen (USA), és ott az e-kormányzatra összpontosított. Az e-közigazgatással, az új technológiák használatával és az online kommunikációval kapcsolatos kurzusokat tart. Aktívan részt vesz a közintézmények digitalizálási projektjeiben, mind Kolozsvár városi, mind országos szinten; emellett számos romániai településre vonatkozó stratégiai fejlesztési tervet koordinált vagy részt vett. A Kolozsvári Digitális Átalakulási Stratégia egyik koordinátora volt. Tagja a Code4Romania-nak, valamint a Közép- és Kelet-Európai e|Dem and e|Gov Days társelnöke, a NISPAcee Digitális Kormányzati Munkacsoportjának koordinátora, valamint két tudományos publikáció szerkesztőbizottságának tagja.

Előadása középpontjában Kolozsvár digitális átalakulási stratégiája áll. Beszél a stratégia kialakításához vezető döntésről, a közösség többi érintettjének bevonásának módjáról, a város átfogó stratégiájával való kapcsolatról, valamint a várható eredményekről és a frissítési mechanizmusokról.

 

12:10  Konferencia zárás A külföldi résztvevők számára érkezett kérdések megválaszolása, az ő reakciójuk a SMART13 Programra, illetve a magyar résztvevők szakmai konzultációja moderátor: Szokolay Örs

Kérdéseit a konferencia alatt a szokolay.ors@ceurina.hu címen vagy a XIII. kerületi Önkormányzat Facebook oldalán https://www.facebook.com/budapest13kerulet teheti fel.

You can send an e-mail about your thoughts or you can ask from the presenters.

Díjaink, elismeréseink


              Idősbarát önkormányzat díj