XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/13kerulet/kornyezetvedelem/a-klimavedelemrol-reszletesen/klimavedelem-onkormanyzat/

Témák A-Z

Mit tehet egy önkormányzat a klímavédelem érdekében?

Klímavédelem - egy önkormányzat is sokat tehetBízunk benne, hogy sokat. A klímavédelem alapvetően különbözik a környezetvédelemtől. mert a „klasszikus” környezetszennyezés nagy mennyiségű szennyezőanyagnak jól körülhatárolható helyen történő kibocsátását jelenti, a szennyezőt pedig rendszerint – például hatósági eszközökkel – rá lehet kényszeríteni a szennyezés abbahagyására. Ezzel szemben az üvegházhatású gázok kibocsátásáért egész egyszerűen mindannyian felelősek vagyunk. Jóformán nincs olyan emberi tevékenység, amely közvetve vagy közvetlenül ne járna széndioxid-kibocsátással.

Tehát nem egy-két szennyezőforrás okozza a problémát, hanem szó szerint többmilliárd. Ez a probléma, de ez a megoldás kulcsa is, hiszen ha mindenki tehet azüvegházhatású gázok kibocsátásáról, mindenki tehet is ellene. Nem a nagyvállalatok, de még csak nem is a politikusok döntenek a mi, és végső soron a bolygónk sorsáról, hanem mi magunk.

A klímavédelmi feladatok két csoportba sorolhatók. Először is természetesen törekednünk kell arra, hogy csökkentsük az üvegházhatású gázok kibocsátását, a klímaváltozást kiváltó folyamatokat a lehető legjobban visszaszorítsuk. A klímaváltozást megelőzni már nem lehet, tehát fontos feladat felkészülni a bekövetkező változásokra. Ahogy a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia frappánsan megfogalmazza, feladatunk „elkerülni a kezelhetetlent” és „kezelni az elkerülhetetlent”.

Az önkormányzatnak a legfontosabb feladata ezen a téren, hogy felhívja a figyelmet erre a nagyon súlyos problémára, és persze az is, hogy megoldási lehetőségeket is mutasson. Nem csak elméletben, ahogy a klímastratégiánkban összefoglaltuk,  hanem a gyakorlatban is, jó példát mutatva. A lakosok naponta találkoznak az önkormányzat tevékenységével, ha óvodába, iskolába viszik a gyerekeket, ha egészségügyi ellátást vesznek igénybe, ahogy akkor is, ha csak közlekednek közterületeinken. Az ilyen alkalmak során igyekszünk megmutatni, hogy a szelektív hulladékgyűjtés, az energiatakarékosság, a kerékpározás a mindennapok részévé válva segíthetik közös törekvéseinket.

Az önkormányzat szerteágazó feladatai ellátásához sok ingatlant tart fent, ennek érdekében energiát használ fel, és elkerülhetetlenül széndioxidot bocsát ki. Törekednünk kell ennek a kibocsátásnak csökkentésére. Első lépésként ezt a kibocsátást, a karbonlábnyomot határoztuk meg, ennek rendszeres kiszámításával tudjuk nyomonkövetni eredményeinket.

A zöldfelület-gazdálkodás kulcsfontosságú a klímavédelemben, hiszen a növények széndioxidot vonnak ki a légkörből. Ráadásul kedvezően befolyásolják a mikroklímát is.

Nagyon fontos a lakosok és a civil szervezetek klímavédelmi tevékenységeinek támogatása. Ezt is szolgálja az évente rendszeresen kiírt környezetvédelmi pályázatunk, illetve más módon is támogatjuk a civil kezdeményezéseket.

A várhatóan megszaporodó szélsőséges időjárási helyzetek – például a nyári hőségek – megviselik az emberi szervezetet, különösen a kisgyerekek és az idősebb korosztály van kitéve ezeknek a veszélyeknek. Ezekre az elkerülhetetlen problémákra is fel kell készülnünk.

Díjaink, elismeréseink


              Idősbarát önkormányzat díj