XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/13kerulet/bemutatkozik-a-kerulet/jellemzo-tenyek-adatok/

Témák A-Z

Jellemző tények, adatok

A XIII. kerület teljes egészében a pesti homoksíkságon terül el. Felszínét a Duna tevékenysége alakította ki, a föld mélye bővizű hőforrásokat rejt. A folyam az ország más területeivel is összekötötte, egyúttal bekapcsolta a nemzetközi kereskedelembe.

Területe 11,33 km2. Határai: nyugaton a Duna, északon az esztergomi vasút, keleten a váci vasút, délen a Szent István körút és a Nyugati tér. Kerületrészek: Angyalföld, Göncz Árpád Városközpont, Újlipótváros, Vizafogó és a Népsziget déli része.

A lakosság létszáma közel 120 ezer, közülük 30 ezer nyugdíjas. A fővárosban a negyedik, országosan a tizenegyedik legnépesebb közigazgatási egység. A munkahelyek száma több mint nyolcvanezer, a munkanélküliek aránya 2-4%.

A kerületben 73 ezer lakás van, elsősorban a középosztály képviselői költöznek ide. A második legtöbb (30 000) kereskedelmi egység itt működik. A közel 100 civil szervezet mintegy 10 ezres tagsággal rendelkezik. Óvodába 3300, általános iskolába 5485, gimnáziumba 1653 gyermek jár.

A közüzemi ellátottság közel teljes. A víz- és a közműcsatorna hálózatba bekapcsolt lakások aránya 98,8%, illetve 99,2%. Három fővárosi közüzemnek, a Fővárosi Vízműveknek, a Budapesti Elektromos Műveknek és a Budapesti Temetkezési Intézetnek is itt található a központja. A Fővárosi Levéltárnak 2004. óta a kerület ad otthont. A „Rendőrpalota” néven ismert épületben működik az Országos és a Budapesti Rendőr-főkapitányság, szomszédjában az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár.

Fő forgalmi utak: Váci út, Róbert Károly körút, Szent István körút, Lehel utca, Béke utca, Dráva utca, Dózsa György út, Reitter Ferenc utca. A közutak hossza 150 km, melyből az önkormányzat tulajdonában és kezelésében levő útszakasz 94 km, területe 746 000 m2. A zöldfelület nagysága 3 millió m2, közparki, közkerti, lakótelepi zöldterület nagysága 1 millió m2.

A fővárosi és helyi köztulajdonú parkok, játszóterek, zöldterületek igényesen szolgálják a lakosság pihenését, kikapcsolódását. A parkokon kívül 57 játszóterünk és 18 labdapályánk és 18 fitneszterünk van.

Díjaink, elismeréseink


              Idősbarát önkormányzat díj