XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/13kerulet/diszpolgarok/2005-2/

Témák A-Z

Díszpolgárok 2005

Kern András

Kern AndrásSzínművész, rendező

Általában némi kétséggel fogadjuk a nagy karriertörténeteket, de a sikeres pályarajzokat olyan emberek élete hitelesíti, mint Kern Andrásé. Mindig büszkén mesél gyerekkoráról, közvetlen környezetéről, amely elindította a hírnév felé. Hamisítatlan pesti komédiás. Elhisszük neki, hogy a Lövölde téren hideg van, hogy ismeri az újlipótvárosi körfolyosós bérházakat. Hogy itt, és csakis itt érzi jól magát. Joggal lehetünk hát büszkék rá XIII. kerületiek, mert Kern nem csak az országé, hanem a miénk is, hiszen mikor felcsendül a hangja a Kresz Géza utcáról, nekünk dalol a mi kerületünkről.

Redő Ferenc

Redő FerencFestőművész

1913. augusztus 29-én született Budapesten. Rajztehetsége már nagyon korán, gyermekkorában megmutatkozott. Aba-Novák Vilmos tanítványa lett. Itt ismerkedett meg a szintén Aba-Novák tanítvány Vörös (Eisler) Rozáliával. 1936-ban összeházasodtak. A rajzolás mellett a textilhez is korán vonzódni kezdett. Ennek a kötődésnek az 1960-as évektől rengeteg gobelin lett az eredménye, amelyek közül több minisztériumokat, közintézményeket díszített vagy díszít mai napig is. Művészfeleségével közösen több mint 300 gobelint készített, köztük monumentális munkákat. Újlipótvárosi műtermük és egyben lakásuk szórakoztató születési helyszíne volt a nemzetközileg is elismert alkotásoknak. Vörös Rozáliával közösen szőtt munkáik eljutottak Párizs, Helsinki, Izrael, Észak-Amerika, Ausztrália és Japán kiállítótermeibe és lakásaiba is.

Redő Ferencet 1949-ben kinevezték a minisztérium Képzőművészeti Osztályának élére. 1952-54 között a Szépművészeti Múzeum igazgatója, majd az Iparművészeti Múzeum oktatója lett. Felesége halálát követően művészeti közéletben egyre kevésbé vett részt, legelevenebb kapcsolata az Újlipótvárosi Klubgalériával volt szinte élete végéig. Rendszeresek voltak „házi tárlatai” is Csanády utcai lakásában, ami szinte a kerület kisebb kulturális központjaként működött. Önkormányzatunk 2005-ben díszpolgárává avatta a művészt. Századik életévében, 2012-ben hunyt el.

Sztankay István

Sztankay IstvánSzínművész

Lenyűgöző színészegyéniség volt. Olyan színész, aki nem különcködött, kerülte a feltűnést, a gőgös művészpózokat. Nyugodtsága, kellemes hangja magabiztosságot sugárzott. A művészéletforma szélesebb látókörűvé tette, míg erkölcsi tartását, közéleti felelősségérzetét családjától örökölte. Élvezet volt vele a társalgás.

2014-ben hunyt el.

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj