XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/13kerulet/diszpolgarok/2017-2/

Témák A-Z

Díszpolgárok 2017

Eszenyi Enikő

Színművész, rendező, színházigazgató

1983-ban szerződött a Vígszínházhoz, a két éves főiskolai gyakorlatát is töltötte. Rövid időn belül a színház egyik legjelentősebb művésznője lett, számos fontos szerepet eljátszva a drámairodalom remekműveiből. 1991-ben kezdett rendezni. Hét díjat nyert az 1991-es Országos Színházi találkozón – köztük a legjobb rendezésért járó elismerést. Munkásságával felhívta magára a figyelmet az Amerikai Egyesült Államokban, Csehországban és Szlovákiában is. Számos szakmai elismeréssel, 2001-ben Kossuth-díjjal jutalmazták. 2009. február 1-je óta a Vígszínház igazgatója. Vezetése alatt a színház népszerűsége töretlen, Budapest egyik leglátogatottabb színháza.

 

 

Rédei Éva

Könyvesbolt-tulajdonos

A LÁNG-TÉKA könyvesbolt vezetője. 1984 óta dolgozik a Pozsonyi úti könyvesboltban, 1989 óta tulajdonosként is. A vásárlók és az érdeklődők kifogástalan kiszolgálása mellett beszélget a látogatókkal, beszerzi a különlegességeket, ajánl, rendezvényeket szervez. Nagy érdeklődés mellett, neves szerzőkkel szervezett író-olvasó találkozóval egybekötött könyvesbolti dedikálásokat. A Pozsonyi piknik egyik megálmodója és megvalósítója. Könyvesboltja, mely a kerület egyik kulturális színfoltja, 2009-ben elnyerte „Az év üzlete” címet. XIII. kerületért díjas, Budapestért díjas, Radnóti-díjas.

 

 

 

Szilágyi Áron

Kardvívó, sportvezető

A Fazekas Mihály Gimnázium matematikatagozatos diákjaként kiemelkedő eredményeket ért el a szaktárgyi versenyeken. Az ELTE-n nemzetközi tanulmányokat, a Károli Gáspár Református Egyetemen pszichológiát hallgatott. Egyszerre reál és humán beállítottságú ember. A kardvívás kétszeres olimpiai bajnoka, a harmadik, aki két egymást követő olimpián megnyerte az egyéni számot. 2012-ben Londonban győzött, majd 2016-ban Rió de Janeiróban megvédte olimpiai bajnoki címét. A bajnok büszkén hangoztatja, hogy a Vasas-családhoz tartozik.

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj