XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/13kerulet/kornyezetvedelem/a-klimavedelemrol-reszletesen/nepesseg/

Témák A-Z

Mit jelent a népességrobbanás?

NépességrobbanásA Föld népessége a közelmúltig exponenciálisan növekedett, a XX. században a népesség valóban robbanásszerűen nőtt. Míg 1900-ban 1,5 milliárd ember lakta bolygónkat, napjainkban már 7 milliárdan élnek a Földön. A jelenlegi tendenciák alapján azonban a növekedés mértéke visszaesett, becslések szerint 2050 és 2100 között nagyjából 10 milliárdos lélekszámnál éri majd el a csúcsot, ezután fokozatos csökkenés várható. A népességnövekedés egyik legfontosabb oka az emberek élettartamának növekedése.

Az igazi problémát az okozza, hogy a növekedés aránytalan. A fejlett gazdaságú államokban a születések száma csökken, így Európa népessége csökken, Észak-Amerikáé és Ausztráliáé pedig a bevándorlás hatására lassan nő). A Föld legszegényebb térségeiben, Afrikában és Ázsiában ugyanakkor rohamosan növekszik a népesség.

A Föld eltartóképességére, arra, hogy hány embert képes eltartani bolygónk nagyon eltérő becslések vannak .Azt nagy biztonsággal állíthatjuk, hogy 10 milliárdos népességet megfelelő színvonalon tudna eltartani a Föld igazságosabb elosztási rendszerben. Arra viszont nincs esély, hogy a növekvő népesség a nyugati társadalmakra jellemző magas, az erőforrásokkal pazarlóan bánó, fenntarthatatlan életszínvonalon éljen. Ez nagy szociális és politikai feszültségek forrása lesz a közeljövőben is.

Díjaink, elismeréseink


              Idősbarát önkormányzat díj