XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/rendelet/2013-30/

Témák A-Z

Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 30/2013. (X. 15.) önkormányzati rendelete

a XIII. kerületi Önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletének, valamint elidegenítésének feltételeiről szóló 19/2011. (IV. 22.) önkormányzati rendelet módosításáról

Aktuális változat

Időállapot váltás


Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 30/2013. (X. 15.) önkormányzati rendelete

a XIII. kerületi Önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletének, valamint elidegenítésének feltételeiről szóló 19/2011. (IV. 22.) önkormányzati rendelet módosításáról

Budapest Főváros XIII. Kerület Önkormányzata az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott jogalkotási hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló többször módosított 1993. évi LXXVIII. törvényben kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. § A XIII. kerületi Önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletének, valamint elidegenítésének feltételeiről szóló 19/2011. (IV. 22.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 5. § (1) bekezdés 5. pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„5. Pályázatban a pályázónak 1 db lakás megjelölésére van lehetősége.”

2. § A Rendelet 7. § 7. pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„7. általa leadandó önkormányzati bérlakás esetén bérleti díj-, vagy közüzemi tartozás van, vagy bár tartozását már megfizette, de bérleti jogviszonya tartozás miatt felmondással megszűnt, vagy bármilyen más jogcímen tartozása van a bérbeadó felé, vagy”

3. § (1) A Rendelet 8. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(1) A pályázatokat a benyújtási határidő lejártától számított 60 napon belül a Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló önkormányzati rendelet (továbbiakban: SZMSZ) alapján átruházott hatáskörében a tulajdonosi jogot gyakorló bizottság bírálja el.”

(2) A Rendelet 8. § (9) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(9) Amennyiben az I-III. helyre rangsorolt pályázó által közölt tény vagy adat valódiságát az utóbb benyújtott igazolások nem bizonyítják, vagy a nyertes pályázó a bérleti szerződést határidőben nem köti meg, ha a bérleti szerződés megkötését követően a bérlő nem tesz eleget a pályázatban vállalt felújítási kötelezettségének vagy a szerződését felmondja, a pályázat érvénytelenségének megállapításáról és a pályázati eljárásból két évre történő kizárásáról az SZMSZ alapján átruházott hatáskörében a tulajdonosi jogot gyakorló bizottság dönt.”

4. § A Rendelet az alábbi 8/A §-sal egészül ki:

„8/A § A Passzívházban lévő lakások és helyiségek bérbeadásának szabályairól a Bérbeadó külön rendelkezik.”

5. § A Rendelet 14. § (1) bekezdés b) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

b) ahol a bérlő és az együttköltöző személyek egy főre jutó havi jövedelme a bérbeadáskor – vagy a szerződés bármely okból történő módosításakor – az öregségi nyugdíj legkisebb összegének két és félszeresét, egyedülálló esetében a háromszorosát nem haladja meg, és”

6. § A Rendelet 15. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(1) Amennyiben a bérleti szerződés felülvizsgálata, vagy a lakáscseréhez történő hozzájárulás során megállapítást nyer, hogy a 14. § (1) bekezdésében szabályozott feltételek nem állnak fenn, és a bérlő, a bérlőtárs, továbbá a lakásban állandó bejelentéssel, vagy ideiglenes tartózkodási engedéllyel lakók egy főre jutó jövedelme a mindenkori öregségi nyugdíjminimum két és félszeresét meghaladja, egyedülálló esetében a háromszorosát, a bérleti szerződést költségalapú, ha a négyszeresét egyedülálló esetében az ötszörösét meghaladja, piaci alapú szerződésre kell módosítani.”

7. § A Rendelet 16. § (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(2) A lakbérrendeletben a XI., XII., XIII. és XIV. kategóriában lévő lakások lakbérét szociális, vagy költség alapúra módosítani nem lehet.”

8. § A Rendelet 17. §-a a következő (6) bekezdéssel egészül ki:

„(6) A befizetett óvadék a lakásnak a Megbízott részére történő igazolt átadás-átvételét követően fizethető ki a bérlő részére.”

9. § A Rendelet 34. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Havi 100.000,-Ft nettó bérleti díj felett – ha a tulajdonosi hozzájárulásban szerepel – a bérlőnek vállalnia kell, hogy a megkötött helyiségbérleti szerződéssel és a módosításokkal megegyező tartalmú, egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozatokat közjegyző előtt aláírja és annak eredeti példányát 15 napon belül a Megbízottnak átadja.”

10. § (1) A Rendelet 35. § (5) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(5) A pályázat nyilvános, azon minden természetes és jogi személy, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság részt vehet, kivéve, akinek a pályázat kiírását megelőző 5 évben a Bérbeadóval szemben tartozása, köztartozása volt.”

(2) A Rendelet 35. § (8) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(8) A pályázatot a kerületi Hírnök újságban meg kell jelentetni, valamint legalább 15 napig a Bérbeadó és a Megbízott honlapján közzé kell tenni, és a Megbízott hirdetőtáblájára ki kell függeszteni.”

(3) A Rendelet 35. § (9) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(9) Amennyiben a pályázat nyertese a bérleti szerződést – tulajdonosi hozzájárulás átvételét követő 15 napon belül – önhibájából nem köti meg, a biztosítékot elveszti. Az eredménytelenül és az érvénytelenül pályázók részére – második helyezettet kivéve – a licittárgyalást követő legkésőbb 8 napon belül a befizetett biztosíték összegét vissza kell téríteni.”

(4) A Rendelet 35. §-a a következő (11) bekezdéssel egészül ki:

„(11) Amennyiben az érvényesen pályázó a licittárgyaláson nem jelenik meg, úgy az a pályázattól való visszalépésnek minősül, mely esetben a befizetett biztosíték összegét a pályázó elveszíti, visszatérítésre nem tarthat igényt.”

11. § (1) A Rendelet 42. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(1) A tulajdonos hozzájárulásával a bérlő a helyiség egészét nem, csak egy részét adhatja albérletbe azon a bérleti díjon, melyen a helyiséget az Önkormányzattól bérli.”

(2) A Rendelet 42. §-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki:

„(5) A helyiség egy részének albérletbe adására abban az esetben adható tulajdonosi hozzájárulás, amennyiben a Bérlőnek a Bérbeadóval szemben bármilyen jogcímen tartozása, köztartozása nincs és a helyiség méreténél fogva alkalmas a bérlő és albérlő által párhuzamosan folytatni kívánt tevékenységekre.”

12. § A Rendelet 43. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(1) A bérlő a határozott időre kötött bérleti szerződést a határidő lejárta előtt írásban felmondhatja.”

13. § Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

14. § Hatályát veszti a Rendelet 8. § (3) bekezdése, a 34. § (6) és (7) bekezdése.

Dr. Prehlik Lajos Dr. Tóth József
jegyző polgármester
Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj