XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/13kerulet/kornyezetvedelem/a-klimavedelemrol-reszletesen/lakossag/

Témák A-Z

Mit tehet a lakosság a klímavédelem érdekében?

Sokak számára meglepő lehet, de több olyan terület is van,amelyen a lakosság közvetlenül okozza az üvegházhatású gázok kibocsátásának túlnyomó többségét. A földgáz, a benzin, a gázolaj és a villamosenergia felhasználásából eredő CO2-kibocsátás is ide tartozik. A lakossági energiafogyasztás több mint felét a fűtés energiaszükséglete teszi ki, emiatt a CO2-kibocsátás döntő része is ebből ered. A ma elterjedt fűtési rendszerek kifejezetten energiapazarlók, ehhez hozzájárul a lakások rossz hőszigetelése is. Ezért a jelenlegi fűtési rendszerekben nagy lehetőség van a megtakarításra a hatékonyság javításával, a berendezések korszerűsítésével, hőszigeteléssel. A mennyiségi csökkentés mellett a megújuló energiahordozók alkalmazására való áttérés közvetlen megtakarítást jelent.

Az egyre forróbb nyári időszakban egyre nagyobb igény van a lakások légkondicionálására, ami szintén hozzájárul az üvegházhatás növeléséhez. Ezzel szemben a hagyományos hűtési módszerek energiafelhasználás nélkül is növelhetik a komfortérzetet: ilyenek a külső árnyékolók (közöttük a növények) és az éjszakai szellőztetés.

A közlekedési eredetű légszennyezés döntő része a személygépkocsi-használatból ered. Csökkentése kiemelkedően fontos, mivel a személygépkocsi közlekedés az egyetlen terület, ahol minden környezetvédelmi törekvés, műszaki fejlesztés ellenére továbbra is növekszik a kibocsátás. A járművek a CO2 mellett jelentős nitrogén-oxid-, ózon- és pormennyiséget bocsátanak ki. Az alternatív üzemanyagok térnyerése a vártnál lassabb ütemű, ezért a gépkocsihasználat csökkentése elkerülhetetlen. A közösségi és a nem motorizált közlekedési módok – például a kerékpározás – igénybevételével járulhatunk hozzá az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez.

A lakosság mint a mezőgazdasági és ipari termékek, szolgáltatások végső fogyasztója vásárlási döntéseivel közvetlenül befolyást gyakorol ezen szektorok tevékenységére. A tudatos vásárlói-fogyasztói magatartás, a helyi termékek és szolgáltatások fogyasztása olyan eszközök, melyek közvetve a klímavédelem céljait is szolgálják.

A szelektív hulladékgyűjtés és a hulladékok újrahasznosítása is csökkenti az üvegházhatást. Nagy energiamegtakarítást is jelent, ha az adott terméket nem alapanyagából kell előállítani. Sokatmondó, hogy egyetlen alumínium sörösdoboz újrahasznosításával annyi energia takarítható meg, amennyi egy televízió három órás üzemeltetéséhez elegendő.

Díjaink, elismeréseink


              Idősbarát önkormányzat díj