XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/13kerulet/kornyezetvedelem/hosegriado/

Témák A-Z

Hőségriadó

KánikulaMennyi folyadékot igyunk?

A hőségben leginkább folyadék fogyasztásával tehetünk az egészségkárosodás ellen. Ügyeljünk a nagy melegben arra, hogy megfelelő mennyiségben igyunk. Bőséges, napi 2-4 liternyi folyadék fogyasztása javasolt.

Mit igyunk?

A legjobb a csapvíz vagy az ásványvíz. Az ásványvíz fogyasztása a szervezet ásványianyag-szükségletét is kielégíti, ezért kánikulában a szokásosnál nagyobb folyadék- és ezzel együtt ásványianyag-veszteség pótlására a legjobb megoldás. Fontos tudni, hogy a palackozott vizek egy része egyszerű ivóvíz, másik része olyan karsztvíz, amely csak kis mennyiségben tartalmaz ásványi anyagot, de léteznek ásványi anyagokban szegény forrásvizek is. Ezen kívül palackoznak ásványi anyagok utólagos hozzáadásával dúsított kútvizeket is.

Miként pótolhatjuk az ásványi anyagot a szervezetben?

Az ásványi anyagok bevitelére a zöldség- és gyümölcslevek jó választásnak számítanak, amelyek egyrészt  pótolják a szervezet ásványianyag-veszteségét, másrészt oltják a szomjat. Hőség idején fontos, hogy sok ásványvizet fogyasszunk. Olyat, amelynek literenként 1000 mg körül van az ásványianyag-tartalma. Elsősorban a szervezet napi kalcium– és magnézium-szükségletére kell ügyelni. Azok számítanak jó ásványvíznek, amelyekben a kalcium mennyisége literenként eléri a 150 mg-ot, a magnéziumtartalom pedig eléri az 50 mg-ot. A nagy folyadékvesztéssel járó időszakban a 20-200 mg/l nátriumtartalmú vizek fogyasztása is előnyös lehet.

HőségriadóMi a kiszáradás?

Kiszáradásnak azt az állapotot hívjuk, amikor a szervezet víztartalma kritikusan lecsökken. Mivel a csecsemők, kisgyermekek és idős emberek kevésbé érzik a szomjúságot, ezért esetükben nagyobb a kiszáradás veszélye. A szervezet víztartalmának csökkenése következtében a vérerekben uralkodó nyomás is csökken, vagyis esik a vérnyomás. Ezt különleges nyomásérzékelő receptorok érzékelik, amelyek ingerlése szomjúságérzetet vált ki. Tekintettel kell lenni azonban arra, hogy amikor a szomjúság érzése megjelenik, a szervezet már jelentős vízveszteséget szenvedett. Ezért a nap folyamán gyakran kis mennyiséget célszerű fogyasztani folyadékból a kiszáradás elkerülése érdekében.

Mire kell ügyelni az ételeknél?

Hőségben ne együnk nehéz ételeket, részesítsük előnyben a roston, illetve zsiradékmentesen sült szárnyas húsokat, a grillezett vagy sült zöldségeket. Ilyenkor a szokásosnál is nagyobb arányban ajánlott beépíteni az étrendbe a zöldségeket és a gyümölcsöket. Fogyasszunk sok salátát, de jót tesznek a tejszín, tejszínhab nélküli gyümölcsleveseket és a rántás nélküli, joghurttal vagy kefírrel habart főzelékek. Naponta többször együnk keveset. A forró napokon szervezetünk energiaszükséglete 15 százalékkal csökken. Ebből adódóan a kalória- és zsiradékdús ételek fogyasztása kerülendő, mert az fokozza az izzadást, rossz közérzetet, emésztési problémákat okozhat.

Hogyan öltözködjünk?

Nagy melegben a szellős ruhák minősülnek jó választásnak. A gyermekekre is vékony ruhákat adjunk, és mindenképpen védeni kell a fejüket vékony sapkával, kendővel vagy a legkisebb esetében napernyővel. Semmi esetre se hagyják a szülők gyermekeiket még a legrövidebb időre se magukra az autóban.

Megengedett-e az edzés?

Hőségben rosszullétet okozhat az erőteljes mozgás, a hirtelen gyors és intenzív testmozgás. Ilyenkor könnyebb testmozgások javasolhatók, a betegeknek pedig még arra is ügyelniük kell, hogy lassan, fokozatosan váltsanak testhelyzetet. Ha valaki szédül, az azt jelzi, hogy nincsen elég folyadék az érpályákban, ezt fokozatosan, apránként pótolni kell. A melegből adódó rosszullétek miatt ha egy mód van rá, szívbetegek ne üljenek volán mögé hőség idején.

GyógyszerKell változtatni a gyógyszerek tárolásán?

Mindig a megfelelő hőmérsékleten kell tartani a gyógyszereket. Hőség idején azonban e tekintetben is változnak a szabályok: ajánlatos a hűtőben tárolni a gyógyszereket akkor, ha a szobahőmérséklet 25 fok fölé emelkedik. Még azoknál a tablettáknál, kapszuláknál is érdemes ügyelni erre, amelyeknek a dobozán ez nem szerepel.

 

 

 

 

 

 

Hőségben sem szabad fürdeni a szökőkutakban

A hőségriadóról aktuális információkat az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat honlapján olvashatnak.

Díjaink, elismeréseink


              Idősbarát önkormányzat díj