XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/13kerulet/diszpolgarok/2011-2/

Témák A-Z

Díszpolgárok 2011

Békés Pál (posztumusz)

Békés Pál

Író, műfordító

A 2010-ben elhunyt Békés Pál író  a XIII. kerület lakójaként alkotta műveit. Ő volt a Nagy Könyv mozgalom kezdeményezője, a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa magyar bizottságának elnöke. A XIII. kerületben nyitotta meg a Pozsonyi úton a Pagony gyermekkönyv üzletet. A Vígszínház társulata játszotta és játssza ma is darabjait. Nagymértékben hozzájárult a főváros és ezen belül a kerület szellemi, kulturális életéhez. József Attila díj, Márai díj, Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje és számos más állami és irodalmi díj kitüntetettje.

Hegedűs D. GézaHegedűs D. Géza

Színművész, rendező

A Színművészeti Főiskola elvégzése után, 1975-ben a Vígszínházhoz szerződött, amelynek azóta is tagja. 1987 óta a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára, igazgatóhelyettese, egyetemi docens. A Magyar Színészkamara elnöke. Főbb szerepei: Sötétruhás fiú (Jó estét nyár, jó estét szerelem), Kőműves Kelemen, Tevje (Hegedűs a háztetőn-ben), Liszt Ferenc (tévésorozat). Jászai Mari-, SZOT-, Kossuth-díjas, Érdemes Művész, Kiváló Művész. A Halhatatlanok Társulatának Örökös Tagja. A Vígszínházban már legelső szerepével elnyerte a közönség rokonszenvét, amely a mai napig tart.

Ihász KálmánIhász Kálmán

Labdarúgó

A XIII. kerületben született, és 12 éves korától visszavonulásáig a Vasas SC játékosa volt. 1958-ban mutatkozott be a felnőtt csapatban, amelyben összesen 270 bajnoki mérkőzésen szerepelt. A klubbal 4 magyar bajnoki címet, egy MNK-győzelmet szerzett és 3 alkalommal nyert Közép-európai Kupát. A válogatottban 27 alkalommal szerepelt, 1964-ben Európa-bajnoki bronzérmet szerzett. Tagja volt az 1964-ben Tokióban olimpiai bajnokságot nyert labdarúgó csapatnak. Jelenleg aktív tagja az Olimpiai Bajnokok Klubjának és a MOB-nak is. Életének 78. évében, 2019-ben elhunyt.

Kemény GyőzőKemény Győző

Zenész, zenei producer

Hat éves korától tanult zenét a Hollán utcai zeneiskolában, majd a Bartók Béla Konzervatóriumban. 1972-ben megalapította a Bojtorján együttest, melynek mindvégig vezetője és menedzsere volt. Több mint 500 000 eladott lemez jelzi az együttes sikerét. Zenekarával a világ számos jelentős színpadán szerepelt és magas színvonalon képviselte a sajátos egyéni színekkel is fűszerezett magyar kultúrát. Amerikában Kansas állam és Pearl város díszpolgára. Az amerikai Country Zenei Szövetség rendes tagja. 1977-ben ötletadója és megvalósítója volt Halász Judit és a Bojtorján együttes  gyermekműsorának. 1954 óta a kerület lakója, itt végezte az általános és középiskolát is.

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj