XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2012/06/22/hosegben-sem-szabad-furdeni-a-szokokutakban/

Témák A-Z

Hőségben sem szabad fürdeni a szökőkutakban

2012. június 22. - Frissítve Egészségügyi hírek

Nem egészséges a szökőkutak vizével hűteni magát az embernek még a legnagyobb kánikulában sem. A szökőkutak vize ugyanis szennyeződhet porral, talajszemcsékkel, állati ürülékkel – hívja fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat. Még a leggondosabb takarítás és tisztítás mellett sem ajánlott a szökőkutakban megmártózni.

Ráadásul téved, aki azt hiszi, hogy kifejezetten alacsony a szökőkutak vizének hőmérséklete. Egy forró nyári napon a szökőkutakban lévő víz rendkívül könnyen felmelegszik, meghaladja a 25 Celsius fokot, az ilyen hőmérséklet pedig  elősegíti a mikroorganizmusok elszaporodását.

Fontos tudni, hogy a gyermekek még inkább ki vannak téve az ilyen fertőzések veszélyének, mint a felnőttek.

 

A Legionella

Ezek a baktériumok a vízhálózatokon keresztül jutnak a szökőkutakba, és bár elvileg bármikor jelen lehetnek, a nyári kánikula idején nagyobb eséllyel szaporodnak el. A szökőkutak környékén jellemző vízpermet belélegzésével pedig egyszerűen és gyorsan a szervezetbe kerülhetnek a baktériumok. A betegség súlyossága az enyhe influenzaszerű tünetektől a tüdőgyulladásig terjedhet. Nem kell azonban megijedni, mert a legionella az egészséges emberre és gyermekekre nézve általában veszélytelen, inkább legyengült immunrendszer esetén eredményezhet megbetegedést. E baktérium szervezetbe jutását könnyebben kerülhetik el, akik egy lépéssel távolabb tartózkodnak a szökőkúttól, hiszen a vízpermet ott már nem olyan intenzív.

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj