XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/13kerulet/kornyezetvedelem/a-klimavedelemrol-reszletesen/elelmiszerhiany/

Témák A-Z

Felléphet élelmiszerhiány a Földünket érintő változások hatására?

ÉlelmiszerhiányA Föld számos pontján ma is élelmiszerhiány van, az ENSZ adatai szerint a Föld lakosságának 13 százaléka nem jut elegendő élelmiszerhez. Mivel ez a termelés és elosztás egyenlőtlenségeinek következménye, ez a klímaváltozástól függetlenül is az egyik legnagyobb problémája az emberiségnek. A klímaváltozás hatására a probléma fokozódni fog, hiszen a legszegényebb népcsoportok éppen azokon a – sivatagos, vagy éppen árvizekkel veszélyeztetett – területeken élnek, amelyeket leginkább fenyegetnek a szélsőséges időjárási események.

Abban az esetben, ha a klímaváltozás hatására a tengerek vízszintje 1 méterrel megemelkedik, akkor hozzávetőlegesen ötmillió km2 szárazföld kerül víz alá. Ezzel a Föld mezőgazdasági termőterületeinek harmadát veszítenénk el, ez biztosan további problémákat fog okozni az élelmiszer-ellátásban.

Magyarországon szerencsés helyzetben vagyunk, kiválóak a mezőgazdasági termelés feltételei, a magyar élelmiszerek minősége is nagyon jó. Bár a klímaváltozás, főleg a csapadékeloszlás kedvezőtlen változása rontani fogja a mezőgazdasági termelés feltételeit, attól nem kell tartanunk, hogy Magyarországon élelmiszerhiány alakulna ki.

Díjaink, elismeréseink


              Idősbarát önkormányzat díj