XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/rendelet/2008-34/

Témák A-Z

34/2008.(XII. 15.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelet

Budapest, XIII. kerület Reitter Ferenc utca - Frangepán utca - Szent László út - Petneházy utca által határolt terület szabályozása érdekében a Budapest, XIII. kerület Városrendezési és Építési Szabályzatáról (KVSZ) szóló 56/2001. (XII. 20.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelet módosításáról

Aktuális változat

Időállapot váltás


34/2008. (XII. 15.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelet

Budapest, XIII. kerület Reitter Ferenc utca – Frangepán utca – Szent László út – Petneházy utca által határolt terület szabályozása érdekében a Budapest, XIII. kerület Városrendezési és Építési Szabályzatáról (KVSZ) szóló 56/2001. (XII. 20.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelet módosításáról

Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzata Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. Törvény (Étv.) 6. § (3) bekezdés és a 7. § (3) bekezdés c) pontjában foglalt felhatalmazás alapján módosítja a Budapest, XIII. kerület Városrendezési és Építési Szabályzatáról szóló 56/2001. (XII. 20.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendeletet (továbbiakban KVSZ) az alábbiak szerint:

1. § (1) Jelen rendelet 1. számú melléklete a Budapest, XIII. kerület a Reitter Ferenc utca – Frangepán utca – Szent László út – Petneházy utca által határolt területre vonatkozó szabályozási tervlap, 2. számú melléklete az ugyanezen területre vonatkozó kiegészítő előírások, 3. számú melléklete a KVSZ 2. sz mellékletének módosítása.

Jelen rendelet 1. számú melléklete egyben a KVSZ .7.a./ 15. számú melléklete, illetőleg a 2. számú melléklete a KVSZ 7.b/ 15. számú melléklete.

(2) A Kerületi Szabályozási Terv (a továbbiakban KSZT) területi hatályát az 1. számú melléklet rögzíti.

2.§ (1) A jelen rendelet 2009. január 1-jén lép hatályba.

(2) A rendelet előírásait a hatálybalépést követően indított ügyekben kell alkalmazni.

(3) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg a Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 56/2001.(XII.20.) számú, a Budapest Főváros XIII. kerület Városrendezési és Építési Szabályzatáról szóló rendelete 2. számú melléklete a jelen rendelet 3. számú melléklete szerint változik.

Dr. Prehlik Lajos s. k.

Dr. Tóth József s. k.

jegyző

polgármester

1. számú melléklet a 34/2008. (XII. 15.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelethez

2. számú melléklet az 34/2008. (XII. 15.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelethez, mely a KVSZ 7.b/ 15. számú melléklete

Kiegészítő rendelkezések a Budapest, XIII. kerület Reitter Ferenc utca – Frangepán utca – Szent László út – Petneházy utca által határolt terület Kerületi Szabályozási Tervéhez

I. A Szabályozási Tervlap szabályozási elemei

A KVSZ 7.a./15. számú melléklet szerinti Szabályozási Tervlap kötelezően betartandó szabályozási elemei:

a) szabályozási vonal, szabályozási szélesség (K-kialakult),

b) övezet határa,

c) építési övezet jele

d) közlekedési célú közterület,

e) kötelező megszüntető jel,

f) építési hely

g) építési hely korlátozott, megengedett legnagyobb építménymagassága

h) új épület elhelyezése esetén bontandó épület,

i) építési vonal,

j) épületbontás esetén kötelező építési vonal,

k) meglevő, megtartandó faegyed, meglevő, rekonstruálandó fasor

l) telepítendő fasor,

m) A telekhatárok mentén kialakítandó többszintes fásítás,

n) a szabályozási terv területi hatálya.

A KVSZ 7.a./ 15. számú melléklet szerinti Szabályozási Tervlap nem kötelező (irányadó) szabályozási elemei:

a) meglevő épület (megtartható vagy bontható)

II. A Szabályozási Terv kiegészítő rendelkezései

1. A beépítésre és az épületekre vonatkozó általános kiegészítő rendelkezések

1.1. A terv területén zártsorú, hézagos zártsorú beépítés létesíthető.

1.2. Új épület csak lapostetővel létesíthető. A meglevő csatlakozó magastetős épületekhez való csatlakozás magastetővel a homlokzathossz harmadán megengedett.

1.3. Új épület építése esetén – a terven új épület építése esetén bontandó épület megjelölésű – az építési hely határán túlnyúló építményeket, építményrészeket legkésőbb a használatba-vételig le kell bontani.

1.4. Meglevő épület átalakítása, fejlesztése esetén a 3.3. bekezdés szerinti építmények, építményrészek nem fejleszthetők, szintterülete nem növelhető.

1.5. A szomszédos telkek közötti homlokzati illeszkedést a KVSZ 33. §-ában szereplő előírások szerint kell biztosítani. Meglevő épülethez történő csatlakozás esetén, amennyiben ezen épület a legkisebb előírt, illetve legnagyobb megengedett építménymagasságnak megfelel, a csatlakozó homlokzatmagasságtól való legnagyobb eltérés mértéke +/- 1,50 m lehet.

Amennyiben a meglevő épület építménymagassága /homlokzatmagassága/ nem éri el a legkisebb előírt, illetve meghaladja a legnagyobb megengedett értéket, és fenti csatlakozási eltérés az övezetben előírt építménymagasság mellett nem biztosítható, úgy a csatlakozó építménymagasság meghatározására előzetesen elvi építési engedély készítendő.

2. Az L2-XIII-V jelű építési övezetre vonatkozó kiegészítő előírások

2.1. Az építési övezetben az építési telek legnagyobb megengedett terepszint alatti beépítési mértéke 70 %, a legkisebb zöldfelületi mértéke 30 %, a legkisebb zöldfelületi mértéke saroktelek esetén 25 %, az épület legnagyobb megengedett építménymagassága a Reitter Ferenc utca és a Szent László út mentén 16 m, a Frangepán utca, a Petneházy utca és a Frangepán köz mentén 14 m, a Frangepán köz 27059/2 hrsz telken 10,5 m.

2.2. Az építési övezetben az épületek legmagasabb pontja magastető létesítése esetén, a funkcionális szerepet betöltő kéményeket, szellőzőket kivéve 6 m-rel haladhatja meg a területre vonatkozóan megengedett építménymagasság mértékét.

2.3. A tömb határoló utcái mentén a közterületre néző homlokzat földszintjén lakás nem létesíthető, az épület földszintjének közterületre néző részein legalább 50 %-ban közforgalmú helyiségeket kell kialakítani.

2.4. A Reitter Ferenc utcára nézően lakóhelyiség nem létesíthető.

2.5. Új beépítés esetén a szükséges parkolók 100 %-át kell mélygarázsban elhelyezni.

2.6. Épületek mélygarázsai terepszint alatt összeköthetők a KVSZ 35. § (6) bekezdés előírásainak figyelembevételével.

2.7. A felsőbb épületszintekről látható tetőfelületek legalább 60 %-án tetőkertet kell létesíteni.

2.8. Új épület építése, meglévő bontása esetén a beépíthető minimális telekszélesség 18 m.

3. A közterületek kialakítására és a közhasználat céljára átadott területekre vonatkozó rendelkezések

3.1. Az útvonalak hálózati szerepének megfelelő tervezési osztályba sorolása

(Út 2- 1.201.2004. Útügyi műszaki előírásainak megfelelően):

Reitter Ferenc utca

B.IV.b.C.

Petneházy utca

B.VI.d.B.

Frangepán utca

B.VI.d.B.

Szent László út

B.VI.d.B

Frangepán köz

B.VI.d.B.

3.2. A közutak szabályozási szélessége:

Reitter Ferenc utca

25,5 m

Petneházy utca

15 m

Frangepán utca

15 m

Szent László út

15 m

Frangepán köz

9,60 és 10 m

3.3. Új beépítés esetén telken belül felszíni parkoló nem létesíthető.

3.4. A Szent László út mentén a Szabályozási tervlap szerinti kötelező 5 m-es előkertet a gyalogos forgalom számára megnyitott, közhasználat céljára átadott területrészként kell kialakítani és fenntartani.

3.5. A Frangepán köz közterületéhez csatlakozó telkek 3,0 m széles előkertjeit el nem keríthető telekrészrészként kell fenntartani.

4. Közművek

4.1. A közműhálózatok és közműlétesítmények elhelyezésénél az OTÉK előírásait, valamint a megfelelő ágazati szabványokat és előírásokat be kell tartani.

4.2. A közműlétesítmények ágazati előírások szerinti védőtávolságait biztosítani kell. A védőtávolságon belül mindennemű tevékenység csak az illetékes üzemeltető hozzájárulása esetén engedélyezhető.

4.3. A területen levő felhagyott közművezetékeket az illetékes szolgáltatók bevonásával meg kell szüntetni, a föld alól ki kell bontani.

4.4. Mindennemű építési tevékenységnél a meglevő és megmaradó közművezetékek vagy közműlétesítmények védelméről gondoskodni kell.

4.5. Új, a tömbbelső feltárását szolgáló út építésénél annak közvilágításának és vízelvezetésének kiépítésén kívül az érintett telkek teljes közműellátásához szükséges közművek egyidejű kiépítését is meg kell oldani.

4.6. A szénhidrogén és egyéb szennyezésnek kitett felületről összegyűlő csapadékvíz csak hordalék és olajfogó műtárgyon keresztül vezethető a csatornahálózatba.

4.7. Szilárd burkolat nélkül, vagy gyephézagos burkolattal parkoló létesítése tilos.

4.8. Villamosenergia (közép-, kisfeszültségű, valamint közvilágítási) és vezetékes elektronikus hírközlési (távközlési és műsorszórási) hálózatot létesíteni, meglevő rekonstrukcióját engedélyezni, további közműveket (telken belüli bekötéseket) is csak föld alatti elhelyezéssel szabad.

4.9. A környezetterhelés csökkentése érdekében energiaellátás csak vezetékes energiahordozóval engedélyezhető.

4.10. Reklámvilágítással, telken belüli térvilágítással kápráztatást, vakítást, ártó fényhatást okozni, egyéb ingatlan, közterület használatát korlátozni nem szabad.

4.11. Parapet konvektoros fűtés olyan helyiségben, amelynek csak egy ablaka van, illetve többszintes épületben nem létesíthető.

4.12. Az új transzformátorokat épületben kell elhelyezni, közterületről közvetlenül szállító járművel megközelíthetően. A transzformátor elhelyezésére 15-18 m2 alapterületű, 3 méter belmagasságú helyiséget kell biztosítani.

4.13. Önálló antennatartó szerkezet (torony) a területen nem helyezhető el.

5. Zöldfelületek

Az építési engedélyezési dokumentáció részeként, a belső udvarok szabad területeinek, zöldfelületeinek kertépítészeti kialakítására szaktervező által készített kertépítészeti munkarészt is be kell nyújtani.

6. Környezetvédelem

6.1. Terepszint alatti építmények a talajvíz szabad áramlását biztosító műszaki megoldással létesíthetők.

6.2. A mélygarázsok szellőző berendezéseinek légszennyezőanyag kibocsátási magasságát a fűtőberendezések kéményszintjén, a környezetvédelmi engedélyben meghatározott módon kell kialakítani.

6.3. A mélygarázs-szellőzők gépészeti berendezéseinek üzemi zajkibocsátását és a berendezés elhelyezését úgy kell megválasztani, hogy az üzemi zajterhelés szintje a jogszabályban a lakóövezetre vonatkozóan előírt határértékeknek megfeleljen.

6.4. A Reitter Ferenc utcai lakóépület/ek engedélyezési tervének akusztikai szakértői munkarészt is tartalmaznia kell. Az akusztikai számításoknak igazolnia kell, hogy a védendő lakóhelyiségek nem zajos homlokzatra szervezésével, „zajárnyékba” helyezésével, illetve szükség szerint passzív akusztikai zajvédelem (zajgátló épületszerkezet és zajgátló nyílászárók) alkalmazása esetén a védendő lakóhelyiségek (lakószoba – háló, nappali) beltéri zajhatárértéke nappal és éjjel egyaránt biztosítható.

7. Értékvédelem

7.1. A szabályozási terv alá vont terület régészeti érdekű terület.

7.2. A régészeti örökség elemei a régészeti érdekűnek minősülő területről csak régészeti feltárás keretében mozdíthatók el. Ezért a területen a földmunkával járó beruházások megkezdése előtt régészeti állapotfelmérést kell végezni, amelynek módszere a próbaásatás. Ennek hiányában bármiféle földmunka csak régészeti megfigyelés mellett végezhető. E régészeti szakfeladatok elvégzésére – a beruházó költségére – a Budapesti Történeti Múzeum jogosult. A beruházónak a régészeti megfigyelés biztosítása érdekében a munkálatok megkezdése előtt 8 munkanappal fel kell vennie a kapcsolatot a Múzeummal.

3. számú melléklet a 34/2008. (XII. 15.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelethez

34/2008. (XII. 15.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelet

Budapest, XIII. kerület Reitter Ferenc utca – Frangepán utca – Szent László út – Petneházy utca által határolt terület szabályozása érdekében a Budapest, XIII. kerület Városrendezési és Építési Szabályzatáról (KVSZ) szóló 56/2001. (XII. 20.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelet módosításáról

Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzata Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. Törvény (Étv.) 6. § (3) bekezdés és a 7. § (3) bekezdés c) pontjában foglalt felhatalmazás alapján módosítja a Budapest, XIII. kerület Városrendezési és Építési Szabályzatáról szóló 56/2001. (XII. 20.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendeletet (továbbiakban KVSZ) az alábbiak szerint:

1. § (1) Jelen rendelet 1. számú melléklete a Budapest, XIII. kerület a Reitter Ferenc utca – Frangepán utca – Szent László út – Petneházy utca által határolt területre vonatkozó szabályozási tervlap, 2. számú melléklete az ugyanezen területre vonatkozó kiegészítő előírások, 3. számú melléklete a KVSZ 2. sz mellékletének módosítása.

Jelen rendelet 1. számú melléklete egyben a KVSZ .7.a./ 15. számú melléklete, illetőleg a 2. számú melléklete a KVSZ 7.b/ 15. számú melléklete.

(2) A Kerületi Szabályozási Terv (a továbbiakban KSZT) területi hatályát az 1. számú melléklet rögzíti.

2. § (1) A jelen rendelet 2009. január 1-jén lép hatályba.

(2) A rendelet előírásait a hatálybalépést követően indított ügyekben kell alkalmazni.

(3) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg a Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 56/2001.(XII.20.) számú, a Budapest Főváros XIII. kerület Városrendezési és Építési Szabályzatáról szóló rendelete 2. számú melléklete a jelen rendelet 3. számú melléklete szerint változik.

3. §1 E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvének való megfelelést szolgálja.

Dr. Prehlik Lajos s. k.

Dr. Tóth József s. k.

jegyző

polgármester

1. számú melléklet a 34/2008. (XII. 15.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelethez2

2. számú melléklet az 34/2008. (XII. 15.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelethez, mely a KVSZ 7.b/ 15. számú melléklete

Kiegészítő rendelkezések a Budapest, XIII. kerület Reitter Ferenc utca – Frangepán utca – Szent László út – Petneházy utca által határolt terület Kerületi Szabályozási Tervéhez

I. A Szabályozási Tervlap szabályozási elemei

A KVSZ 7.a./15. számú melléklet szerinti Szabályozási Tervlap kötelezően betartandó szabályozási elemei:

a) szabályozási vonal, szabályozási szélesség (K-kialakult),

b) övezet határa,

c) építési övezet jele

d) közlekedési célú közterület,

e) kötelező megszüntető jel,

f) építési hely

g) építési hely korlátozott, megengedett legnagyobb építménymagassága

h) új épület elhelyezése esetén bontandó épület,

i) építési vonal,

j) épületbontás esetén kötelező építési vonal,

k) meglevő, megtartandó faegyed, meglevő, rekonstruálandó fasor

l) telepítendő fasor,

m) A telekhatárok mentén kialakítandó többszintes fásítás,

n) a szabályozási terv területi hatálya.

A KVSZ 7.a./ 15. számú melléklet szerinti Szabályozási Tervlap nem kötelező (irányadó) szabályozási elemei:

a) meglevő épület (megtartható vagy bontható)

II. A Szabályozási Terv kiegészítő rendelkezései

1. A beépítésre és az épületekre vonatkozó általános kiegészítő rendelkezések

1.1. A terv területén zártsorú, hézagos zártsorú beépítés létesíthető.

1.2. Új épület csak lapostetővel létesíthető. A meglevő csatlakozó magastetős épületekhez való csatlakozás magastetővel a homlokzathossz harmadán megengedett.

1.3. Új épület építése esetén – a terven új épület építése esetén bontandó épület megjelölésű – az építési hely határán túlnyúló építményeket, építményrészeket legkésőbb a használatba-vételig le kell bontani.

1.4. Meglevő épület átalakítása, fejlesztése esetén a 3.3. bekezdés szerinti építmények, építményrészek nem fejleszthetők, szintterülete nem növelhető.

1.5. A szomszédos telkek közötti homlokzati illeszkedést a KVSZ 33. §-ában szereplő előírások szerint kell biztosítani. Meglevő épülethez történő csatlakozás esetén, amennyiben ezen épület a legkisebb előírt, illetve legnagyobb megengedett építménymagasságnak megfelel, a csatlakozó homlokzatmagasságtól való legnagyobb eltérés mértéke +/- 1,50 m lehet.

Amennyiben a meglevő épület építménymagassága /homlokzatmagassága/ nem éri el a legkisebb előírt, illetve meghaladja a legnagyobb megengedett értéket, és fenti csatlakozási eltérés az övezetben előírt építménymagasság mellett nem biztosítható, úgy a csatlakozó építménymagasság meghatározására előzetesen elvi építési engedély készítendő.

2. Az L2-XIII-V jelű építési övezetre vonatkozó kiegészítő előírások

2.1. Az építési övezetben az építési telek legnagyobb megengedett terepszint alatti beépítési mértéke 70 %, a legkisebb zöldfelületi mértéke 30 %, a legkisebb zöldfelületi mértéke saroktelek esetén 25 %, az épület legnagyobb megengedett építménymagassága a Reitter Ferenc utca és a Szent László út mentén 16 m, a Frangepán utca, a Petneházy utca és a Frangepán köz mentén 14 m, a Frangepán köz 27059/2 hrsz telken 10,5 m.

2.2. Az építési övezetben az épületek legmagasabb pontja magastető létesítése esetén, a funkcionális szerepet betöltő kéményeket, szellőzőket kivéve 6 m-rel haladhatja meg a területre vonatkozóan megengedett építménymagasság mértékét.

2.3. A tömb határoló utcái mentén a közterületre néző homlokzat földszintjén lakás nem létesíthető, az épület földszintjének közterületre néző részein legalább 50 %-ban közforgalmú helyiségeket kell kialakítani.

2.4. A Reitter Ferenc utcára nézően lakóhelyiség nem létesíthető.

2.5. Új beépítés esetén a szükséges parkolók 100 %-át kell mélygarázsban elhelyezni.

2.6. Épületek mélygarázsai terepszint alatt összeköthetők a KVSZ 35. § (6) bekezdés előírásainak figyelembevételével.

2.7. A felsőbb épületszintekről látható tetőfelületek legalább 60 %-án tetőkertet kell létesíteni.

2.8. Új épület építése, meglévő bontása esetén a beépíthető minimális telekszélesség 18 m.

3. A közterületek kialakítására és a közhasználat céljára átadott területekre vonatkozó rendelkezések

3.1. Az útvonalak hálózati szerepének megfelelő tervezési osztályba sorolása

(Út 2- 1.201.2004. Útügyi műszaki előírásainak megfelelően):

Reitter Ferenc utca

B.IV.b.C.

Petneházy utca

B.VI.d.B.

Frangepán utca

B.VI.d.B.

Szent László út

B.VI.d.B

Frangepán köz

B.VI.d.B.

3.2. A közutak szabályozási szélessége:

Reitter Ferenc utca

25,5 m

Petneházy utca

15 m

Frangepán utca

15 m

Szent László út

15 m

Frangepán köz

9,60 és 10 m

3.3. Új beépítés esetén telken belül felszíni parkoló nem létesíthető.

3.4. A Szent László út mentén a Szabályozási tervlap szerinti kötelező 5 m-es előkertet a gyalogos forgalom számára megnyitott, közhasználat céljára átadott területrészként kell kialakítani és fenntartani.

3.5. A Frangepán köz közterületéhez csatlakozó telkek 3,0 m széles előkertjeit el nem keríthető telekrészrészként kell fenntartani.

4. Közművek

4.1. A közműhálózatok és közműlétesítmények elhelyezésénél az OTÉK előírásait, valamint a megfelelő ágazati szabványokat és előírásokat be kell tartani.

4.2. A közműlétesítmények ágazati előírások szerinti védőtávolságait biztosítani kell. A védőtávolságon belül mindennemű tevékenység csak az illetékes üzemeltető hozzájárulása esetén engedélyezhető.

4.3. A területen levő felhagyott közművezetékeket az illetékes szolgáltatók bevonásával meg kell szüntetni, a föld alól ki kell bontani.

4.4. Mindennemű építési tevékenységnél a meglevő és megmaradó közművezetékek vagy közműlétesítmények védelméről gondoskodni kell.

4.5. Új, a tömbbelső feltárását szolgáló út építésénél annak közvilágításának és vízelvezetésének kiépítésén kívül az érintett telkek teljes közműellátásához szükséges közművek egyidejű kiépítését is meg kell oldani.

4.6. A szénhidrogén és egyéb szennyezésnek kitett felületről összegyűlő csapadékvíz csak hordalék és olajfogó műtárgyon keresztül vezethető a csatornahálózatba.

4.7. Szilárd burkolat nélkül, vagy gyephézagos burkolattal parkoló létesítése tilos.

4.8. Villamosenergia (közép-, kisfeszültségű, valamint közvilágítási) és vezetékes elektronikus hírközlési (távközlési és műsorszórási) hálózatot létesíteni, meglevő rekonstrukcióját engedélyezni, további közműveket (telken belüli bekötéseket) is csak föld alatti elhelyezéssel szabad.

4.9. A környezetterhelés csökkentése érdekében energiaellátás csak vezetékes energiahordozóval engedélyezhető.

4.10. Reklámvilágítással, telken belüli térvilágítással kápráztatást, vakítást, ártó fényhatást okozni, egyéb ingatlan, közterület használatát korlátozni nem szabad.

4.11. Parapet konvektoros fűtés olyan helyiségben, amelynek csak egy ablaka van, illetve többszintes épületben nem létesíthető.

4.12. Az új transzformátorokat épületben kell elhelyezni, közterületről közvetlenül szállító járművel megközelíthetően. A transzformátor elhelyezésére 15-18 m2 alapterületű, 3 méter belmagasságú helyiséget kell biztosítani.

4.13. Önálló antennatartó szerkezet (torony) a területen nem helyezhető el.

5. Zöldfelületek

Az építési engedélyezési dokumentáció részeként, a belső udvarok szabad területeinek, zöldfelületeinek kertépítészeti kialakítására szaktervező által készített kertépítészeti munkarészt is be kell nyújtani.

6. Környezetvédelem

6.1. Terepszint alatti építmények a talajvíz szabad áramlását biztosító műszaki megoldással létesíthetők.

6.2. A mélygarázsok szellőző berendezéseinek légszennyezőanyag kibocsátási magasságát a fűtőberendezések kéményszintjén, a környezetvédelmi engedélyben meghatározott módon kell kialakítani.

6.3. A mélygarázs-szellőzők gépészeti berendezéseinek üzemi zajkibocsátását és a berendezés elhelyezését úgy kell megválasztani, hogy az üzemi zajterhelés szintje a jogszabályban a lakóövezetre vonatkozóan előírt határértékeknek megfeleljen.

6.4. A Reitter Ferenc utcai lakóépület/ek engedélyezési tervének akusztikai szakértői munkarészt is tartalmaznia kell. Az akusztikai számításoknak igazolnia kell, hogy a védendő lakóhelyiségek nem zajos homlokzatra szervezésével, „zajárnyékba” helyezésével, illetve szükség szerint passzív akusztikai zajvédelem (zajgátló épületszerkezet és zajgátló nyílászárók) alkalmazása esetén a védendő lakóhelyiségek (lakószoba – háló, nappali) beltéri zajhatárértéke nappal és éjjel egyaránt biztosítható.

7. Értékvédelem

7.1. A szabályozási terv alá vont terület régészeti érdekű terület.

7.2. A régészeti örökség elemei a régészeti érdekűnek minősülő területről csak régészeti feltárás keretében mozdíthatók el. Ezért a területen a földmunkával járó beruházások megkezdése előtt régészeti állapotfelmérést kell végezni, amelynek módszere a próbaásatás. Ennek hiányában bármiféle földmunka csak régészeti megfigyelés mellett végezhető. E régészeti szakfeladatok elvégzésére – a beruházó költségére – a Budapesti Történeti Múzeum jogosult. A beruházónak a régészeti megfigyelés biztosítása érdekében a munkálatok megkezdése előtt 8 munkanappal fel kell vennie a kapcsolatot a Múzeummal.

3. számú melléklet a 34/2008. (XII. 15.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelethez


1

A paragrafust a 12/2009. (IV. 27.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelet 1. §-a iktatta be; a rendelkezés 2009. május 15-ével hatályos.

2

A mellékletet a 12/2009. (IV. 27.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelet 2. §-a módosította; a rendelkezés 2009. május 15-ével hatályos.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj