XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/13kerulet/kornyezetvedelem/a-klimavedelemrol-reszletesen/ivovizhiany/

Témák A-Z

Számítani kell ivóvízhiányra is? Ha igen, mikor?

IvóvízhiányA folyékony víz talán a legfontosabb anyag a világon, nem ismerünk olyan élőlényt, amely nélkülözni tudná. A Földet is ésszerűbb lenne Víznek nevezni, hiszen ez az anyag teszi különlegessé, eddigi ismereteink szerint egyedülállóvá bolygónkat.

A Földön rengeteg víz van, ez a leggyakoribb vegyület, mennyiségét 2 milliárd km3-re becsülik. Egy olyan kockával lehet ezt jellemezni, amelynek oldalai kicsit hosszabbak, mint 1250 kilométer.

Ennek a mennyiségnek a harmada kémiailag kötött víz, amely ásványokban, különböző vegyületekben található. A szabad vízkészlet nagyjából 1,4 milliárd km3, azonban ennek 97 százaléka sós víz, az édesvíznek pedig 80 százaléka meg van fagyva. Tehát valójában a teljes vízkészletnek csak töredéke hasznosítható, de ez az apró hányad is még mindig sokkal több, mint amennyire szükség van.

A hasznosítható víznek azonban mind időbeli, mind térbeli eloszlása egyenetlen, és a vízfelhasználás ma még pazarló. Ennek következtében a Föld népességének hatoda nem jut megfelelő mennyiségű és minőségű vízhez. A vízhiány különösen Észak-Afrikában és a Közel-Keleten jelent nagy problémát. Ezekben a térségekben valós veszélye van annak, hogy a vízhiány akár fegyveres konfliktusok kiváltója is lehet.

Egy embernek nemétől, korától, testsúlyától és tevékenységétől függően napi 1,5-3 liter tiszta ivóvízre van szüksége. De belegondoltunk-e már abba, hogy mennyi víz kell élelmiszereink, használati eszközeink előállításához, mindennapi tevékenységeinkhez? Vajon mennyi víz kell egy csésze kávéhoz? Megdöbbentő adat: 140 liter! Rengeteg vizet kell felhasználni a kávétermesztéshez, a termék szállításához, feldolgozásához, amihez képest jelentéktelen a kávé megfőzéséhez felhasznált vízmennyiség.

Az átlagos vízlábnyom 1240 m3, azaz átlagosan ennyi víz kell évente egy ember által elfogyasztott élelmiszer, az általa használt termékek és szolgáltatások előállításához. Ennek figyelembevételével megérthetjük, hogy az árucikkek, különösen a mezőgazdasági termékek kereskedelme tulajdonképpen vízkereskedelmet is jelent. A virtuális vízkereskedelem hatékony eszköz lehet az egyenlőtlen vízeloszlásból származó problémák kezeléséhez.

Magyarországon szerencsés helyzetben vagyunk, mind felszíni, de különösen felszín alatti vízkészleteink hatalmasak és nagyon jó minőségűek. Ez a magas színvonalú mezőgazdasági termeléssel párosulva Magyarországot a világ 15. legnagyobb vízexportőrévé teszi.

Ettől még nem bánhatunk pazarlóan a vízzel, különösen azért nem, mert az időbeli eloszlás meglehetősen kedvezőtlen. Tavasszal és ősszel gyakoriak az árvizek, a nyarak viszont sokszor aszályosak. A klímaváltozás hatására ez tovább fog romlani. Ezzel kapcsolatban ugyanazok a feladatok kicsiben, a háztartások szintjén, mint nagyban: az ivóvízzel takarékosan kell bánni, illetve a száraz időszakokban öntözésre a csapadékos időszakokban összegyűjtött vizeket érdemes felhasználni.

A virtuális vízkereskedelemről itt olvashat.

Díjaink, elismeréseink


              Idősbarát önkormányzat díj