XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/13kerulet/diszpolgarok/2016-2/

Témák A-Z

Díszpolgárok 2016

Koncz Zsuzsa

Énekes előadóművész

Koncz Zsuzsa 1962-ben, az első Ki mit tud-on vált országosan ismertté. 1963-tól az Omega, az Illés majd a Metró zenekarokkal énekelt. Első átütő sikerét 1966-ban volt a „Rohan az idő” című dallal aratta. Lemezfelvételeit az Illés, később a Fonográffal készítette, megszűnésük után a legjobb hazai stúdiózenészekkel dolgozik. Dalait a legkiválóbb magyar zeneszerzők szerzik, a szövegeket főképp Bródy János írja. Politikai tartalmú dalait folyamatos cenzúra, esetenként betiltás kísérte. Verses lemezei válaszként szolgáltak a cenzúrának. A dalaiban megjelenő hite, életfelfogása, a világról alkotott képe, a számokból sugárzó szenvedély és erő generációkat köt le és vonz a mai napig is. Kivételes művészi képessége lehetővé teszi, hogy a szűk közönség körében előadott, intim hangulatú estektől a sportcsarnokok sokezres nézőseregét mozgósító koncertekig mindenhol otthonosan mozogjon. Több tucat album, aranylemezek, kitüntetések jelzik eddigi pályafutását. Birtokosa többek között a Francia Becsületrend Lovagja, a Kossuth-díj, a Prima Primissima kitüntetéseknek. Ifjúkorában, majd előadóművészi pályája kezdetén a kerületben lakott, itt járt általános iskolába, majd 1960-64 között a Berzsenyi Dániel Általános Gimnázium tanulója volt.

Pataki Ferenc

Fejszámoló művész

Pataki Ferenc különleges képessége már gyermekkorában megmutatkozott. 5 éves korától, mint csodagyerek a Lakner Gyermekszínházban szerepelt vasárnap délelőttönként. A második világháború után a hadifogságból 1949-ben tért vissza az országba, és elölről kellett kezdenie mindent. 1952-ben letette az artistavizsgát és különböző kultúrházakban, iskolákban lépett fel. Külföldi meghívásokat is kapott például a Szovjetunióba, Svédországba, Angliába, az NSZK-ba. Az ötvenes években az egész ország fejszámoló művészként ismerte és szerette meg. Többjegyű számok szorzását végezte közönség előtt, tudását humorral ötvözte, és diktálta a végeredményt hátulról kezdve. A produkciók során nyolc-tízjegyű, végül tizenkét-tizennégy jegyű számok szorzása, osztása sem okozott gondot, majd vont belőlük köbgyököt hihetetlenül rövid idő alatt. Tehetségének elismerését az érdemes művész díj, az Apáczai Csere János-díj, a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztje kitüntetések is fémjelzik. Több mint 60 évet élt a XIII. kerületben, a Pozsonyi úton 50 évet lakott, élvezte a környék lakóinak tiszteletét és szeretetét.

Életének 97. évében, 2017-ben hunyt el.

 

Szloboda József

Esperes, egyházmegyei főjegyző

Szloboda József a Budapesti Református Teológiai Akadémián 1987-ban szerzett lelkészi diplomát. Különböző szolgálati helyek és beosztások után – mint például az Egyházi Menekültügyi Szolgálat vezetése – 1990 októbere óta angyalföldi lelkipásztor. Tagja volt az International Council of Homehelp Servises-nek, jelenleg tanácsadói minőségben vesz részt a Bethesda Kórház házi betegápolási szolgálatában. Munkásságára jellemző a segítségnyújtás, mások támogatása, gyámolítása, az egyházközség összekovácsolása, az idősek iránti szeretet, a velük való törődés. 1992-ben létrehozta a mentális segélyszolgálatot, sok száz angyalföldi lakoson igyekezett segíteni. A kerület más szociális és mentális segítő szervezeteivel kialakult jó munkakapcsolat indította arra, hogy 1994-ben megszervezze a Szociális Kerekasztalt, a kerületi civil szféra karitatív tevékenységének koordinálására, mely szervezet az elnökévé választotta. 1995 óta dolgozik az Önkormányzat Szociális és Egészségügyi Bizottságában a civil szervezetek képviseletében. Két éve, az Esélyegyenlőség Napja alkalmából megkapta az Önkormányzat „Ember” Esélyegyenlőség díját.

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj