XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/rendelet/2012-66/

Témák A-Z

Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 66/2012. (XII. 18.) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetbeni, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 4/2012. (II. 13.) önkormányzati rendelet módosításáról

Aktuális változat

Időállapot váltás


Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 66/2012. (XII. 18.) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetbeni, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 4/2012. (II. 13.) önkormányzati rendelet módosításáról

Budapest Főváros XIII. Kerület Önkormányzata az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott jogalkotási hatáskörében, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A pénzbeli és természetbeni, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 4/2012. (II. 13.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Rendelet) 3. § (1), (2), (3), (4) bekezdése helyébe az alábbi szövegrész kerül:

„(1) Szociális rászorultság esetén a Szt-ben meghatározott feltételek szerint köztemetésről a Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 1/2011. (I. 14.) önkormányzati rendelet 2. mellékletében meghatározottak szerint kell dönteni.

(2) Szociális rászorultság esetén a Szt-ben és Gyvt-ben meghatározott feltételek szerint a Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 1/2011. (I. 14.) önkormányzati rendelet 2. mellékletében meghatározottak szerint kell megállapítani:

a) az időskorúak járadékát;

b) aktív korúak ellátását,

c) az ápolási díjat (Szt. 41. § (1) bek. , 43/A § (1) bek.),

d) lakásfenntartási támogatást,

e) a közgyógyellátásra való jogosultságot.

f) rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt,

g) kiegészítő gyermekvédelmi támogatást,

h) egyszeri támogatást,

i) óvodáztatási támogatást.

(3) Szt-ben és Gyvt-ben, valamint e rendeletben meghatározott feltételek szerint az alábbi szociális és gyermekjóléti ellátásokban a Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 1/2011. (I. 14.) önkormányzati rendelet 2. mellékletében meghatározottak szerint kell dönteni:

a) átmeneti segély formák,

b) temetési segély,

c) ápolási díj (Szt. 43/43B§ (1) bek.),

d) rendkívüli gyermekvédelmi támogatás.

(4) A Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 1/2011. (I. 14.) önkormányzati rendelet 2. mellékletében meghatározottak szerint kell dönteni:

a) az adósságkezelési támogatásról,

b) a (3) bekezdésben meghatározott pénzbeli és természetbeni ellátásokról

c) a személyi térítési díj mérsékléséről, elengedéséről,

d) a jogosulatlanul és rosszhiszeműen felvett ellátások tekintetében a részletfizetés engedélyezéséről, a részbeni vagy a teljes elengedésről.”

2. § A Rendelet 16. § (5) bekezdése helyébe az alábbi szövegrész kerül:

„(5) A megállapított díjra való jogosultság felülvizsgálatát, valamint a kötelezettségek (ápolási és gondozási feladatok) teljesítését a Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 1/2011. (I. 14.) önkormányzati rendelet 2. mellékletében meghatározottak szerint kell ellenőrizni.”

3. §1 A Rendelet 36. § (2) bekezdés c) pontja, 37. § (5) bekezdése, továbbá a 43. § (2) bekezdése hatályát veszti.

4. §2 A Rendelet 44. § (2) bekezdése helyébe az alábbi szövegrész kerül:

„(2) Az átmeneti bentlakásos intézményben elhelyezett személyek esetén az ellátást meg kell szüntetni:

a) az (1) bekezdés a)-d) és f) pontjában foglaltak esetén,

b) az intézményi szabályzatban meghatározott idő elteltével,

c) ha a jogosult más intézményben nyer elhelyezést.”

5. § A Rendelet 49. § (1), (2), (3), (4), (5), (7) bekezdése helyébe az alábbi szövegrész kerül:

„(1) Az egyedi méltányosságot a Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 1/2011. (I. 14.) önkormányzati rendelet 2. mellékletében meghatározottak szerint kell gyakorolni.”

(2) A Szt-ben és a Gyvt-ben meghatározott feltételek kivételével – a pénzbeli és természetbeni ellátások során a kérelmező javára eltérés a (6) bekezdésben meghatározott szempontok figyelembevételével történhet, azonban – egy naptári évben belül – a mindenkori öregségi nyugdíjminimum négyszeresénél magasabb összeg nem állapítható meg. Ezt a jogot a Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 1/2011. (I. 14.) önkormányzati rendelet 2. mellékletében meghatározottak szerint kell gyakorolni.

(3) A Szt-ben és a Gyvt-ben meghatározott feltételek kivételével – a megállapított pénzbeli ellátások egyösszegben vagy havonta utalhatóak a Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 1/2011. (I. 14.) önkormányzati rendelet 2. mellékletében meghatározottak szerint.

(4) A személyes gondoskodás során méltányossági jogkörben:

a) az intézményvezető által külön eljárás nélkül biztosított ellátások jogosságáról, ezek meghosszabbításáról szóló döntést,

b) a személyes gondoskodást igénybevevő kérelme vagy az intézményvezető által kezdeményezett eljárás alapján a személyi térítés díj mérsékléséről, elengedéséről szóló döntést,

c) térítésmentes szociális alapellátás biztosítását annak a jogosult személynek, akinek járadéka, nyugellátása a mindenkori öregségi nyugdíjminimumot nem haladja meg és egyéb jövedelemmel nem rendelkezik

a Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 1/2011. (I. 14.) önkormányzati rendelet 2. mellékletében meghatározottak szerint kell gyakorolni.

(5) A szociális ellátás megtérítése során a megtérítés összege, illetve pénzegyenértéke, a kamat összege – amennyiben annak megfizetése a kötelezett megélhetését súlyosan veszélyeztetné – méltányossági jogkörben történő elengedését, csökkentését, részletekben történő fizettetését , ha a visszafizetésre kötelezett személy családjának az egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át, a Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 1/2011. (I. 14.) önkormányzati rendelet 2. mellékletében meghatározottak szerint kell gyakorolni.

(7) A méltányossági jogkörben adott támogatások számáról és összegéről a Képviselő-testületnek tájékoztatást kell adni. A tájékoztatási kötelezettséget a Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 1/2011. (I. 14.) önkormányzati rendelet 2. mellékletében meghatározottak szerint kell gyakorolni.”

6. § (1) Ez a rendelet a (2) bekezdésben foglalt kivétellel 2013. január 1-jén lép hatályba.

(2) A rendelet 3. §-a és 4. §-a 2012. december 21-én lép hatályba.

Dr. Prehlik Lajos Dr. Tóth József
jegyző polgármester

1
Hatályos 2012. december 21-től.
2
Hatályos 2012. december 21-től.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj