XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2024/04/18/femoriasok-helyett-foldkabelek/

Témák A-Z

Fémóriások helyett földkábelek

2024. április 18. Városfejlesztési hírek

Eltűntek a nagyfeszültségű oszlopok és a légvezetékek a Vizafogónál. Helyettük földkábeleket fektettek, ezzel pedig tovább javult kerületünk energiabiztonsága.

Az áramszolgáltató E.ON elbontotta az 1,6 kilométer hosszan haladó, nagyfeszültségű távvezetékeket tartó oszlopsorát a Csavargyár utca és az Árpád híd között. A Dunával párhuzamos területen az új lakótömbök megnövekedett energiaigényére, az önkormányzat szempontjaira és a terület fejlesztési céljaira figyelemmel az E.ON földkábelre cserélte a 40 éve ott álló, 40 méter magas oszlopsort és a szabadvezetékeket.

A nagyfeszültségű tartóoszlopok és vezetékek biztonsági övezete 1,6 kilométeren keresztül, mindkét oldalon tizenkét méteres védősávot foglalt el a városrészből. A terület régi funkciójáról árulkodnak a néhol még ma is fellelhető vasúti iparvágányok, amelyek az országos hálózatba kötötték be Vizafogó ipari létesítményeit, főként egykori gőzmalmokat. Miután jelentőségük lecsökkent, a kiszolgáló pályaudvar is hanyatlásnak indult, a 70-es években elbontották az épületeket. A nagyfeszültségű oszlopsor eltüntetésével, a vasúti sínek bontásával, a környezetvédelmi kármentesítés után az egykori ipari terület új funkciót kaphat, gazdagítva ezzel a kerületet.

Az áramszolgáltató szakemberei az elmúlt hónapokban a föld alá tették az új kábeleket, leengedték az immár feleslegessé vált szabadvezetéket, kiemelték a korábban ezeket tartó, tizenkét nagy méretű tartóoszlopot, végül a két méter mélyen lévő vasbeton alapokat is elbontották. A bontásból származó nagy mennyiségű fémhulladékot a szállításhoz apróbb darabokra vágták és hulladék-feldolgozóban újrahasznosítják.

Az oszlopsor bontása, földkábelekkel való kiváltása mintegy 1,7 milliárd forintba kerül, melyet egészében az E.ON Hungária Csoport finanszíroz.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj