XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/13kerulet/bemutatkozik-a-kerulet/

Témák A-Z

Bemutatkozik a kerület

A XIII. kerület kiépülése a magyar ipar és Budapest gyors fejlődésével esett egybe, majd az elmúlt negyed évszázadban gyökeres átalakuláson ment keresztül. Vállalkozások, intézmények egyaránt szívesen költöznek ma már nemcsak a Váci úti irodafolyosó példaértékű fejlődést produkáló területére, hanem más kerületi helyszínek szintúgy kedveltek. A XIII. kerület a főváros fejlődésének egyik motorja, s a lakásépítkezések terén is élen áll, a kerületen belül továbbköltözők és a máshonnan érkezők egyaránt szívesen választják lakóhelyül.

A XIII. kerület 11,33 négyzetkilométeres területén összesen 120 ezer lakos él, ezzel ez a városrész Budapesten a negyedik, az országban a tizenegyedik legnépesebb közigazgatási egység. Teljes egészében a pesti homoksíkságon terül el, felszínét a Duna tevékenysége alakította ki, a föld mélye bővízű hőforrásokat rejt.

Az elmúlt évtizedekben a kerület gyökeresen átalakult, élettel teli, modern nagyvárosi külsőt és hangulatot öltött magára. A több mint egy évszázadon át meghatározó ipari tevékenység csaknem teljesen megszűnt, helyette intézmények sora költözött ide, kereskedelmi és szolgáltató cégek százai tevékenykednek a XIII. kerületben. Jelentős gazdasági erővel rendelkező, részben multinacionális cégek települtek meg a városrészben, itt működik az ország 200 legnagyobb vállalatának a tizede, amelyek a budapesti GDP-nek nagyjából 10 százalékát teszi ki.

Ezzel párhuzamosan kicserélődött a lakosság, s noha sokan élnek itt több évtizedes családi hagyományokat őrizve, ugyanakkor előszeretettel költöznek a XIII. kerületbe a családosok, fiatalok máshonnan is. Büszkék lehetünk arra, hogy a kerületben élők költözési szándékuk megfogalmazását követően mindenek előtt a városrészen belül keresnek új otthont, s sokan döntenek úgy, új lakásuk vagy házuk is a XIII. kerületben lesz. A kerület arculatának, épített környezetének megújulása folytatódik, új házak, modern lakóparkok, korszerű irodaházak épülnek.

Testvérvárosi kapcsolatot tartunk fenn Bécs Floridsdorf, Varsó Ochota és  Kassa-Délváros kerületével, a romániai Szováta és a horvátországi Eszék városával, 2019-ben parkot neveztünk el a településekről.

A kerület idegenforgalmában kiemelkedő jelentőségű a Hélia és a Thermál Hotel, az NH Budapest City Hotel, valamint a Szekszárdi utcában felépült Park Inn Szálló.

Városrészek

Angyalföld

Német változata, az Engelsfeld már az 1830-as években kiadott térképeken is megtalálható. Eredetileg főleg munkások lakta övezet, amely iparosodott területként 1938-ban Budapest V. és VI. kerület külvárosi részeiből  a XIII. kerület legnagyobb részét alkotja. Az ’50-es évek után sorra épültek itt lakótelepek.

A terület fejlődését nagyban segítette az észak-déli metró Váci út alatt futó vonala, s ez megkönnyíti a közlekedést és lendületet ad a fejlődésnek ma is. Az elmúlt két évtizedben a hagyományos ipari jelleg visszafejlődött, az utóbbi tíz évben lendületes lakásépítések jellemezték, a Duna-parton pedig luxuslakások sora épült.

Göncz Árpád városközpont

XIII. kerület Róbert Károly körút az Esztergomi úttól – a 25838/19 hrsz. közterület – Váci út – Petneházy utca – Teve utca – Róbert Károly körút – Váci út – Árboc utca – Esztergomi út a Róbert Károly körútig.

A kerületi képviselő-testület kezdeményezésére az egykori köztársasági elnök Göncz Árpád nevét viseli az új városrész. A névadó ünnepségét 2016. szeptember 27-én tartották, a XIII. kerületi Árpád hídi metróállomás észak-pesti oldalán. A kerület további szándéka volt a terület színvonalas közterületi megújítása, és az egykori köztársasági elnöknek méltó emlékhelyet állító képzőművészeti alkotás elhelyezése. A szobrot 2018. október 5-én, ünnepség keretében adtuk át. A területen modern Agora központ épült.

Népsziget

A sziget a város fontos zöldterülete, az Északi összekötő vasúti hídtól délre eső terület a kerület hivatalos városrésze. Hossza másfél kilométer, ahol a legszélesebb, ott is alig 250 méter. A köznyelv később Szúnyog-sziget vagy Csigás-sziget néven ismerte. A múlt század elején közepét erdő borította, partját sűrű bozót. Eredetileg a Duna egyik szigete volt Pest és Rákospalota határán, amelyet 1858-ban Újpesthez kapcsoltak. A parton építették meg a Pesti és Fiumei Hajógyár Váci úti telepét.

Újlipótváros

A Szent István körút, a Váci út, a Dráva utca és a Duna-part által határolt terület. A Margit híd megépítésével egyre nagyobb szerepet kapott a Lipót (később Szent István) körút, majd felépült a Vígszínház. A Váci úton kisebb gépgyárak kaptak helyet, mezőgazdasági gépjavító üzemek létesültek. A Dózsa György utca sarkán felépült az Elektromos Művek telepe.

Az Újlipótváros területén a XIX. században számos malom működött, amelynek telepei a XX. század elejére a hazai malomipar visszaszorulásával megszűntek. Ekkoriban alakult át ez a környék gyökeresen, s téglaépítésű polgári lakások sora kapott helyet az Újlipótvárosban, a területre jellemző a Bauhaus stílus, szinte minden tömbnek van belső kertje. A Duna partján álló Palatinus-házak a Világörökség részei. Az egykori parkettagyár helyén megszületett a Szent István park. A Kárpát utca környéke az 1970-es években épült be panelházakkal. 1950 óta a XIII. kerület része, azt megelőzően az V. kerülethez tartozott.

Vizafogó

A Dráva utca, a Duna, a Meder utca és a Váci út által határolt terület. Nevét a tokfélék családjába tartozó nagy méretű halról kapta, amely a Fekete-tengerről a Dunán felúszva a homokos folyam-mederbe rakta le ikráit. Az Elektromos pálya keleti oldalán 1977 és 1983 között épült fel a Vizafogó lakótelep, amelynek második üteme a teherpályaudvar 1987-es felszámolása után született meg. Jelentős fejlesztés indult a Marina partnak nevezett, korábban gyáraknak helyet adó területen. A Vizafogó fontos intézménye a Dagály Gyógyfürdő, amely eredetileg Szabadság strandként  1948-ban nyitotta meg kapuit, területének egy részén épült meg a Duna Aréna.

Díjaink, elismeréseink


              Idősbarát önkormányzat díj