XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2017/05/29/vilagszinvonalunak-ismertek-el-a-20-eves-fejlodest/

Témák A-Z

Világszínvonalúnak ismerték el a 20 éves fejlődést

2017. május 29. - Frissítve Lendületben a XIII. Kerület

A hazai ingatlanszakma és a közvélemény elismerései után, nemzetközi szinten is magasra értékelték a főváros legdinamikusabban fejlődő városrészének eredményeit. A kerület pályamunkájának elismerését a zsűri a következőkkel indokolta: „30 évvel ezelőtt a kerület Budapest egy régi stílusú ipari területe volt, elhagyott, bezárt gyárakkal, régi és egészségtelen kis házakkal. A helyi közösség megváltoztatta a kerület arculatát. Az önkormányzat 1994-től határozta meg a helyi fejlesztési terveket, 15-20 évre előre kitekintve a jövőre, kiszámíthatóságot és partnerséget kínálva a lakosoknak, a gazdasági élet szereplőinek. A pályázat bemutatja a kerület újjáépítését, demonstrálva, hogy a területet egy modern, új stílusú kerületté sikerült alakítani, ahol jó élni.”

Az ingatlanfejlesztés legrangosabbnak tekintett elismerését május 26-án pénteken, a FIABCI 68. kongresszusán, Andorrában vette át Borszéki Gyula alpolgármester. Az eseményt követően május 29-én, Budapesten megrendezett  sajtótájékoztatón, amelyen a média képviselőin kívül az építész szakma reprezentánsai is részt vettek, Gönczi János, a FIABCI Magyar Tagozatának elnöke  méltatta a magyar szereplést, és ezen belül a XIII. kerületi önkormányzat teljesítményét. Mint a sajtótájékoztatón elhangzott, Andorrában immár 25. alkalommal ítélték oda a győztes pályázatoknak járó Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíjat, amit kerületünknek harmadik alkalommal sikerült elnyernie a 32 ország 63 szakemberéből álló zsűri döntése alapján.

A sajtótájékoztatón az önkormányzat képviseletében Borszéki Gyula alpolgármester adott tájékoztatást a kerület településfejlesztési stratégiájának célkitűzéseiről, és elért eredményeiről. Az önkormányzat településfejlesztési politikáját évtizedekre előretekintő dokumentumokban határozza meg, kiszámíthatóságot és partnerséget kínálva a lakosoknak, a gazdasági élet szereplőinek. Az átgondolt és következetes településfejlesztést ígérő 1994-es kerületfejlesztési koncepciót a 2001-es Kerületi Építési Szabályzat és a 2005-ös „EUROPA TERV” követte. A 2008-as Integrált Városfejlesztési Stratégiát és a 2014-es Hosszútávú Településfejlesztési Koncepció elfogadását is komoly társadalmi viták előzték meg.

A városképet egykor uraló gyárépületek, bérkaszárnyák helyén új arculat alakult ki, igényes mai építészeti karakterrel bíró utcaképekkel. A rendszerváltást követően a városépítési lendület eredményeképpen több ezer lakás és intézmény épült meg. Az ipari üzemek helyén irodaházak, kereskedelmi létesítmények és sokszintes lakóépületek létesültek. A Váci úti irodafolyosó a munkahelyteremtés és a folyóhoz közeli prémium minőségű lakóházak, a népesség megtartás akcióterületei lettek az adottságokat és a várostörténeti hagyományokat felismerő településirányítás kezében. A főváros kerületei közül itt épült a legtöbb „A” kategóriás irodaház, a legtöbb új lakás. A kerület a 2008-as válság alatt és után is megőrizte tőkevonzó képességét, növelte vagyonát.

A Váci úti irodafolyosó nemzetközi hírneve, a prémium minőségű lakóépületek, a kulturális létesítmények, az igényes közterületek a céltudatos, fenntartható és integrált fejlesztés eredménye. 900 ezer m2-nyi iroda és 100 ezer m2 üzlet épült meg. Az irodaházak többségét bérlők, a multinacionális cégek hasznosítják, a legnagyobb hazai kereskedelmi bankok is itt rendezték be székhelyüket. 1996-ban a kerületben nyílt meg Közép-Európa első szórakoztató- és bevásárlóközpontja. A 2008-ban átadott Átrium Park irodaház példát teremtett közhasználatra megnyitott, parkosított udvarával, és ezt egyre több épületegyüttes követte – az önkormányzattal kötött megállapodásoknak, a közösen alakított építési szabályoknak megfelelően.

A budapesti lakáspiacon a XIII. kerület az egyik legkeresettebb, legnépszerűbb környék. A lakásvásárlók 1/5-e a kerületbe költözne. Jelenleg is több ezer lakást építenek a városrészben. A magánbefektetők vállalkozásában és önkormányzati beruházásban is vannak előkészületben lakóházépítések. Az önkormányzat beruházásban 576 bérlakás épült, több, mint amennyi az országban a többi önkormányzat által összesen. A több mint 30 ezer m2 lakás költsége közel 10 milliárd forintba került.

A lakókörnyezet humanizálása céljából a közterületek, zöldfelületek és gyermekjátszóterek megújítására egyre nagyobb összegeket fordít az önkormányzat. A kerület népszerűségét demográfiai, ingatlanpiaci adatok igazolják. Az utóbbi 20 évben 12 %-kal nőtt a lakónépesség, ma 120 ezren élnek a városrészben. Ehhez járultak hozzá az esélyegyenlőség érdekében tett önkormányzati intézkedések: a közművelődési, oktatási, egészségügyi feltételek látványos javítása korszerű létesítményekkel.

Az energiatudatos és „zöld” gondolkodás a stratégia része, a saját beruházásoknál és az ingatlanfejlesztőknél egyaránt. Új szintre emelte a zöldhálózat fejlesztését az önkormányzat AngyalZöld és AngyalZöld+ Programja, az országban elsőként kidolgozott zöldhálózati stratégia. Legfőbb mondanivalója az épített és természeti értékek harmonikus fejlesztése az életminőség javítása. A Gyöngyösi, az Országbíró, majd a Vizafogó sétány komplex fejlesztései lakótelepi környezetet varázsoltak színvonalas, aktív szabadidő eltöltésre alkalmas területté talajvíz öntözési rendszerek telepítésével. Új közparkok: a Ruttkai Éva park a színésznő, a Papp László tér a sportember szobrával, a RaM – Radnóti Miklós Művelődési Központ udvarán kreatív játszótérrel és fitnesztérrel. Külön fejezete a programnak a szökőkutak, csobogók építése térplasztikákkal, valamint a klímajavító látványos vízfelületek a közpark felújításokkal együtt.

A kerület úttörő vállalkozása volt a 100 lakásos Passzívház megépítése, amelyet a FIABCI is elismerésben részesített hazai, majd nemzetközi szinten. A 16 csoportos Meséskert Óvoda az ország legkorszerűbb óvodája, egyben hazánk első jelentős középülete, amely a minősített „Passzívház” technológiával épült meg. Az 1,3 Mrd forintba kerülő önkormányzati beruházás: a pollenszűrés, a mennyezetfűtés/hűtéssel elért állandó hőmérséklet, a hővisszanyerő szellőzés, az elektroszmogszűrés, a tetőkerti fedett-nyitott játszókert és egyéb különleges építészeti megoldásokkal.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj