XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2024/01/25/rendkivul-eredmenyes-a-10-eves-intezmenyfelujitasi-program/

Témák A-Z

Rendkívül eredményes a 10 éves intézményfelújítási program

2024. január 25. Városfejlesztési hírek

A Képviselő-testület a 2024. január 11-i ülésén megtárgyalta és elfogadta a beszámolót a 10 éves intézményfelújítási program végrehajtásáról. A 10 éves terv alapján – amelyet 2015. március 12-én szavaztak meg a képviselők – kerületi intézményfelújításra és beruházásra az elmúlt 9 évben összesen 24,7 milliárd forintot költött az önkormányzat, évi szinten a legtöbbet, 7 milliárdot, 2023-ban. A felújításra, fejlesztésre fordított összegek a költségvetésnek körülbelül 15-20 %-át teszik ki. Az elmúlt évek fejlesztései intézményhálózati és szakmai visszajelzések alapján is eredményesek voltak. Több beruházásunk hazai és nemzetközi szakmai díjat kapott, például a Vizafogó Tagóvoda és az Igazgyöngy Bölcsőde felújítása.

Vizafogó Tagóvoda

A Lendületben 2.0 önkormányzati ciklusprogram alapelve az integrált szemlélet a tervezés, a fejlesztés és az üzemeltetés területén, továbbá a magas színvonalú szolgáltatások az itt élőknek és itt dolgozóknak. Az önkormányzat Hosszútávú Fejlesztési Koncepciója irányelvként jelölte meg a kulturális, sport és oktatási intézményrendszer hatékony, környezettudatos és energiatakarékos folyamatos fejlesztését a 10 éves intézményfelújítási program keretében is.

A felújítási program lehetővé teszi a műszaki és szakmai igényeknek megfelelően a tervezést, az előre gondolkodást. Az ütemezés az épületek műszaki állapotának felmérésén alapult, a felújítások sorrendiségét elsődlegesen ez határozta meg. Az éves felújítási tervet az adott év rendelkezésre álló költségvetési forrásaira tekintettel az eredetileg tervezett sorrendiség felülvizsgálatával készítjük el – az intézményvezetők szakmai véleményét figyelembe véve.

Az üzemeltetők bevonásával – az előző évekhez hasonlóan – 2023 márciusában is elvégeztük a felújítási terv felülvizsgálatát: kiemelt figyelmet fordítottunk az energiapiaci árrobbanásra is.

Az önkormányzatnak a klímastratégiájában megfogalmazott célja a globális éghajlatváltozást előidéző folyamatok mérséklése, a káros kibocsátások csökkentése, az energiafelhasználás racionalizálása. Beruházási projektjeinket elsősorban a napenergia passzív hasznosításának megoldásával (épületek tájolása, hőszigetelés) dolgoztuk ki. Az aktív napenergiát napkollektorok telepítésével, a használati melegvíz-termelő berendezések működtetésére hasznosítottuk. Az épületek energiafogyasztását korszerű épületgépészeti berendezések (fűtő-, hűtő berendezések) és épületvillamossági berendezések telepítésével csökkentettük. Alternatív energiaforrások használata területén a kerület adottságai (zömmel beépített, nagyvárosi környezet) miatt elsősorban hőszivattyús rendszerek kialakítására van lehetőség, amit az új építések és épületgépészeti korszerűsítések során alkalmaztunk.

A Vizafogó Tagóvodában – intézményeink közül elsőként – valósítottunk meg csapadékvíz-hasznosító rendszert megfelelve a klímatudatosság szempontjainak is.

A 10 éves intézményfelújítási terv kiemelten foglalkozott az intézményi épületek hőszigetelésével, a homlokzati nyílászárók cseréjével, árnyékolók beépítésével. 2018-tól az összes óvodában árnyékolókkal láttuk el az ablakokat és a csoportszobák teraszajtaját. A program utolsó intézményeként 2023 tavasszal valósítottuk meg a Varázsliget Tagóvoda földszinti csoportjainak árnyékolását.

Az egyre magasabb nyári hőmérsékletek okán, beruházásaink során a gyermekek igényeihez igazodó hűtést (pl. mennyezethűtés, légtechnika) tervezünk. A teljes felújításon átesett épületekbe nagy hatásfokú hővisszanyerős komfort szellőzést építünk be, amely a természetes szellőztetések során bekövetkező hőveszteséget minimalizálja és télen-nyáron segíti az épület energiaháztartását.

Az épületek energiafelhasználásának közel 40%-a fűtésre és a hűtésre fordítódik, tehát egyre fontosabb cél a megtermelt energia minél hatékonyabb felhasználása.

A Képviselő-testület 2022 decemberében energetikai korszerűsítési programot fogadott el: intézményeinkben folyamatban van a meglévő gépészeti rendszerek korszerűsítése, napelemek, hőszivattyúk, illetve LED világítás kiépítésével, a megtérülési idők és a fogyasztási adatok folyamatos vizsgálata mellett. 2023-ban az energetikai korszerűsítési program beruházásainak előkészítését 17 intézményre vonatkozóan, 3 ütemre bontva kezdtük meg a tervezési és kivitelezési munkákkal – összesen csaknem 385 millió forint költségvetési keretből.

Az energetikai korszerűsítések 2023 évi kivitelezései tapasztalatainak figyelembevételével folytatjuk a felújítási munkákat a következő években is.

 A 10 éves intézményfelújítási programban 2019 és 2023 között megvalósult jelentősebb önkormányzati felújítások, beruházások: Hétszín Tagóvoda és Szivárvány Bölcsőde (Gogol utca 32.), Csicsergő Tagóvoda (Gyöngyösi utca 69-71.), Napraforgó Bölcsőde (Angyalföldi út 43.), Pannka Part Közösségi tér (Újpesti rakpart 6.), Göncöl utcai rendelő teljes felújítása és bővítése.

Göncöl utcai orvosi rendelő

Az óvodákban, bölcsődékben, a magas színvonalú nevelési munkához a játszóudvarok felújításával is hozzájárultunk, melyek során az elmúlt években mintegy 15.000 m2 felületen alakítottunk ki korszerű gumiburkolatos esésfelületeket, és telepítettünk modern kültéri játszószereket. Udvarfelújítások 2019 és 2023 között: Futár Tagóvoda (Futár utca 23-25.), Pitypang Tagóvoda (Országbíró utca 10.), Ákombákom Tagóvoda és Minimanó Bölcsőde (Visegrádi köz 4.), Zöld Ág Tagóvoda (Kárpát utca 25-29.), Boribon Bölcsőde (Pannónia utca 92-94.).

Pitypang Tagóvoda udvara

 

 Tervezési módszerünk alapja, hogy hosszabb távú koncepcióinkat folyamatosan felülvizsgáljuk és a körülmények változásához igazítjuk, az úgynevezett gördülő tervezést alkalmazzuk. A bejárások tapasztalatai alapján, az új prioritások (energia-racionalizálás, akadálymentesítés, informatikai rendszerek stb.) és az üzemeltetők hasznosítási javaslatainak figyelembevételével módosítjuk a 10 éves intézmény beruházási és felújítási tervet.

Az elmúlt négyéves (2019-2022) ciklus során önkormányzatunk – költségvetési lehetőségeivel összhangban – átlagosan évi több mint 2,2 milliárd forintot költött felújításokra, beruházásokra a helyi közösségek érdekében.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj