XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/13kerulet/wifi/

Témák A-Z

WiFi szolgáltatás a kerületben

wifi logójaÖnkormányzatunk a kerület több pontján térítésmentesen igénybevehető vezetéknélküli internetet, WiFi hotspotot üzemeltet 2011. június 29-től.

A „Közösen a XIII. kerületért” programban döntöttünk arról, hogy minél több XIII. kerületi lakos használja és használhassa a szélessávú internetet.

Törekvésünk megvalósításaként a vezetéknélküli internet kiépítésével a kerület kijelölt közterületein megteremtettük a lehetőségét az internetezésnek.

A Gyöngyösi sétányon, a József Attila téren, a Gyermek téren, a Fiastyúk utca – Násznagy utca kereszteződésében, a Béke téren, a Kárpát utca-Bessenyei utca kereszteződésében, az Országbíró sétányon, a Vizafogó sétányon, a Jakab József utca környékén és a közterületeket határoló utcákban, illetve a József Attila Művelődési Központban, a Radnóti Miklós Művelődési Központban, a Civilházban (Váci út 50.),  a Polgármesteri Hivatalban Lehel téren és Lehel Csarnokban, Szegedi és Visegrádi úti egészségügyi szakrendelőkben, Angyalföldi Sportközpontban, Angyalföldi Gyermek- és Ifjúsági Házban és a Dagály u. – Bodor u. közti területen, Prevenciós Központban (Tüzér u.), Szociális Szolgáltató Központban Jász u.), Ezüst kor Idősek Klubjában (Dévai u.), Napfény Idősek Klubjában Visegrádi u.), Nosztalgia Ház Idősek Klubjában (Zsinór u.), Derűs Alkony Idősek Klubjában (Újpalotai u.), Indián Nyár Idősek Klubjában (Papp K. u.), Reménysugár Idősek Klubjában (Kassák L. u.), Klub-kávézóban (Szt. István krt.), Közszolgáltató Zrt. Vezérigazgatóság (Béke út 65.) épületében Hermann Általános Iskola előtt, Pozsonyi úton a körút Ipoly utca közötti szakaszon, a Jászai Mari téren, Futár utcai lakótelepen, Béke utcai rendelőben, Ipoly utcai rendelőben, Révész utcai rendelőben, Nővér utcai rendelőben, Bessenyei utcai Rendelőben, Esküvő közi Rendelőben, Göncöl utcai Rendelőben, Karikás Frigyes utcai Rendelőben, Pap Károly utcai Rendelőben, Tátra utcai Rendelőben, Révész utcai Rendelőben érhető el a szolgáltatás.

 

A vezetéknélküli internetezés igénybevételéhez Partner Kártyát kell igényelnie személyesen: Budapest Főváros XIII. Kerületi Polgármesteri Hivatal Szociális és Köznevelési Osztályán (1139 Budapest, Béke tér 1.), vagy a Partner Kártya hivatalos weboldalán digitálisan.

A WIFI-ZONE használati feltételei itt olvashatja el.

A rendszerbe a kártya azonosítószámával és a kártyához kapott, már aktivált jelszóval lehet bejelentkezni.

A Használati útmutató a WiFi HotSpot hálózathoz

Az adott területeken működő WiFi HotSpot-ok, azaz vezeték nélküli Internet hozzáférési pontok használatához szüksége lesz a Kerületi Kártyája azonosítószámára és a hozzá kapott jelszóra.

Milyen területeken vehetik igénybe a szolgáltatást (2014.09.)?

