XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/13kerulet/testvervarosok/szovata/

Témák A-Z

Szováta

Szováta a Korond patak és a felső Kis-Küküllő völgyében elterülő úgynevezett Sóvidék legészakibb települése. A sóhegyekben történt sóbányászat az őskorig vezethető vissza, akárcsak a sóstavaknak a gyógycélra való használata.

A településről az első említés 1578-ban történt, rá öt évre már faluként tartják nyilván Szovátát. Az 1562-es székely felkelés leverése után fejedelmi tulajdonba került bányákat a környező falvakból letelepedett sóőr családok őrizték. A következő évszázadban a kialakult melegtavak egyre ismertebbé váltak. A modern Szovátafürdő megteremtője Veress József volt. A mai Medve-tó alakulási folyamata 1875-ben kezdődött meg. Itt található a világ legnagyobb és Európa egyetlen heliotermikus, a napfény hatására 70°C hőmérsékletét is elérő tava. Egyedülálló az is, hogy a sósziklák közvetlen környékét zöld vegetáció borítja. Szovátának jelenleg öt sós tava van: a Medve-, a Mogyorósi-, a Fekete-, a Veres- és a Zöld-tó. A két világháború között már az ország egyik legdivatosabb fürdőhelyévé vált, ahova a román királyi család és Jászai Mari is többször ellátogatott. A település 1952-ben nyert városi ragot.

Az egykori székely ácsmesterek által készített villákat, majd az 1960-70-es években épült sokemeletes szállodákat jól egészítik ki a családi méretű vendéglátó egységek. A gyógyturizmuson kívül foglalkoztatás a bútorgyár, a sajtgyár üzemeiben és a gyógynövények feldolgozása során történik. A lakosok száma mintegy 13 000 fő.

Szováta világrekordjaként említhetnénk, hogy kevés kisváros lehet a planétánkon, ahol ennyi neves, határokon túlmutató hírű képzőművész él.

Az Együttműködési Megállapodást 1998. április 16-án írta alá Mátyás Endre és dr. Tóth József polgármester Budapesten.

Szováta

Díjaink, elismeréseink


              Idősbarát önkormányzat díj