XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió

https://www.budapest13.hu/13kerulet/kornyezetvedelem/szmogriado/

Témák A-Z

Szmogriadó

SzmogriadóMit jelent a tájékoztatási fokozat?

A szmogriadó tájékoztatási fokozatát akkor rendeli el a főpolgármester, ha a fővárosban három mérőállomáson egy időben mért légszennyezőanyag-koncentráció meghaladja a tájékoztatási küszöbértéket, azaz a 75 µg/m3-t.Ilyenkor arra kérik a lakosokat, hogy aki csak teheti, ne használja gépjárművét, ahelyett inkább a közösségi közlekedést vegye igénybe. Ezen kívül lehetőség szerint mellőzzék az autósok a járművek indokolatlan, álló helyzetben történő alapjárati üzemeltetését. Amennyiben tehetik, mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát. Ha egy háztartásban létezik földgáztüzelési mód, akkor a szilárd tüzelésű kandallók, cserépkályhák helyett azt üzemeljék be. A szolgáltató, illetve termelő tevékenységet ellátó létesítmények üzemeltetői azzal járulhatnak hozzá a légszennyezettség csökkenéséhez, hogy visszafogják kibocsátásukat.

 

Mit jelent a riasztási fokozat?

A szabályok szerint riasztási fokozatot akkor kell elrendelni, ha három fővárosi mérőállomáson egy időben mért légszennyezőanyag-koncentráció két egymást követő nap átlagaiban meghaladja a riasztási küszöbértéket (100 µg/m3), és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon javulás nem várható. Ilyenkor vezetik be a gépjárművekre vonatkozó forgalomkorlátozást. Emellett kötelező áttérniük más energiahordozó vagy üzemmód használatára a légszennyező pontforrások üzemeltetőinek, de legalább csökkenteniük kell a kibocsátást azoknak, akik szilárd- és/vagy olajtüzelésű berendezéseket működtetnek.

 

Ki rendeli el a szmogriadót?

A szmogriadót a főpolgármester rendeli el, az Budapest egész területére érvényes.

 

Milyen jogszabály rendelkezik a szmogriadóról?

A főváros közgyűlés rendelete mondja ki, hogy mikor kell szmogriadót elrendelni, s milyen szabályok érvényesek erre. Minderről a Budapest Főváros szmogriadó-tervéről szóló 69/2008. (XII. 10.) közgyűlési rendelet rendelkezik.

 

Milyen szerepük van ilyenkor a kerületi önkormányzatoknak?

A kerületi önkormányzatok, így a XIII. Kerületi Önkormányzat kizárólag a tájékoztatásban kap szerepet. Abban működünk közre, hogy minél szélesebb körben és pontos információt kapjanak a lakosok arról, hogy mit jelent a szmogriadó, és milyen szabályok érvényesek ilyenkor.

 

Mikor vezetik be a forgalomkorlátozást?

A leginkább környezetszennyező gépjárművek használata a szmogriadó riasztási fokozatának elrendelését követő nap reggel 6 órától tilos. A forgalomkorlátozás reggel 6 órától este 22 óráig van érvényben mindaddig, amíg vissza nem vonják azt. Betartását a rendőrség ellenőrzi, s indokolt esetben 100 ezer forintig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki.

 

Milyen környezetvédelmi besorolású jármű nem használható szmogriadó riasztási fokozata idején?

A főpolgármester szmogriadó riasztási fokozata esetén elrendelheti azon gépjárművek Budapest főváros közigazgatási területén való használatának korlátozását, vagy közlekedésének tilalmát, amelyek forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kódok: 0; 1; 2; 3; 4, vagy amelyek forgalmi engedélye nem tartalmaz környezetvédelmi osztályt jelölő kódot.

 

Mikor tilos az avar és a kerti hulladék égetése?

A főváros rendelete értelmében avar és kerti hulladék égetése 2011. november 30-tól Budapest egész területén tilos. Ez a rendelkezés független a szmogriadótól és az időjárási viszonyoktól, általánosan érvényes.

Levegőszennyezettség térképen

Honnan kaphatok információt arról, hogy milyen a levegő szennyezettsége Budapesten?

Az Országos Közegészségügyi Intézet honlapján megtalálhatók a mérőállomások helyszínei és a légszennyezettség aktuális értékei.

 

Milyen káros egészségügyi hatása van a szállópor magas koncentrációjának?

Leginkább a légzőszervi betegségekben – asztmában, bronchitisben – szenvedőkre jelent komoly veszélyt a por belélegzése. Nem jó ez az egészséges emberek számára sem, hiszen csökkenti a tüdő ellenálló-képességét a fertőzésekkel szemben. A por koncentrációjának már rövid távú emelkedése is izgatja a nyálkahártyát, köhögést és nehézlégzést vált ki. Ráadásul a tüdőbe kerülő por gyulladásos folyamatot indíthat el, ennek következtében pedig növekszik a vér alvadékonysága, fokozott vérrögképződés is kialakulhat. Ártalmas a szálló por azért is, mert a porszemek felületén megkötött mérgező anyagok, baktériumok, vírusok könnyebben bejuthatnak a szervezetbe.

Díjaink, elismeréseink