XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/13kerulet/kornyezetvedelem/a-klimavedelemrol-reszletesen/klimavaltozas/

Témák A-Z

Ha az éghajlat mindig is módosult, mi a baj a klímaváltozással?

KlímaváltozásA földtörténet során valóban gyakoriak voltak a változások bolygónk éghajlatában, ezek ráadásul szélsőséges állapotok közötti hirtelen váltások voltak. Azonban a földi klíma nagyjából tízezer évvel ezelőtt stabilizálódott, kiszámíthatóvá vált. Ez tette lehetővé az emberiség letelepedését és a mezőgazdaság kialakulását. A jelenleg zajló folyamatoknak az a legnagyobb veszélye, hogy kibillentik a klímát az általunk megszokott egyensúlyi helyzetből, és olyan hirtelen fellépő, radikális változásokkal kell szembenéznünk, amilyenekkel az emberiség írott története során még nem szembesült.

Bár az elmúlt néhány ezer évben bekövetkezett klímaváltozások a földtörténet nagy változásaihoz képest szinte jelentéktelenek voltak, mégis befolyásolták az emberiség történelmét: a középkori klímaoptimum tette lehetővé, hogy a vikingek felfedezzék Amerikát, a kis jégkorszak pedig éhínséget és járványokat okozott egész Európában. Erről bővebben itt olvashat.

Ma még mi irányítjuk a klímaváltozást. Ma csak tőlünk, emberektől függ, mi fog történni bolygónkkal, de ez nem sokáig lesz így. A globális éghajlati fordulópont az az állapot, ahol kontrollálhatatlanná, megállíthatatlanná válik a klímaváltozás. A kutatók jelenleg 2015 és 2020 közöttre teszik ennek bekövetkeztét.

Ha addig nem változtatunk, már nem lesz visszaút.

Díjaink, elismeréseink


              Idősbarát önkormányzat díj