XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2024/01/19/dinamikusan-fejlodik-a-xiii-kerulet/

Témák A-Z

Dinamikusan fejlődik a XIII. kerület

2024. január 19. Városfejlesztési hírek

Független szakértők szerint Budapest 23 kerülete közül a XIII. kerület az egyik olyan, amelyik kiemelkedő dinamikával fejlődik.

A XIII. kerület a második legdinamikusabban fejlődő kerület Budapesten. Ezt az Egyensúly Intézet állapította meg. A független politikai agytröszt szakértői az első helyre az V. kerületet, a harmadikra pedig a IX. kerületet sorolták a fejlődés dinamikája alapján a 23 fővárosi kerület közül.

A XIII. kerület 2014 és 2021 közötti dinamikus fejlődése mögött elsősorban a kiemelt jelentőségű mutatókban elért javulás húzódik meg: ezeken átlagosan 18,5 indexpontot javított. Az egy lakosra jutó nettó belföldi jövedelem esetében például közel 70, míg az átlagos négyzetméterárak tekintetében 55 indexponttal ért el jobb eredményt. A kerület maximális pontszámot ért el az SZJA-t fizetők, illetve az év folyamán épített lakások dimenziójában is.

A rangsort kommentálva Csiga Gergely alpolgármester azt mondta, hogy az eredményben tükröződik a jó partneri együttműködés, ami a XIII. kerületi önkormányzat, a beruházók és a lakók között alakult ki. Hozzátette, hogy a dinamikus gazdasági fejlődés okán is stabil a kerület népessége, a Váci út környékére költözött cégek pedig nemzetgazdasági szempontból is jelentős súlyt képviselnek. A magyar gazdaság által előállított minden 55-dik forintot ugyanis azok a cégek termelik meg, amelyek a mindössze 5,5 kilométer hosszú Váci úti irodafolyosónkon végzik tevékenységüket, vagy ott működtetnek központot.

Az Egyensúly Intézet településindexe önkormányzati ciklusokon átívelően teszi lehetővé a közösségek adottságainak és fejlődésének értékelését nyilvánosan elérhető statisztikai adatok alapján. Így vált lehetővé, hogy összehasonlítsák a fővárosi kerületek fejlődését. A településindex lehetővé teszi azt is, hogy az egyes települések fejlődését az adatok alapján lehessen megítélni, emellett segíti a döntéshozókat azoknak a területeknek az azonosításában, amelyek célzott fejlesztése révén hazánk helyi közösségei még sikeresebbé és erősebbé válhatnak.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj