XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/13kerulet/bemutatkozik-a-kerulet/ertekorzes-es-megujulas-fejlodo-keruelet/

Témák A-Z

Értékőrzés és megújulás, a fejlődő kerület

A kerület jelentősen átalakult, a fejlődés dinamikussá vált, a beruházási kedv folyamatos maradt. Az elmúlt években is megtartotta népességvonzó erejét, kiemelkedő gazdasági potenciálját. Az önkormányzat tervszerű és átgondolt városfejlesztéssel segítette a kerület városképének és környezeti adottságainak javításához hozzájáruló beruházásokat.

A kerület gazdaságát a jelentős tőkeerővel rendelkező, részben multinacionális cégek jelenléte határozza meg. Az egykori hagyományokat újraélesztve a kerület ismét jelentős autókereskedelmi központ lett. A Róbert Károly körút környékén a bútorkereskedelem összpontosul. A bankok és biztosítók közül többen választják központjuknak a kerületet.

A nagyléptékű városfejlesztés eredményeként a rendszerváltástól napjainkig a kerületben építették a legtöbb, összesen 1 millió négyzetméternyi lakást, a Duna-parton luxus apartmanok sora épült. Az önkormányzat önerőből 652 bérlakást épített. Ez meghaladja a többi önkormányzat által összesen épített lakásszámot. Különösen büszkék vagyunk úttörő beruházásunkra, a Kelet-Közép-Európában is egyedülálló, bérlakásnak épített százlakásos passzívházra és a Kassák Lajos utcai Meséskert Tagóvodára.

A kerületi irodaépítkezések élenjárnak a fővárosban, a befektetői beruházások egyharmada kerületünkben összpontosul. Az elmúlt két évtizedben több mint 1 millió négyzetméter kereskedelmi és szolgáltató egység épült meg. Modern építményeivel a Váci út továbbra is a főváros leggyorsabban átalakuló főútvonala. Az „A” kategóriás irodaházakat a legnevesebb magyar építészek tervezték.

A kerületben tevékenykedő vállalkozások méret és tőkeerő szempontjából igen sokfélék. A társas és egyéni vállalkozások többsége kereskedelmi és szolgáltató tevékenységet folytat, 70 ezer munkahelyet teremtve.

A kerületnek sikerült megőrizni és gyarapítani értékeit. A „Hosszú távú fejlesztési koncepciónk” biztosítja egy még modernebb, emberközpontúbb városrész megvalósítását. A „Lendületben a XIII. kerület” program középpontjában a kerületi állampolgárok életminőségének javítása és a kerület fejlesztése áll. A 13 fejezet 147 vállalt feladatát az önkormányzat teljesítette. A következő években is a kerület további fejlődését, az itt élők érdekeit, jólétét kívánjuk szolgálni kiegyensúlyozott kerületpolitikával, szolidaritással és az esélyegyenlőség biztosításával.

Díjaink, elismeréseink


              Idősbarát önkormányzat díj