XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2016/11/28/ujabb-rangos-epiteszeti-elismeresekben-reszesult-az-onkormanyzat/

Témák A-Z

Újabb rangos építészeti elismerésekben részesült az önkormányzat

2016. november 28. Városfejlesztési hírek

Mint emlékezetes, Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat az elmúlt években számos értékes ingatlanfejlesztési trófeát nyert  integrált városfejlesztési koncepciójának  eredményeként. 2015-ben  a 100 lakásos passzívházért a FIABCI és a Magyar Ingatlanszövetség első díját, és a környezettudatos építés kategória első díját nyerte el a hazai építész szakma legrangosabb megmérettetésének számító pályázaton. A Kelet-Európában is egyedülállónak számító épületet  a Nemzetközi Ingatlan Szövetség Panamában megrendezett díjátadó eseményén a II. díjjal ismerték el. A XIII. kerület vonatkozásában a teljesség igénye nélkül érdemes megemlíteni a Duna Plazával 1997-ben elnyert II. díjat, a Rendőrségi Igazgatási Központért 1998-ban kapott III. díjat, és a 2004-ben, a FIABCI Prix d’Excellence Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj pályázaton a Kereskedelmi létesítmények kategóriában, Houstonban  különdíjban részesített Lehel Csarnokot.  2008-ban a Magyar Ingatlanszövetség különdíjasa lett a Gateway Office Park, ami jelenleg a Magyar Posta központjaként funkcionál.  2012-ben a Lakásvásár Médiacsoport különdíjjal ismerte el a Radnóti Miklós Művelődési Központ épület együttesét, 2013-ban előbb a Budapesti Építész Kamara III. díját, majd a következő esztendőben, Luxembourgban , Irodaház kategóriában  I. díjat kapott a Kassák Lajos utcai Green House irodaház.  Az elismerések felidézésének sorából nem maradhat ki a fővárosi kerületek közül másodikként, 2012-ben  elnyert Hild Díj sem, amit a településfejlesztés területén felmutatott eredményeiért vehetett át a kerület vezetése.  A tervszerű, hosszú távra tekintő integrált városfejlesztési stratégia ebben az esztendőben is elismerésre talált az építész szakma legtekintélyesebb szakmai fórumának számító Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj pályázaton.  Az önkormányzat 2016. évi pályaművében  Angyalföld városrész újjáépítésének eredményeit mutatta be és pályázata ezúttal is dobogós helyezést kapott.

 

Az ünnepi esemény bevezetőjében a FIABCI Magyar Tagozatának elnöke, Gönczi László köszöntötte a szakma képviselőit, a hazai építész szervezetek reprezentánsait, a pályázókat és a meghívott vendégeket. Gönczi László emlékeztette az egybegyűlteket arra, hogy a FIABCI Magyar Tagozata 1997-ben indította útjára az ingatlanfejlesztési nívódíj pályázatot, hogy teret és lehetőséget biztosítson  az építész szakma hazai  eredményeinek megismertetésére, és a legjobbak részvételének elősegítésére nemzetközi pályázatokon. Az elmúlt évek eredményeiről szólva a FIABCI Magyar Tagozatának elnöke példákkal igazolta, hogy a koncepció valóra váltása gazdag termést hozott. Mint elhangzott,ebben az esztendőben a szakmai zsűribe osztrák és szlovák szakembereket is meghívtak, hogy ezzel serkentsék a nívódíj pályázat elterjedését egész régiónkban is.

 

A XIII. kerületi önkormányzat pályázati anyagáról szólva Gönczi László mindenek előtt ismét gratulált  a kerület képviseletében megjelent dr. Tóth József polgármesternek, Borszéki Gyula alpolgármesternek és dr. Palatka Líviának, a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. vezérigazgatójának  a 100 lakásos passzívház elmúlt évi hazai első, és nemzetközi második helyezéséhez, majd méltatta az önkormányzat „Angyalföld újjáépítése a XXI. század fordulóján” című pályaművét.  – A XIII. kerületi önkormányzat hosszú évek következetes munkájával olyan fejlesztési környezetet alkotott, amely teljesen átformálta a városrészt  – mondotta Gönczi László, a fővárosban egyedülállónak minősítve a kerület városfejlesztésének komplexitását. A  II. helyezést elért pályamű díjának és elismerő oklevelének átadását megelőzően a Budapesti Építész Kamara elnöke, Csapó Balázs laudációjában maga is arra hívta fel a figyelmet, hogy a XIII. kerület rendkívül markáns és tudatos építészeti és városfejlesztési programot valósít meg, amely a szakmai elismeréseken túl sokoldalúan szolgálja a városrész lakói, a kerületben élő, és az itt dolgozó embereket egyaránt.  Borsi László, a Lakásvásár Médiacsoport elnöke köszöntőjében arról beszélt, hogy bár a XIII. kerületi önkormányzat ebben az esztendőben második helyezést ért el, az ő személyes véleménye szerint eredményeit tekintve az első helyen van. – Az új épületek, és az irodaházakat, lakóépületeket övező, szépen parkosított közterületek  tárgyiasulva sugározzák azt az immár 26 éves múltra visszatekintő  városfejlesztési filozófiát, amelynek középpontjában az emberek életének megkönnyítése, hétköznapjaik boldogabbá tétele  áll  – jelentette ki Borsi László.

 

A díj átvételét követően dr. Tóth József polgármester mondott köszönetet a rangos elismerésekért. – Huszonkét éve vezetem a főváros XIII. kerületét  – mondotta a polgármester  –, és őszinte örömömre szolgál, hogy önkormányzatunk munkájának  eredményei nem maradnak észrevétlenek. A most átvett elismerések értékét jelentősen növeli számomra, hogy odaítélésükről nem csak a szorosan vett szakma, hanem civil szervezetek is kifejthették a véleményüket, ami széleskörűen megalapozott rangsort eredményezett. Integrált városfejlesztési stratégiánk megvalósításának folyamatában fontos és értékes állomásnak tekintem a most elnyert elismeréseket, amit pozitív megerősítésnek vehetünk munkánk irányait és színvonalát tekintve.

Dr. Tóth József polgármester végezetül szólt arról, hogy jelenleg is nagyszabású városfejlesztési program van megvalósulóban városrészünkben, majd köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vettek a kerület pályaművének értékelésében, és döntöttek a díjak odaítéléséről.

 

 

 

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj