XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/13kerulet/bemutatkozik-a-kerulet/keruelet-lakosaiert-az-idelatogatokert/

Témák A-Z

A kerület a lakosaiért, az idelátogatókért

A kerület vonzerejét a természeti adottságok mellett jelentősen növelik a gyógyfürdők, a gazdag kulturális és sportkínálat. A kereskedelmi szálláshelyeket évente több mint 200 ezren veszik igénybe, 83 százalékuk külföldi. A kerület idegenforgalmát 131 szálláshely szolgálja, közöttük 10 szálloda, panziók és camping. Kiemelkedő jelentőségű a Hélia, az NH és a Park Inn By Radisson Hotel. A hozzánk látogatót infópontok várják, a kerület egyharmadán ingyenes Wifi szolgáltatást nyújtunk. A közterületeket a fővárosban a legtöbb térfigyelő kamera felügyeli.

Tartalmas közösségi programok szervezésével, a hagyományok ápolásával, az önszerveződések támogatásával magas szinten valósítjuk meg közművelődési feladatainkat. Programjaink, rendezvényeink népszerűek. Az önkormányzat finanszírozásában épült Radnóti Miklós Művelődési Központot, benne élményszínházát, más kerületekből és az ország más vidékeiről is szívesen látogatják, csakúgy, mint a Vígszínházat és a József Attila Színház előadásait.

Sportlétesítményeink rendszeres testedzési lehetőséget biztosítanak. Az egészséges életmódot szolgálja a főváros leghosszabb, 34 km-es kerékpárútja. Kerületünk nevezetessége a magyar sportmozgalom két jelentős eredményeket elérő egyesülete a Bp. Honvéd SE és a Vasas SC. Az alapításuk óta eltelt idő alatt több mint háromezer felnőtt magyar bajnokságot nyertek, több mint száz olimpiai aranyérem mellett számos világbajnoki és Európa-bajnoki címet szereztek sportolóik.

Az Újlipótváros átalakított főutcájára kerületieknek és hozzánk érkezőknek is érdemes kilátogatni. Hangulatos üzletei, éttermei egész évben várják a látogatókat, hasonlóan a közeli két sétálóutcához. Aktív lakossági közreműködéssel komplex fejlesztési programok valósulnak meg lakótelepeinken. A megújítás során  csakúgy, mint a kerület többi helyszínén, új fitneszeszközöket helyeztünk ki, melyeket a környékbeliek szívesen használnak.

Az önkormányzatok közül elsőnek elfogadott AngyalZöld, majd AngyalZöld+ program eredményeként a kerület számos pontján évente több mint 60 ezer egy- és kétnyári virág teszi üdébbé környezetünket. A kihelyezett muskátlik száma meghaladja a 20 ezret. A közparkokba minőségi, nívós és egyedi köztéri berendezéseket telepítünk, a zöldfelületeket talajvízzel öntözzük. A klímaváltozás nehézségeit mérséklő szándékkal szökőkutak, csobogók létesültek a fiatalok, az idősek és a turisták örömére.

Díjaink, elismeréseink


              Idősbarát önkormányzat díj