XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2020/12/02/1-milliard-forintos-ovoda-es-bolcsode-felujitas-a-xiii-keruletben/

Témák A-Z

1 milliárd forintos óvoda- és bölcsőde-felújítás

2020. december 02. - Frissítve Lendületben a XIII. Kerület

A teljesen korszerűsített Hétszín Tagóvodát és Szivárvány Bölcsődét (Gogol utca 32.) ismét birtokba vehették a gyermekek a XIII. kerületben. A Gogol utcai panelházak gyűrűjében elhelyezkedő épülettömbre – átalakítására és bővítésére is – 1,016 milliárd forintot költött a XIII. Kerületi Önkormányzat. Az 1960-as évekbeli épületet gyakorlatilag a nyers tartószerkezettől építették újra. A kivitelezési munkák 2019 júniusában kezdődtek; a járványhelyzet miatt 2020 őszéig elhúzódtak. A beruházás során elsődleges szempont volt a színvonalas működéshez szükséges komfortos terek kialakítása, valamint az is, hogy az épület külső megjelenése és belsőépítészeti arculata formálja a gyerekek vizuális kultúráját. A XIII. kerület 2020-ban 680 millió forintot fordított óvodai játszóudvarok biztonságos, esztétikus korszerűsítésére.

Megújult csoportszoba a Hétszín tagóvodában

A Hétszín Tagóvoda 98 férőhelyes épületrészében eddig 3,5 csoportszoba működött. Kiegészítő és kiszolgáló helyiségei elmaradtak a szabványban előírtaktól, vagy hiányoztak. A felújítás során az óvoda területe körülbelül 25 négyzetméterrel bővült a földszinten, ezzel tér nyílott 2-2 csoportszobai egység (összesen 4 csoportszoba) létrehozására a hozzájuk tartozó közös öltözővel és vizesblokkal. Az udvari oldalon a két csoportszoba között alakították ki a korábban hiányzó tornaszobát, amely mobil válaszfallal összenyitható az egyik csoportszobával, ezzel egy nagyjából 100 négyzetméteres helyiség formálható – akár ünnepségekre. A földszint többi részén egy minimális óvodai konyha és vezetői iroda lett. A működéshez szükséges további helyiségek – dolgozói öltözők, teakonyha, tárgyaló, irattárak, mosoda, karbantartó műhely – az újraszigetelt pinceszintre kerültek, melyhez biztonságos, új lépcső vezet. Az óvoda sószobája ugyancsak a pinceszinten található.

Sószoba a Hétszín tagóvodában

Az óvodához tartozó két telekrész közé „ékelődve” helyezkedik el a 84 férőhelyes bölcsőde és annak kertje. A földszinten 6 foglalkoztató egység található, páronként közös öltözővel és vizesblokkal. A tornaszoba és a sószoba közös helyiséget kapott. Az utcai traktusba egy önálló gazdasági bejárattal megközelíthető tálalókonyha, irodai funkciók (nevelő testületi szoba, vezetői iroda), babakocsi tárolók kerültek. A pincéhez – ahol mosoda, dolgozói öltöző, raktár van – szintén új és biztonságos lépcső vezet. (A fennmaradó pinceterületen két légtechnikai gépház működik – egyik az óvodáé, másik a bölcsődéé).

Az elektromos és épületgépészeti rendszerek teljes cseréjével korszerű, energiatakarékos berendezésekkel váltották ki az elhasználódott állapotúakat.

A korszerűsítés során külön figyelmet fordítottak arra, hogy a két intézmény nevében is jelenlévő színek (Hétszín/Szivárvány) visszaköszönjenek az épület arculati megjelenésében. A színek megjelennek az utcafront-homlokzat nyílászárói között lévő színes lemezeken, a bejáratoknál lévő több színű korlátokon, a színes óvodai ajtólapokon, máshol is. Ezen alapszínek végigvezetése a foglalkoztató egységeken fejleszti a gyermekek vizuális érzéket és kommunikációját. Az intézmények akadálymentesek.

Sószoba a Hétszín tagóvodában

A XIII. Kerületi Önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a gyermekekre, az ő legkorszerűbb óvodai ellátásukra – úgy az épített környezet, mint a motivált óvodapedagógusok, illetve a pedagógiai módszerek alkalmazásával.

Óvodai játszóudvarok felújítására is sor került 2020-ban, összesen 680 millió forint önkormányzati ráfordítással: a Pitypang Tagóvoda teljes játszóudvarára 310, a Futár Tagóvoda udvarának, kertjének átalakítására 370 millió forintot. Jelenleg a Napraforgó Bölcsőde teljes rekonstrukciója zajlik, amely 638 millió forintba kerül, és 2021 augusztusáig tart.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj