XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/13kerulet/diszpolgarok/2006-2/

Témák A-Z

Díszpolgárok 2006

Bánffy György

Bánffy GyörgySzínművész

Olyan színész, aki évtizedeken át megújuló szellemi készenléttel várta és fogadta a színházi szerepeket. A sors sokszor tálcán kínálta számára a lehetőségeket, de egyben küzdelemre is kényszerítette. Tehetségével példaértékű színészi karriert épített. Remek beszédművészete elbűvölt mindenkit. Páratlan kifejezőkészsége nem csupán erénye, hanem mestersége nélkülözhetetlen eszköze is volt.  Tiszta kiejtéssel formálta a szavakat, a mondanivalóhoz igazodva hangsúlyozott. Különleges férfias hangszínével felejthetetlen hatást keltett a hallgató közönségében. Élmény volt vele a beszélgetés, főként, ha a kerületben eltöltött színészi éveire emlékezett.
2010-ben hunyt el.

Dr. Kiss János

Dr. Kiss JánosOrvos

Határozottsága nyugalmat árasztott, olyan személy volt, aki szót ért az emberekkel. Egy orvos, akiben az első találkozás után megbízhatott mindenki. Reménykedtünk, hogy képes segíteni a nehézségekben, hiszen sebészhez többnyire csak akkor kerülünk, ha már nagy a baj. Dr. Kiss János nap mint nap hihetetlen optimizmussal, a gyógyítás erejével győzte le korunk nagy betegségeit. Ebben az ádáz küzdelemben a legnagyobb siker a páciensé. Szakmai elhivatottságáért sokan becsülték. Mindvégig hű maradt kerületéhez, 2010-ben hunyt el.

Dr. Schweitzer József

Dr. Schweitzer JózsefVallástörténész, főrabbi

A magyarországi zsidóság legavatottabb szószólója volt, mint egykori főrabbi. Benne testesült meg mindaz, ami a  zsidó közösség önképe számára fontos volt: a zsidó hagyományban otthonos rabbi, a magyar kultúrában jártas, művelt ember, a holokauszt túlélője. Kifogyhatatlan erővel segítette a rászorulókat. Bölcsességével békességet sugározott. Nem tett különbséget az emberek között, többek között ennek is köszönhette elismertségét. Dr. Schweitzer Józsefet mindenhol szívesen fogadták.
2015-ben hunyt el.

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj