XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/13kerulet/testvervarosok/becs-floridsdorf/

Témák A-Z

Bécs – Floridsdorf

Bécs - Floridsdorf címereFloridsdorfot 1768-ban alapították Floridus prépost idején. A klosterneuburgi apátság kijelölt egy 30 láb hosszú területet Hajdschüttauban, a mai Schloßhaferstraße mentén, amelyet az új egyházközség alapítójáról neveztek el.

A településnek 1793-ban már iskolája, 1801-ben saját temploma volt. Az északi (1837) és az északnyugati vasút (1872) is hozzájárult a gyors fejlődéshez. Rövid időn belül számos gyár létesült, illetve települt a helységbe. 1894-ben Floridsdorfot, Jedlesse-t, Neu-Jedlersdorfot és Donaufeldet Floridsdorf nagyközséggé vonták össze. 1904. december 28-án egyesítették az Aspern, Hirschstetter, Kagran és Stadlau nevű, vele határos községrészekkel, és létrejött Bécs 21. kerülete. Floridsdorf a XIX. századforduló óta ipari és közlekedési központtá, egyúttal munkáskerületté fejlődött.

1938-ban még néhány Floridsdorf környéki község csatlakozott Bécshez. Ugyanakkor a város Dunától balra fekvő területének délkeleti része is a főváros kerületévé vált. 1954-ben a legtöbb község visszakerült Alsó-Ausztriához, a 21. kerület megtartotta a Floridsdorf nevet.

1934. februárjában a demokrácia megőrzéséért folyó harcban az ellenállás központja volt. 1938-45 között a kerület üzemeiben számos nemzetiszocializmussal szemben ellenálló csoport működött. A második világháború alatt Floridsdorf a bombatámadások következtében súlyos károkat szenvedett, amelyeket később helyreállítottak. A környező települések növekedésével, a városodási folyamattal Floridsdorf népessége 1950-től az alig 70 000-ről, közel 150 000 főre emelkedett, népességszáma alapján Bécs városának második legnagyobb kerülete lett.

Az Együttműködési Megállapodást 1989. május 5-én írta alá Kurt Landsmann elöljáró és Kiss Zoltán tanácselnök.

Bécs - Floridsdorf

Díjaink, elismeréseink


              Idősbarát önkormányzat díj