XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/13kerulet/diszpolgarok/2006-2/

Témák A-Z

Díszpolgárok 2006

Bánffy György

Bánffy Györgyszínművész

Olyan színész, aki évtizedeken át megújuló szellemi készenléttel várta és fogadta a színházi szerepeket. A sors sokszor tálcán kínálta számára a lehetõségeket, de egyben küzdelemre is kényszerítette. Tehetségével példaértékû színészi karriert épített. Remek beszédmûvészete elbûvölt mindenkit. Páratlan kifejezõkészsége nem csupán erénye, hanem mestersége nélkülözhetetlen eszköze is volt.  Tiszta kiejtéssel formálta a szavakat, a mondanivalóhoz igazodva hangsúlyozott. Különleges férfias hangszínével felejthetetlen hatást keltett a hallgató közönségében. Élmény volt vele a beszélgetés, fõként, ha a kerületben eltöltött színészi éveire emlékezett.
2010-ben hunyt el.

 

 

Dr. Kiss János

Dr. Kiss Jánosorvos

Határozottsága nyugalmat árasztott, olyan személy volt, aki szót ért az emberekkel. Egy orvos, akiben az elsõ találkozás után megbízhatott mindenki. Reménykedtünk, hogy képes segíteni a nehézségekben, hiszen sebészhez többnyire csak akkor kerülünk, ha már nagy a baj. Dr. Kiss János nap mint nap hihetetlen optimizmussal, a gyógyítás erejével gyõzte le korunk nagy betegségeit. Ebben az ádáz küzdelemben a legnagyobb siker a paciensé. Szakmai elhivatottságáért sokan becsülték. Mindvégig hű maradt kerületéhez, 2010-ben hunyt el.

 

 

Dr. Schweitzer József

Dr. Schweitzer Józsefnyugalmazott fõrabbi

A magyarországi zsidóság legavatottabb szószólója volt, mint egykori fõrabbi. Benne testesült meg mindaz, ami a  zsidó közösség önképe számára fonto volt: a zsidó hagyományban otthonos rabbi, a magyar kultúrában jártas, mûvelt ember, a holokauszt túlélõje. Kifogyhatatlan erõvel segítette a rászorulókat. Bölcsességével békességet sugározott. Nem tett különbséget az emberek között, többek között ennek is köszönhette elismertségét. Dr. Schweitzer Józsefet mindenhol szívesen fogadták.
2015-ben hunyt el.

Díjaink, elismeréseink


              Idősbarát önkormányzat díj