XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2024/03/25/benzinkut-helyen-kozpark-tovabb-zoldult-ujlipotvaros/

Témák A-Z

Benzinkút helyén közpark: tovább zöldült Újlipótváros

2024. március 25. - Frissítve Városfejlesztési hírek

Pihenni vágyók, kutyások, kerékpárosok egyaránt élvezhetik a megújult Gabriel García Márquez parkot a Pozsonyi út északi végén. A 2022-ben lebontott benzinkút és a hozzá kapcsolódó közterület döntő része ugyanis zöldfelület lett, a benne kialakított sétautak mentén pedig helyet kapott 38 új fa, 24 pad, 5 kerékpártámasz és egy kerékpáros szervizpont, továbbá 10 hulladékgyűjtő, 3 ebürülék-gyűjtő és egy kutyaillemhely is.

Több lépésben újult meg az az újlipótvárosi terület, amely a Pozsonyi út, a Garam utca és az Újpesti rakpart találkozásánál található. Az első 2019-ben az volt, hogy a korábban névtelen terület nevet kapott, a Száz év magány és a Szerelem a kolera idején című könyvek szerzőjének, Gabriel García Márquez kolumbiai írónak a nevét.

Gabriel García Márquez park

BONTÁS ÉS ÉPÍTÉS

A korábban itt álló benzinkút bontása 2022-ben kezdődött meg. Ennek köszönhetően a park területe 4.029 négyzetméterre bővült. A szomszédos beruházó településrendezési szerződés megkötésével vállalta a park kialakítását, fejlesztését.

A beruházás megkezdése előtt Önkormányzatunk online módon és lakossági fórumon is kikérte a helyiek véleményét, ezt követően vette kezdetét a terület fejlesztése, mely 2023 év végére készült el.

38 ÚJ FA, 2 EZER CSERJE, 4 EZER ÉVELŐ

A területre várostűrő növények kerültek. Ilyenek például a fák közül a galagonya és a csörgőfa, a cserjék közül a madárbirs, a gyöngyvirágcserje, a fagyal, az örökzöld mirtuszlonc, az évelők közül pedig a levendula, a cipruska, a macskamenta, a kakukkfű, a meténg és a tollborzfű. Összesen 38 új fával gyarapodott a terület, ezekkel együtt a park faállománya 65 egyedből áll. Emellett több mint 2 ezer cserjét és 4 ezer tő évelő is földbe került.

A növényeken túl a parkban elhelyezésre került 14 támlás és 10 támla nélküli pad, valamint 10 hulladékgyűjtő, 3 ebürülék-gyűjtőedény és egy kutyaillemhely is. A Pozsonyi úthoz közel eső részeken 5 kerékpártámasszal és egy kerékpáros szervizponttal is bővült a terület. A szervizponton van csavarhúzó, villáskulcs, csavarkulcs, imbusz és torx kulcskészlet, küllőkulcs, pumpa és nyomásmérő óra is.

Gabriel García Márquez park

AMI ÖSSZEKÖT

A XIII. kerületi önkormányzat és Kolumbia magyarországi nagykövetsége fontosnak tartotta, hogy képviselőik együtt adják át a Gabriel García Márquez parkot. Erre 2024. március 25-én került sor.

Tóth József polgármester felidézte, hogy a XIII. kerületben az elmúlt 20 évben 1 millió 300 ezer négyzetméterre nőtt a zöldfelület mennyisége, az újonnan elültetett fák száma pedig az elmúlt 15 évben 20ezerről 31 ezer fölé emelkedett. Beszélt arról is, hogy Újlipótvárosban két nagyobb zöldfejlesztés is volt a közelmúltban: murvás parkolóból 5 ezer négyzetméteren alakítottuk ki a Thurzó parkot 2023-ban, a Wein János park pedig több lépcsőben újult meg.

Ignacio Enrigue Ruiz Perea kolumbiai nagykövet egyrészt méltatta Márquez munkásságát, azt, hogy gondolatai például a szerelemről és családról egyaránt érvényesek bármely korban, bármely térben, így a mai Magyarországon is. Hozzátette, hogy hiába van nagy fizikai távolság a Kolumbia és hazánk között, aki a Márquez parkban lepihen, érezni fogja, hogy a kolumbiaiak és a magyarok egyaránt lelkesednek az életért.

Dr. Tóth József és Ignacio Enrigue Ruiz Perera nagykövet

A szimbolikus parkátadó keretében a polgármester és a nagykövet kolumbiai és magyar nemzeti színű, valamint XIII. kerületi színekből álló szalagokat kötöttek fel a parkban még 2019-ben elültetett mandulafára. Azért arra, mert ez a fafajta közös összekötő kapocs a két nemzet között. A hazai nemesítésű díszmandula szerepel ugyanis Márquez 1967-ben megjelent, máig legolvasottabb, Száz év magány című világhírű művében az állandóság szimbólumaként. Márqueznek egyébként is a mandula volt a kedvenc fája, mert az virágzik elsőként, miután vége a télnek.

Az ünnepség végén a XIII. kerületi Zöld Ág Tagóvoda egyik csoportja festett tojásokkal díszített föl egy már virágzó bokrot a parkban. Miközben készült a tojásfa, a Tavaszi szél vizet áraszt című tavaszváró dalt énekelték a gyermekek.

Tojásfa készül

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj