XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/rendelet/2007-32/

Témák A-Z

32/2007. (X. 25.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelet

Budapest, XIII. kerület, Lehel utca - Hun utca - Csata utca - Mohács utca által határolt terület szabályozása érdekében a Budapest, XIII. kerület Városrendezési és Építési Szabályzatáról (KVSZ) szóló 56/2001. (XII. 20.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelet módosításáról

Aktuális változat

Időállapot váltás


32/2007. (X. 25.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelet

Budapest, XIII. kerület, Lehel utca – Hun utca – Csata utca – Mohács utca által határolt terület szabályozása érdekében a Budapest, XIII. kerület Városrendezési és Építési Szabályzatáról (KVSZ) szóló 56/2001. (XII. 20.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelet módosításáról

Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 63/A. § a) pontja és a 65/A. § (2) bekezdésében, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló, többször módosított 1997. évi LXXVIII. törvény (Étv) 6. § (3) bekezdés és a 7. § (3) bekezdés c) pontjában foglalt felhatalmazás alapján módosítja a KVSZ-ról szóló többször módosított 56/2001. (XII. 20.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendeletet az alábbiak szerint:

1.§ A KVSZ az alábbi 67/B. §-sal egészül ki:

„I-XIII-Z/B

Zártsorú beépítésű Intézményterület

67/B. § (1) Az építési övezet területe zártsorú, keretes vagy zártudvaros beépítésű intézmények elhelyezésére szolgál.

(2) Az I-XIII-Z/B építési övezet telkeinek:

a) legkisebb kialakítható méreteit,

b) a beépítés legnagyobb mértékét,

c) a megengedett legnagyobb szintterületi mutató értékét,

d) a terepszint alatti beépítés megengedett legnagyobb mértékét,

e) a kötelezően előírt legkisebb zöldfelület mértékét,

f) a telken építhető épület építménymagasságának előírt legkisebb és legnagyobb értékét a 33. §-ban és a 4. számú mellékletben foglaltak figyelembevételével a 22/B számú táblázat alkalmazásával kell meghatározni.

(3) Az övezet területén a parkolást a terepszint alatt vagy parkolóházban kell biztosítani.

(4) Amennyiben az övezetben lévő telkeken megvalósuló épületben a szintterület 50%-át meghaladó mértékben lakások létesülnek, a szintterületi mutató 0,5 értékkel csökken.

22/B. számú táblázat
Az
építési
övezet
jele

Az építési telek

Az épület
legkisebb
kialakítható

legnagyobb megengedett

legkisebb
kötelező

legkisebb
kötelező

legnagyobb
megengedett
területe

szélessége

beépítési
mértéke

szintterületi
mutatója

terepszint
alatti
beépítés
mértéke

zöldfelületi
mértéke

építménymagassága

m2

m

%

m2/ m2

%

%

m
I-XIII-
Z/B

800

30,0

70

4,5xx

100

20
0X

16,0

25,0

x mélygarázs ill. meglevő pinceszint+ terepszint alatti építmény 100 %-os beépítése esetén.

xx amennyiben az övezetben lévő telkeken megvalósuló épületben a szintterület 50%-át meghaladó mértékben lakások létesülnek, a szintterületi mutató 0,5 értékkel csökken.

2. § (1) Jelen rendelet 1. számú melléklete a KVSZ 7./a./10. számú, 2-es számú melléklete a KVSZ 7/b/10 sz. mellékletét képezi a Budapest, XIII. kerület, Lehel utca – Hun utca – Csata utca – Mohács utca által határolt területre vonatkozóan.

(2) A KVSZ 2. számú melléklete a Budapest, XIII. kerület, Lehel utca – Hun utca – Csata utca – Mohács utca által határolt területre vonatkozóan jelen rendelet 3.számú melléklete szerint módosul.

(3) A KVSZ 4. számú melléklete a Bp. XIII. kerület Lehel utca – Hun utca – Csata utca – Mohács utca által határolt területre vonatkozóan jelen rendelet 4. számú melléklete szerint módosul.

(4) Jelen rendelet a kihirdetést követő hónap első napján lép hatályba, előírásait a hatályba lépést követően indított ügyekben kell alkalmazni.

Dr. Sinka József s. k.

Dr. Tóth József s. k.

jegyző

polgármester

1. sz. melléklet a 32/2007. (X. 25.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelethez

2. sz. melléklet a 32/2007.(X.25.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelethez

A KVSZ 7/b./10. számú melléklete

Kiegészítő rendelkezések a Budapest, XIII. kerület, Lehel utca – Hun utca – Csata utca – Mohács utca által határolt terület Kerületi Szabályozási Tervéhez.

A szabályozási terv kiegészítő rendelkezései:

1. Az építési övezetek területére vonatkozó kiegészítő előírások

1.1 Az I-XIII-Z/B jelű építési övezetre vonatkozó kiegészítő előírások:

1.1.1 A Hun utca és a Mohács utca között javasolt a földszinten gyalogos passzázs kialakítása, közcélra átadott területként, a KVSZ 28. § (1) bekezdése szerinti feltételekkel, jelen rendelet 1.számú mellékletében jelölt módon. Ennek kialakítása esetén a szintterületi mutató mértéke a XIII. kerületi KVSZ 28.§ (2) bekezdésének megengedő előírása alapján 0,5-del növelhető.

1.1.2 Új épület építése esetén – a terven „B”, bontandó megjelölésű – az építési hely határán túlnyúló építményeket, építményrészeket legkésőbb a használatbavételig le kell bontani.

1.1.3 Meglevő épület átalakítása, fejlesztése esetén az 1.2 bekezdés szerinti építmények, építményrészek nem fejleszthetők, szintterületük nem növelhető.

1.1.4 A kötelező építési vonalon álló épület közbenső szakasza hátraléptetett homlokzattal is megvalósítható. Ennek hossza nem lehet nagyobb a homlokzathossz 2/3-nál és legfeljebb 40 m lehet.

1.1.5 Meglevő épülethez történő csatlakozás esetén, amennyiben ezen épület a legkisebb előírt építménymagasságnál nagyobb, illetve legnagyobb megengedett építménymagasságnál kisebb, a csatlakozó homlokzatmagasságtól való legnagyobb eltérés mértéke +/- 3,00 m lehet.

Amennyiben a meglevő épület építménymagassága /homlokzatmagassága/ nem éri el a legkisebb előírt illetve meghaladja a legnagyobb megengedett értéket, és fenti csatlakozási eltérés az övezetben előírt építménymagasság mellett nem biztosítható, úgy a csatlakozó építménymagasság meghatározására előzetesen elvi építési engedély készítendő.

1.1.6 A Hun és Mohács utcai homlokzatok 50 m-t meghaladó vízszintes szakaszai közterület fölé nyúló zárterkélyekkel tagolandók. Az épületrészek kinyúlása legfeljebb 1,50 m lehet. A kiugrás az első emelet fölött, de minimum 4,50 m magasságban kezdődhet. Az oldalhatártól számított 2,00 m-en belül nem lehet kiugrás és a 4,50 m feletti homlokzati felület 50 %-át nem haladhatja meg.

1.1.7. Tűzoltási felvonulási út és terület biztosítása szükséges középmagas és magasépület esetében.

1.1.8. Az épületek mértékadó tűzszakaszának méretétől függő oltóvíz-ellátás biztosítandó középmagas és magasépületek esetében a homlokzat előtti tűzcsapokról, illetve egyéb esetekben 100 m-en belül.

1.1.9. A tűztávolság méretét a Tűzoltóság állapítja meg a szakhatósági egyeztetés vagy az építési engedélyeztetési eljárás során.

1.1.10. Az övezetben épülő új épület legmagasabb pontja nem haladhatja meg a 27,0 métert.

1.2. Az I-XIII-Z jelű építési övezetre vonatkozó kiegészítő előírások:

1.2.1 Új épület építése esetén – a terven „B”, bontandó megjelölésű – az építési hely határán túlnyúló építményeket, építményrészeket legkésőbb a használatbavételig le kell bontani.

1.2.2 Meglevő épület átalakítása, fejlesztése esetén az 1.2 bekezdés szerinti építmények, építményrészek nem fejleszthetők, szintterületük nem növelhető.

1.2.3 A kötelező építési vonalon álló épület közbenső szakasza hátraléptetett homlokzattal is megvalósítható. Ennek hossza nem lehet nagyobb a homlokzathossz 2/3-nál és legfeljebb 40 m lehet.

1.2.4 Meglevő épülethez történő csatlakozás esetén, amennyiben ezen épület a legkisebb előírt építménymagasságnál nagyobb, illetve legnagyobb megengedett építménymagasságnál kisebb, a csatlakozó homlokzatmagasságtól való legnagyobb eltérés mértéke +/- 3,00 m lehet.

Amennyiben a meglevő épület építménymagassága /homlokzatmagassága/ nem éri el a legkisebb előírt illetve meghaladja a legnagyobb megengedett értéket, és fenti csatlakozási eltérés az övezetben előírt építménymagasság mellett nem biztosítható, úgy a csatlakozó építménymagasság meghatározására előzetesen elvi építési engedély készítendő.

1.2.5. Tűzoltási felvonulási út és terület biztosítása szükséges középmagas és magasépület esetében.

1.2.6. Az épületek mértékadó tűzszakaszának méretétől függő oltóvíz-ellátás biztosítandó középmagas és magasépületek esetében a homlokzat előtti tűzcsapokról, illetve egyéb esetekben 100 m-en belül.

1.2.7. A tűztávolság méretét a Tűzoltóság állapítja meg a szakhatósági egyeztetés vagy az építési engedélyeztetési eljárás során.

1.2.8. Az övezetben épülő új épület legmagasabb pontja nem haladhatja meg a 24,0 métert.

2. Örökségvédelem

2.1 A szabályozási terv területén földmunkákat (bontás, magas- és mélyépítés, közművesítés) csak régészeti szakfelügyelet mellett lehet végezni. A szakfelügyelet során próba- vagy megelőző feltárásra is sor kerülhet. A régészeti szakfeladatok elvégzésére a Budapesti Történeti Múzeum (Budapest, I., Szent György tér 2. Pf. 4.), jogosult a beruházó költségére. A megelőző feltárásra az örökségvédelmi törvény 22. § (3) bekezdése, valamint a 18/2001. (X.18) NKÖM rendelet 14.§-a szerinti szerződést kell kötnie a beruházónak a Budapesti Történeti Múzeummal.

2.2 A Lehel utca a XIII. kerületi KVSZ 3. számú melléklete alapján kiemelt kerületi közterület.

2.3 A Lehel utcai fasor a BVKSZ 5.sz. melléklete alapján fővárosi védettségű.

3. Közlekedés

3.1 A területen a helyi parkolási rendelet, ennek hiányában az OTÉK alapján számított parkolási igényeket telken belül kell kielégíteni. Több egymás melletti telek esetében megengedett a terepszint alatti tárolók összevonása a KVSZ 35.§ (6) bekezdése szerinti módon. Meglevő épületek funkcióváltozásával, bővítésével járó esetekben a parkolóhely biztosítása helyi parkolási rendelet megengedő előírása alapján 500 m-en belüli elhelyezéssel igazolható, továbbá a KVSZ 35. § (9) bekezdése vehető figyelembe.

3.2 A közutak szabályozási szélessége, tervezési osztályba sorolása a következő:

Lehel utca

34,0 m

B.IV.b.C.

Hun utca

15,0 m

B.VI.d.B.

Csata utca

15,0 m

B.VI.d.B.

Mohács utca

15,0 m

B.VI.d.B.

4. Zöldfelületek

4.1 A területet határoló utcák fasorai megtartandók, a hiányzó és beteg fák helyén új fák telepítendők a fasorra jellemző fafaj I. osztályú, sorfa minőségű egyedeiből. „Középmagas” besorolású épület előtti tűzoltási felvonulási terület mentén a fák egymás közötti távolsága 15 m-nél kevesebb nem lehet.

4.2 A kötelező legkisebb (20 illetve 0 %) zöldfelületen felüli zöldfelületi mérték számításába az 1,0 m termőföld feltöltésű, növényzettel beépített tetőkert 100%-kal, az 50 cm termőföld feltöltésű 50 %-kal számítható be.

4.3 Zöldfelület 80 m2-ként 1-1 lombhullató díszfa telepítése kötelező.

4.4 Új zöldfelületek létesítése kertépítészeti engedélyezési terv alapján történhet.

4.5 Közterületek, közterületi és telken belüli gyalogutak, sétányok csak a mozgáskorlátozottak akadálytalan közlekedését lehetővé téve készíthetők.

5. Környezetvédelem

5.1 A területen talaj és talajvízszennyezést okozó tevékenység nem folytatható.

5.2 Feltöltésre csak ellenőrzött minőségű talaj használható.

5.3 Terepszint alatti létesítmények csak a talajvíz áramlását lehetővé tevő drénrendszerek építésével valósíthatók meg.

5.4 A terület a „Budapest és környéke” légszennyezettségi agglomerációba tartozik. Új levegőszennyező források telepítése előtt a környezetvédelmi hatóságtól kibocsátási határértéket kell megkérni.

5.5 A határoló utakra néző épületek utcai homlokzatán a beltéri zajhatárértékek betarthatóságát biztosító szigetelések, nyílászáró szerkezetek (passzív zajvédelem) alkalmazandók.

5.6 A Lehel utca melletti homlokzati sávban új épület építése esetén lakó funkció nem létesíthető. Meglévő lakóépület tetőterének beépítése, illetve emeletráépítése esetén lakó funkció megengedhető.

5.7 Építési engedélyek részeként zajvédelmi munkarész is benyújtandó szakhatósági elbírálásra.

5.8 A tervezési terület a felszín alatti vízminőség-védelmi területek kategóriái szerint, a 33/2000. Korm. rend. alapján „érzékeny” kategóriába sorolt.

5.9 A területen a 8/2002.(XII.2.) KÖM-EÜM együttes zajvédelmi rendeletben előírt, főútvonalak mellet érvényes nappali 65 dB és éjszakai 55 dB határérték, valamint a beltéri határértékek betartandók. Határérték túllépés esetén a túlterhelt homlokzatokon épületakusztikai védelem kialakítása (homlokzatszigetelés, fokozottan védő nyílászáró) szükséges.

6. Közmű létesítmények

6.1 A közműhálózatot közterületen kell megépíteni a folyamatos hozzáférhetőség biztosítása mellett.

6.2 A közműhálózatok, közműépítmények védőtávolságát közterületen, vagy közmű üzemeltető telkén belül kell biztosítani.

6.3 A közművesítésre kerülő telkeknek a közterületi hálózathoz önálló bekötésekkel és mérési helyekkel kell csatlakozni.

6.4 Védőtávolságok az épületek alapjától a MSz 7487/2 szerint:

Ivóvízvezeték:

– D 300 mm-ig

3,0 m

– 301-700 mm-ig

5,0 m

Csatorna:

3,0 m

6.5 A szennyeződésmentes burkolatokon összefolyó, szennyezőanyag mentes csapadékvíz – kivéve a gépjárművek számára kialakított burkolt felületeket – a létesítmények zöldfelületein elszivárogtatható, vagy közvetlenül a közcsatornába vezethető.

6.6 A létesítmények területén a gépjárművek közlekedésére és parkolására szolgáló burkolatokon összefolyó csapadékvizeket csak olaj-iszapfogó műtárgyon keresztül szabad a befogadóba juttatni.

6.7 Az ivóvízhálózaton a középmagas illetve magasépületek ellátására az épület homlokzata előtt, egyéb esetben a védeni kívánt létesítménytől max. 100,0 m megközelítési távolságra föld feletti tűzcsapokat kell telepíteni. A tűzcsapokat egymástól 5 m-nél közelebb nem szabad elhelyezni.

6.8 A föld alatti 120 kV-os; 10 kV-os és 0,4 kV-os földkábel hálózatok, jelző-, mérő-, működtető-, optikai kábelek, vagy alépítmények biztonsági övezete a nyomvonal két oldalán, arra merőlegesen 1,0 méteres távolságú függőleges síkokig terjed.

6.9 10/0,4 kV-os transzformátorállomások telepítésénél ki kell építeni a közvetlen közterületi kapcsolatot, a teherautóval történő megközelítést.

6.10 A terv területén a villamosenergia-ellátásra szolgáló új közép- és kisfeszültségű vezetékhálózatok vezetékei csak földkábeles hálózatokkal létesíthetők.

6.11 Épületek közterületre néző homlokzatain gázvezeték, elzáró- vagy szabályozó szelep, nyomásszabályozó berendezés nem helyezhető el.

6.12 Földgázszállító vezetékhálózatok, gázfogadó állomások, körzeti és ipari gáznyomás-szabályozó berendezések biztonsági övezete:

– nagyközépnyomású hálózatoknál 5,0 – 5,0 m

– kisnyomású hálózatoknál 2,0 – 2,0 m

– nagyközép/kisnyomású gáznyomás szabályozónál 10 x 10 m

6.13 Földgázhálózatok részére a közutak burkolata alatt a MSz 7487/2-80 számú szabványban rögzített, az útpálya tájolása szerinti „hideg” oldali közműsávot az egyéb közművezetékektől 0,5-1,0 méteres védőtávolsággal biztosítani kell.

6.14 Új távközlési, hírközlési, vagy telekommunikációs hálózatok vezetékei csak földkábeles kivitelben építhetők, a jelenleg meglévő légvezetékes, légkábeles hálózatokat legkésőbb a következő hálózatrekonstrukció során földkábeles vagy alépítményi hálózatokra kell átépíteni.

6.15 A távközlési hálózatok, föld alatti kábelek és alépítmények biztonsági övezete a nyomvonal két oldalán, arra merőlegesen 1,0 – 1,0 méteres távolságú függőleges síkokig terjed.

6.16. Új távközlési antenna vagy bázisállomás elhelyezésére a tervezett új középmagas épületek tetején van lehetőség, kivéve a Lehel utcát, mely a XIII. kerületi KVSZ 3. számú melléklete alapján kiemelt kerületi közterület.

3. sz. melléklet a 32/2007.(X.25.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelethez

4. sz. melléklet a 32/2007.(X.25.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelethez

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj