XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/13kerulet/bemutatkozik-a-kerulet/oenkormanyzat-joevoert-emberkoezpontu-keruelet/

Témák A-Z

Önkormányzat a jövőért – emberközpontú kerület

Az itt élő lakosság száma folyamatosan növekszik, évente 1000-1200 gyermek születik. A fővárosban legtöbb bölcsődei férőhellyel és a családi napközi hálózattal rendelkezve minden igényt ki tudunk elégíteni, a rászorulók számára ingyenesen. Kibővített férőhelyű és felújított óvodáinkban minden kerületi gyermek számára biztosított a felvétel és az igényes nevelés. Megszerveztük a nyári ebédosztást, a rászorultság mértékében támogatjuk az iskolai étkeztetést. Az iskoláskorú gyermekek több mint 60%-a részesül kedvezményben. A tankönyvvásárlás, a nyári táboroztatás költségeihez is hozzájárul az önkormányzat. A nagycsaládosok és a hátrányos helyzetű családok karácsony előtti rendkívüli kiadásait segéllyel mérsékeljük. Az iskolák államosítása után is folytatjuk a plusz szolgáltatások jelentős részét. Érettségizőink 15-20%-a vizsgázik kitűnőre. Kedvezménnyel és informatikai tanfolyam szervezésével segítjük a kismamákat.

Az önkormányzati közszolgáltatás rendszere kiépült, mindenki számára hozzáférhető. A kerületi szociális rendszer támogatást nyújt minden rászorulónak. Pénzbeli és természetbeni juttatásokkal segítjük a hátrányos helyzetű és perifériára szoruló lakosokat. Az idősek kiemelten részesülnek segélyezésben. Tízre növeltük az idősek klubjainak számát és 1010-re férőhelyét, mely a legtöbb a fővárosban. Minden idősek klubja egy-egy kerületi óvodát patronál, közös programokon vesznek részt, egymást rendszeresen látogatják. A gimnáziumok tanulói önkéntes munka keretében foglalkozásokat szerveznek idősek részére. A Gondozóház 70 főt fogad. Az Angyalföldi Szociális Egyesülettel közösen működtetjük a szociális célú bolthálózatot, ahol több mint 20 ezren vásárolhatnak kedvezményesen.

A betegségek megelőzését, a gyógyítást 18 gyermek és 60 felnőtt háziorvos végzi. Megtartottuk a járóbeteg szakellátást. A gyógyítást segítő műszerek között digitális csúcstechnikát alkalmazunk. Az országban első önkormányzatként csúcstechnológiájú CT és MR készülékekkel diagnosztikai központot üzemeltetünk, ahol a kerületi lakosokat rövid várakozási idővel, ingyenesen vizsgálják meg. Minden házi- és szakorvosi rendelőnket felújítottuk és légkondicionáló berendezésekkel láttuk el. Lézerberendezés alkalmazásával sikeresen működik az egynapos sebészet. Különös figyelmet fordítunk a népbetegségek szűrésére, kezelésére, gyógyítására. Ingyenes védőoltásban részesülnek fiataljaink, időseink. Méltán elismert a gyermekkorosztály részére szervezett egészségmegőrző szűrőprogram.

Díjaink, elismeréseink


              Idősbarát önkormányzat díj