A Gyöngyösi sétányon, a József Attila téren, a Gyermek téren, a Fiastyúk utca – Násznagy utca kereszteződésében, a Béke téren, a Kárpát utca-Bessenyei utca kereszteződésében, az Országbíró sétányon, a Vizafogó sétányon, a Jakab József utca környékén és a közterületeket határoló utcákban, illetve a József Attila Művelődési Központban, a Radnóti Miklós Művelődési Központban, a Civilházban (Váci út 50.), a Polgármesteri Hivatalban Lehel téren és Lehel Csarnokban, Szegedi és Visegrádi úti egészségügyi szakrendelőkben, Angyalföldi Sportközpontban, Angyalföldi Gyermek- és Ifjúsági Házban és a Dagály u. – Bodor u. közti területen, Prevenciós Központban (Tüzér u.), Szociális Szolgáltató Központban Jász u.), Ezüst kor Idősek Klubjában (Dévai u.), Napfény Idősek Klubjában Visegrádi u.), Nosztalgia Ház Idősek Klubjában (Zsinór u.), Derűs Alkony Idősek Klubjában (Újpalotai u.), Indián Nyár Idősek Klubjában (Papp K. u.), Reménysugár Idősek Klubjában (Kassák L. u.), Klub-kávézóban (Szt. István krt.), Közszolgáltató Zrt. Vezérigazgatóság (Béke út 65.) épületében Hermann Általános Iskola előtt, Pozsonyi úton a körút Ipoly utca közötti szakaszon, a Jászai Mari téren, Futár utcai lakótelepen, Béke utcai rendelőben, Ipoly utcai rendelőben, Révész utcai rendelőben, Nővér utcai rendelőben, Bessenyei utcai Rendelőben, Esküvő közi Rendelőben, Göncöl utcai Rendelőben, Karikás Frigyes utcai Rendelőben, Pap Károly utcai Rendelőben, Tátra utcai Rendelőben, Révész utcai Rendelőben vehetik igénybe a szolgáltatást.

Kik vehetik igénybe a szolgáltatást?

Partner Kártyával rendelkező kerületi lakosok. Igénylés menetéről itt tájékozódhat.

Milyen eszközök szükségesek a HotSpot használatához?

Hordozható, kézi számítógép vagy erre alkalmas mobiltelefon. A számítógépnek vagy telefonnak rendelkeznie kell WIFI adapterrel (IEEE 802.11b/g/n), telepített Internet böngésző programmal.

A WIFI adapter beállítása

A WIFI hálózati adapter minden, a működéshez szükséges paramétert (IP cím, DNS szerver és átjáró cím) a hálózaton működő DHCP szervertől kap, ezért e paraméterek automatikus kérése beállítást kell alkalmazni a hálózati adapter TCP/IP tulajdonságainál.

Ha a WIFI adapterhez kapcsolódó alkalmazásokban van ún. “Site Survey”, azaz az elérhető vezeték nélküli hálózatok megjelenítése lehetőség, akkor ott a “BPXIII” nevű hálózathoz kell kapcsolódni, ha nincs, akkor a BPXIII SSID-t fixen be kell írni a WIFI adapter beállításához.

Minden biztonsági beállítást ki kell kapcsolni, ne legyen engedélyezve pl. a WEP, WPA, WPA-PSK, 802.1x a WLAN adapter tulajdonságainál.

A szolgáltatás igénybevétele, a be- és kijelentkezés lépései

Amennyiben hordozható számítógépén a WiFi antenna be- és kikapcsolható, győződjön meg arról, hogy az bekapcsolt állapotban van.

1. Hordozható vagy kézi számítógépével kapcsolódjon a „BPXIII” nevű vezeték nélküli hálózathoz (SSID: BPXIII).

2. Ha profilt kíván létrehozni a csatlakozáshoz, a hálózat paraméterei a következők:

– Hálózat neve (SSID): BPXIII

– Adattitkosítás: kikapcsolva

– Hálózati hitelesítés: nyílt

3. A csatlakozás után indítsa el internet böngészőjét és írjon be egy tetszőleges címet! Megjelenik a bejelentkeztető oldal.

4. Írja be a Kerületi Kártyán szereplő azonosítószámot és a kártyához kapott jelszavát! A felhasználási feltételeket elfogadva a „Bejelentkezés” gomb megnyomása után használhatja az internetet.

A bejelentkezést követően használhatóvá válnak egyéb, internetet használó programok is, amelyek nem böngészőből működnek (FTP, Skype, MSN, stb.).

Maximálisan 4/2 Mbps sávszélesség áll az Ön rendelkezésre, melynek mértéke a rendszer terhelésétől függően csökkenhet.

10 perc hálózati inaktivitás után – a böngészőt bezárja, illetve nem generál hálózati forgalmat, vagy kikapcsolja számítógépét – a rendszer automatikusan kijelentkezteti, majd lezárja a kapcsolatot.

A rendszer óránként újra kéri a bejelentkezés megismétlését.

Hol kaphatok technikai segítséget?
A szolgáltatással kapcsolatos technikai észrevételeket a wifi@bp13.hu e-mail címen várjuk.

 

 

Díjaink, elismeréseink


              Idősbarát önkormányzat díj