XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/13kerulet/diszpolgarok/diszpolgarok-2021/

Témák A-Z

Díszpolgárok 2021

Berkesi Gábor

Lelkész

Gyermekkora óta kötődik a XIII. kerülethez, itt is született. A Debreceni Református Teológiai Akadémiát végezte, ezt követően lelkésszé szentelték. 1993. március 15-étől választották meg a Pozsonyi úti református gyülekezet vezető lelkipásztorának. Szolgálata középpontjában az ember áll, a mindennapi ember számára nyújt útbaigazítást. Gyermekkorától zenél, később zeneszerzést is tanult, ma a gyülekezet kórusában baritonként vagy karmesterként is fellép, ha kell, orgonához ül. Sokat tett a közösségi programokért, a karitatív munka fellendítésért. A Baár-Madas Református Gimnáziumban 25 éven keresztül tanított. Hétvégeken a kerületi iskolába járó fiatalokkal foglalkozik, számukra programokat szervez. 2017-ben a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki.

 

Grecsó Krisztián

Író, költő

Írói honlapján a hivatalos életrajza így összegez röviden: „1976-ban született Szegváron, Újlipótvárosban él, az Élet és Irodalom munkatársa.” Egy interjúban arról beszélt, hogy Szegvár után végül a kerületben talált igazán otthonra. A Magamról többet című verseskötete 2021-ben, 2020-ban pedig a Vera című regénye lett Libri irodalmi közönségdíjas. Egyedülálló díjszéria. Munkásságát még számos díjjal jutalmazták. 2017-ben Szegvár díszpolgára lett. Zenés pódiumestjei országszerte rendkívül népszerűek. Aktív részvevője a kerületi rendezvényeknek. Közéleti megszólalásaival hozzájárul a közös gondolkodáshoz. Az elmúlt években kerületünk egyik jelentős véleményformálójává, lokálpatriótájává vált.

 

Kalmár Magda

Operaénekes

47 éve él a kerületben. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola ének főtanszakán Balassa Istvánné és Kapitánffy Istvánné növendéke volt. 1967-ben a Magyar Állami Operaház magánénekese lett. Vendégszerepelt csaknem valamennyi európai  országban. Eddig tizenöt operalemeze, tizenöt oratóriumlemeze, több operett- és nótalemeze jelent meg. Többek között Ferencsik János, Lamberto Gardelli hívta oratórium és operalemezek közreműködőjéül, Fischer Ádám korszakos Goldmark-felvételén, a Sába királynőjében Asztarót szólamát énekelte. Művészi munkáját számos rangos díjjal elismerték. 2004-ben Mesterművész-díjjal tüntették ki. A művésznő 1998 óta a Magyar Állami Operaház örökös tagja.

Díjaink, elismeréseink


              Idősbarát önkormányzat díj