XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/13kerulet/diszpolgarok/2014-2/

Témák A-Z

Díszpolgárok 2014

Gergely ÁgnesGergely Ágnes

Költő, író, műfordító

Két alkalommal kapott József Attila-díjat, 2000-ben Kossuth-díjjal tüntették ki. Közel ötven esztendeje költözött a XIII. kerületi Pannónia utcába. Az ELTE magyar-angol szakán végzett. Irodalmi munkásságát még az iskolában latin fordítással kezdte, később orosz, angol, francia, német verseket ültetett át magyarra. Első költeményei ’63-ban jelentek meg, a regényírás tíz évvel később következett. Az egyetem után tanított, azután rádióriporter, majd szerkesztő lett. De mint mondja, legkedvesebb munkahelye az ELTE doktorképzője volt, ahol műfordítást tanított.

Afrikai irodalomból doktorált, de szíve csücske Yeats, a Nobel-díjas ír költő, akiről „Nyugat magyarja” címmel könyvet is írt.

Dr. Kemény DénesDr. Kemény Dénes

Vízilabdázó, edző, sportvezető

Kemény Dénes tizenöt éven keresztül volt szövetségi kapitánya a magyar vízilabda-válogatottnak, ez idő alatt három olimpiai aranyat nyert és vált egy ország kedvencévé. Angyalföldön, a Gömb utcában született. A Róbert Károly körút Dunához közeli részén laktak. Itt járt iskolába is, a Hegedűs Gyula utcai Sallai Imre Gimnáziumban érettségizett, angol tagozaton.

Jelenleg a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, a Magyar Edzők Társaságának alelnöke, a FINA edzői bizottságának a tagja. „Már nem a napi meccs végeredményéért dolgozom, hanem az egész vízilabda jövőjéért, menedzseléssel, értékesítéssel. Nálunk jobban prosperáló sportoktól ellessem a titkokat, a technikákat, azaz a tudást, amivel eladják a sportágakat.” nyilatkozta.

Schiller Péter Schiller Péter

Vállalkozó, autókereskedő

A Schiller Autó Család több autómárkát forgalmazó, használt autókkal, autókölcsönzéssel és szervizeléssel is foglalkozó cégcsoport. Schiller Péter egykor édesapja cipészboltjában leste el, hogyan kell a vevőkkel bánni, mára egy hatalmas holdingot alakított ki. Ugyan az operatív vezetést 2005-ben átadta fiának, de ma is aktívan részt vesz a cég életét érintő legfontosabb kérdésekben. A Váci út napi több tízezres autóforgalmával a lehető legalkalmasabb terület a vállalkozásoknak, ahol mindig is rang volt iparosnak lenni.

„A hatvanas években a Wallenberg utcában laktam, ahol egy remek baráti társaság alakult ki. Minden vasárnap együtt fociztunk a Szent István parkban, és a mai napig összejárunk.” nyilatkozott a kerületi újságnak.

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj