XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2019/09/05/setany-napelemes-terburkolattal-talajvizkuttal/

Témák A-Z

Sétány napelemes térburkolattal, talajvízkúttal

2019. szeptember 05. Lendületben a XIII. Kerület

Az „Angyalföldi zöldsétány” az önkormányzat egy nagyobb területet átfogó, nagy ívű fejlesztéseként valósul meg a Duna-part (Népsziget) és a József Attila tér közötti gyalogos és kerékpáros kapcsolat megteremtésével. Ennek a József Attila téri kiinduló, kezdő szakasza készült el idén, s ennek tartották ma délelőtt az ünnepélyes átadását. Dr. Tóth József polgármester beszédében arra is kitért: 2015 óta az utak és a járdák burkolatának (7503 folyóméter út, 6153 folyóméter járda) felújítására a kerület saját forrásból 1,84 milliárd forintot költött, csak idén 605 millió forintot. Az önkormányzati ciklusban összesen 6 milliárd forintot fordított a kerület zöldterületfejlesztésre. Az útátadó végeztével a megjelent gyermekek játékos KRESZ oktatáson vehettek részt a felállított tanpályán.

A „zöld gondolat” és az együttműködés az itt élőkkel – prioritás az önkormányzat számára. Az AngyalZÖLD+ stratégia kiterjed az önkormányzat által működtetett közterületek egészére, környezetgazdálkodási, közútkezelési és parkolási feladatokra is, s évekre lebontva tartalmazza az ezzel kapcsolatos fejlesztések programját, mondta dr. Tóth József polgármester.

A József Attila tér átalakításakor, az „Angyalföldi sétány” megtervezésekor is fontos szempont volt a környezettudatosság, energiatakarékosság. A Göncöl utcánál elhelyezett információs tájékoztatótáblát energiával feltöltő napelemes térburkolat, amely igény szerint különböző információs technológiai eszközökkel is felszerelhető. A térburkoló elemek a napsütéses órákban megtermelt áramot eltárolják, és az információs tábla világításának működtetésére használják fel. A sétány mentén vegyes évelőágyásokat alakítottak ki, alacsony cserjéket és talajtakarókat ültettek. A terület egészét a József Attila téren létesített talajvízkútról táplált automata öntözőrendszer öntözi.

Dr. Tóth József arról is beszélt: az önkormányzat évente újjáépíti úthálózatának egy részét. 2015 óta az utak és a járdák burkolatának felújítására a kerület saját forrásból 1,84 milliárd forintot költött, és a beruházókat is a közterület felújítására ösztönzi a településrendezési szerződésekben. Erre példa – mások mellett – a Révész utca, Visegrádi utca felújítása, a Dunavirág utca menti zöldfelület rendezése, a Marina parti úthálózat, az Edison tér, vagy az Agyag utca folyamatban lévő kiépítése.

Gyalogosok biztonsága

A mai átadóünnepségen szó esett arról is: a Lendületben a XIII. kerület önkormányzati program kiemelten foglalkozik a kerület közlekedésbiztonságával. Ennek alapján – és a szülői, pedagógusi igényeknek megfelelően – alakították ki a Hegedüs Géza Általános Iskola előtt a K+R zónát, a Kiss and Ride parkolót, amely bekerült az Egyetemes Tervezés Jópéldák Tára című kiadványba. 2018-ban az önkormányzat kiépítette a Kassák Lajos utcában a járdavilágítást és több helyen kezdeményezte kijelölt gyalogos átkelőhely létesítését, például a Gyöngyösi utca – Nővér utca, Dévai utca – Kassák Lajos utca, Ipoly utca – Pannónia utca, Mura utca – Turóc utca csomópontokban.

Példák utak, járdák, játszóterek felújítására – 2019

A „kis” Szent István parkban, a Pozsonyi út és a Hollán Ernő utca közötti útszakasz mindkét oldala összesen több, mint 150 méter hosszan újult meg. Az útfelületen kívül cserélték a leromlott állapotú parkolórész gyeprácsát is. A fejlesztés részeként elvégezték az okosparkoláshoz (smart parking) szükséges előkészítési munkálatokat. A Vígszínház utca teljes, 87 méteres hosszban újult meg, összesen 609 m2 felületen: új aszfaltréteget kapott, valamint a járdaszakasz hibáit is kijavították.

A Vág utca Váci út és Hegedűs Gyula utca közötti szakasza 222 méter hosszan, több mint 2000 négyzetméteren újult meg. A meglévő aszfalt burkolat felmarása után új kiemelt szegély került beépítésre, a meglévő térköves járdát és a kapubehajtókat kijavították. Az úttest átlagosan 4 cm vastag, új aszfaltréteggel újul meg. A Vőlegény utcában a Gyöngyösi utca és a Mosoly utca között, a Rózsafa utcában a Huba utca és a Csángó utca között, valamint az Árva utca Balzsam utca és Váci út közötti szakaszán az úttest új borítást kapott, míg a járda töredezett aszfaltfelületét térkő burkolatra cserélték. A Göncz Árpád városközpontban lévő parkoló 70 méter, míg a Paszomány utcában található parkoló 128 méter hosszan újult meg a Béke utca és a Keszkenő utca között.

A Hajós játszótér általános felújítása idén valósult meg. A labdapályák korszerűsítése keretében a Tüzér utca 60. szám alatti, a Gidófalvy lakótelephez tartozó közparkban lévő két pályára új labdakapukat és kosárlabda palánkokat helyezett ki az önkormányzat és korszerű gumiburkolattal látta el az Országbíró lakótelep kis játszóterét. A Kámfor utcai beruházásnál játszóteret és fitneszteret alakítottak ki, komplex zöldfelület-rendezéssel.

A Rákos-patak revitalizációja

A Rákos-patak beruházása során a déli oldalon játszótér, fitnesztér lett, a kutyafuttató megfelelőbb helyre került. A patak mentén gyalogossétány, futó- és kerékpárút létesült. Az utak mentén intenzív növénytelepítés történt. A kutyafuttatóba és a játszótérre egy-egy ivókutat helyeztek. A Hajdú utca folytatásában gyalogos híd épült. A patak északi oldalán a futósáv Kubala László park kiviteli tervei szerinti módosított nyomvonalon megépült. A park további rendezése jövőre folytatódik.

Komplex lakótelep-fejlesztés

A kerület szisztematikusan végzi a lakótelepi területek komplex felújítását, amire eddig több mint 3 milliárd forintot biztosított. Rendkívüli értéket jelentenek a kerület zöldhálózati rendszerében a lakótelepek 671 ezer négyzetméter rekreációs zöldterületei: növényállományuk jelentősen növeli a terület biológiailag aktív felületeit. A lakótelepi zöldfejlesztéseket a közparki, rekreációs, zöldfelületi funkciókat erősítő közműfejlesztések teszik komplexszé.

A Fiastyúk lakótelep III. ütemének munkálatai a Fivér utcai szökőkút környezetének rendezésével kezdődtek meg. A területen parkfelújítás történt, térkő járdaépítés, parkoló-felújítás, gyepesítés-növénytelepítés valósult meg. A gyepfelület öntözésére talajvízkútról üzemeltetett automata öntözőrendszer létesült. Az Esküvő közben – sok más mellett – megújult a parki gyalogos úthálózat megújult. Az orvosi rendelő mögötti lépcsős pihenőtér lett párafúvókákkal. Megújult a közvilágítás, kerti csaphálózat létesült. A zöldfelület megújítása során gyepfelújítás és évelőtelepítés történt.

A Tomori utcai lakótelepen, az Agyag utca – Tomori utca – Mosoly utca – Göncöl utca által határolt területen lévő zöld fás-gyepes terület alulhasznosított volt. A kivitelezés során a terület 1,5 méter magas kerítéssel (és az azt övező cserjekiültetéssel) körbevett pihenő- és játszókert funkcióval bővült, a helyi igények kielégítésére. Cél volt, hogy a környező házakban élő gyermekes családok, idősek és tinédzserek egy olyan kulturált helyen tudjanak feltöltődni, ahol élvezhetik a természetet, és aktív, ám csendes kikapcsolódási lehetőségeket is találhatnak.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


              Idősbarát önkormányzat díj