XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/rendelet/2011-32/

Témák A-Z

Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 32/2011. (IX. 9.) önkormányzati rendelete

a Budapest XIII. kerület Dózsa György út - Tüzér utca - Taksony utca - Kassák Lajos utca által határolt terület szabályozása érdekében a Budapest XIII. kerület Városrendezési és Építési Szabályzatáról (KVSZ) szóló 56/2001. (XII. 20.) önkormányzati rendelet módosításáról

Aktuális változat

Időállapot váltás


Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 32/2011. (IX. 9.) önkormányzati rendelete

a Budapest XIII. kerület Dózsa György út – Tüzér utca – Taksony utca – Kassák Lajos utca által határolt terület szabályozása érdekében a Budapest XIII. kerület Városrendezési és Építési Szabályzatáról (KVSZ) szóló 56/2001. (XII. 20.) önkormányzati rendelet módosításáról

Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alkotmány 44/A. § (2) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 63/A. § a) pontja és a 65/A. § (2) bekezdésében, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (Étv.) 6. § (3) bekezdés és a 7. § (3) bekezdés c) pontjában foglalt felhatalmazás alapján megalkotott, Budapest XIII. kerület Városrendezési és Építési Szabályzatáról (KVSZ) szóló 56/2001. (XII. 20.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: KVSZ Rendelet) módosítására, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 9. § előírásai szerinti vélemények figyelembevételével az alábbi rendeletet alkotja:

1. § E rendelet 1. mellékletét a Budapest XIII. kerület, Dózsa György út – Tüzér utca – Taksony utca – Kassák Lajos utca által határolt területre vonatkozó szabályozási tervlap, a 2. mellékletét a Budapest XIII. kerület, Dózsa György út – Tüzér utca – Taksony utca – Kassák Lajos utca által határolt területre vonatkozó kiegészítő rendelkezések, a 3. mellékletét a KVSZ Rendelet 2. mellékletének módosítása, a 4. mellékletét a KVSZ Rendelet 4. mellékletének módosítása képezi.

2. § (1) A KVSZ Rendelet 7. a. melléklete 7.a. 28. számon e rendelet 1. mellékletével, a KVSZ Rendelet 7. b. melléklete 7.b. 28. számon e rendelet 2. mellékletével egészül ki.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a KVSZ Rendelet 2. melléklete e rendelet 3. melléklete szerint módosul, a KVSZ Rendelet 4. melléklete e rendelet 4. melléklete szerint módosul.

3. § A Kerületi Szabályozási Terv (a továbbiakban: KSZT) területi hatályát e rendelet 1. melléklete rögzíti.

4. § (1) Ez a rendelet 2011. október 1-jén lép hatályba.

(2) E rendelet előírásait a hatálybalépését követően indított ügyekben kell alkalmazni.

5. § Hatályát veszti a Budapest XIII. kerület, Dózsa György út – Tüzér utca – Taksony utca – Kassák Lajos utca által határolt terület szabályozásáról szóló 33/2007. (X. 25.) önkormányzati rendelet.

Dr. Prehlik Lajos s. k. Dr. Tóth József s. k.
jegyző polgármester

2. melléklet a 32/2011. (IX. 9.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelethez

2. melléklet a 32/2011. (IX. 9.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelethez

A Budapest XIII. kerület, Dózsa György út – Tüzér utca – Taksony utca – Kassák Lajos utca által határolt területre vonatkozó kiegészítő rendelkezések

I. Értelmező rendelkezések

1. Építmény megengedett legmagasabb pontja:

az épület terepcsatlakozástól mért azon legfelső pontja, melynek meghatározásánál a tetőszerkezet azon díszítő elemei, amelyek huzamos tartózkodásra szolgáló helyiséget nem tartalmaznak (pl. kupola, saroktorony), valamint az épület tetőzetén elhelyezett antenna, villámhárító, kémény és szellőző figyelmen kívül hagyandó.

2. Homlokzatmagasság:

a homlokzati sík és a tető metszésvonala (lapostető esetén az attikafal felső éle), illetve a homlokzati sík és a járdatővonal (rendezett terepszint) metszése között függőlegesen mért legnagyobb távolság.

3. Tetőemelet:

az épület az adott homlokzati falszakasz külső felületének és a tető felső síkjának metszés- vagy érintővonalára az épület irányába legfeljebb 4 méter magasságig emelkedő 45 fok sík elé legfeljebb az építménymagasság előírásainak megfelelően nyúló emelet. A tetőemeletre egyéb vonatkozásokban – jogszabály eltérő rendelkezése hiányában – a tetőtérre vonatkozó előírásokat kell alkalmazni.

II. A szabályozási terv kiegészítő rendelkezései

1. Funkciók

1.1 A területen – lakóépület kivételével – a keretövezetben megengedett építmények helyezhetők el.

1.2 Az építési övezetben lakás elhelyezhető a KVSZ keretei között, de a Dózsa György út menti épülettraktus közterület felőli részén lakás nem helyezhető el.

1.3 A területen sorgarázs, a terepszinten gépkocsi tároló nem alakítható ki.

2. A területen előkertet nem kell kialakítani.

3. A beépítésre vonatkozó előírások

3.1 A telek a terepszint alatt mélygarázzsal 100%-ban beépíthető.

3.2 A területen elhelyezhető épületek közterületre néző homlokzatmagasságának legnagyobb értéke max. 27,00 méter lehet. A Kassák Lajos utca és a Taksony utca sarkán tervezett épület párkánymagassága a Taksony utca felőli homlokzati síktól mért legalább 7,00 m távolságig legfeljebb 22,50 m lehet. Az épület legmagasabb pontja a Dózsa György út menti épületrészeken 33,00 m lehet.

3.3 A területen épületköz kialakítható.

3.4 A területen magánút kialakítható. A magánút legkisebb szélessége – amennyiben az önkormányzattal történt előzetes megállapodásra kerül sor – legalább 10 méter. A magánút alatt mélygarázs kialakítható.

3.5 A területen a BVKSZ szerinti közhasználat céljára átadott terület – időbeli korlátozással – a szabályozási tervlapon meghatározott módon alakítható ki, ez esetben a szintterületi mutató számítása során +0,5 m2/m2 engedmény alkalmazható. A közhasználat céljára átadott terület legkisebb szélessége – amennyiben az önkormányzattal történt előzetes megállapodásra kerül sor – legalább 6 méter kell, hogy legyen.

3.6 Az épületen elhelyezhető cégfeliratok helyét, anyagát az építési engedélyezési tervben kell meghatározni.

4. Környezetvédelem

4.1 A föld védelme

4.1.1 Az építményeket, a terepszint, illetve az épületek alatt lévő helyiségeket – a talaj szennyezésének elkerülése érdekében – úgy kell kialakítani, hogy az ott keletkező, a környezetet károsító folyékony és/vagy veszélyes hulladékok ne kerülhessenek a talajba.

4.1.2 A területen jelenleg meglévő üzemanyagtöltő állomás megszűnésekor a talaj-szennyezettség mentességet igazolni kell.

4.2 Levegőtisztaság-védelem

A terület légszennyezettségi besorolása a légszennyezettségi agglomerációk és zónák kijelöléséről szóló jogszabály alapján a következő: Légszennyezettségi agglomeráció, 1. Budapest és környéke, ahol a légszennyezettségi zónabesorolás a következő: kéndioxid E, nitrogéndioxid B, szénmonoxid D, szilárd (PM10) C, benzol E, talajközeli ózon B.

4.3 A víz védelme

4.3.1 A terület a felszín alatti víz állapota szempontjából érzékeny területeken levő települések besorolásáról szóló jogszabály alapján a felszín alatti víz szempontjából érzékeny kategóriába sorolt.

4.3.2 Az építményeket, a terepszint, illetve az épületek alatt lévő helyiségeket úgy kell kialakítani, hogy az ott keletkező, a környezetet károsító folyékony hulladékok (elfolyó olaj, olajszármazékok, hűtő-, fékfolyadékok) és egyéb (folyékony) veszélyes hulladékok ne kerülhessenek a csapadékvíz-elvezető csatornahálózaton keresztül a befogadóba.

4.3.3 Terepszint, illetve épület alatti mélygarázs, egyéb föld alatti építmények elhelyezésénél a talajvíz szabad áramlását lehetővé tevő műszaki megoldásokat az építési engedélyezés során kell meghatározni.

4.3.4 A csapadékvizek összegyűjtésére és újrahasznosítására (öntözés, locsolás, „szürke víz”) szolgáló terepszint alatti tartály a területen elhelyezhető.

4.4 Élő természet védelme és zöldfelületek kialakítása

4.4.1 A meglévő fasorok hiányzó egyedeit pótolni kell.

4.4.2 A közterületeket, a gyalogutakat és a zöldfelület(ek)et úgy kell kialakítani, hogy az(ok) a mozgásukban korlátozottak számára is elérhető(k) legyen(ek).

4.4.3 A terepszinten kialakítandó tetőkertben kertépítészeti terv alapján fák telepítését is biztosítani szükséges.

4.4.4 A tömb teljes területének egységes beépítése környezeti hatásvizsgálatot igényel a parkolóhely-szükséglet miatt.

5. Közlekedési és közterületek

5.1 A Dózsa György úton közvetlen ingatlan kiszolgálást biztosító kapubehajtó, útcsatlakozás nem alakítható ki.

5.2 A területen a közterületek (utcák, gyalogutak stb.) kialakítását, átalakítását az utcák, terek berendezési tárgyainak – köztárgyak – elhelyezését is tartalmazó kertépítészeti terv(ek) szerint kell elvégezni.

5.3 A területen – a szabályozási tervben meghatározott helyen – fasorok pótlásáról kell gondoskodni, kivéve, ha a növényzet kihelyezése veszélyezteti a közlekedés biztonságát.

5.4 A területen pavilonok, mobil árusítóhelyek nem helyezhetők el.

6. Közmű építmények elhelyezése

6.1 Felhagyott, feleslegessé vált közmű vezetékeket el kell bontani. Felhagyott vezeték nem maradhat sem föld felett, sem föld alatt.

6.2 Reklám- és térvilágítással kápráztatást, vakítást vagy ártalmas fényhatást okozni, egyéb ingatlan rendeltetésszerű használatát zavarni, korlátozni nem szabad.

4. melléklet a 32/2011. (IX. 9.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelethez

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj