XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/rendelet/2008-13/

Témák A-Z

13/2008. (V. 30.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelet

Budapest, XIII. kerület Madarász Viktor utca - Szekszárdi utca - Tomori utca - Berettyó utca által határolt terület szabályozása érdekében a Budapest, XIII. kerület Városrendezési és Építési Szabályzatáról (KVSZ) szóló 56/2001. (XII. 20.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelet módosításáról

Aktuális változat

Időállapot váltás


13/2008. (V. 30.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelet

Budapest, XIII. kerület Madarász Viktor utca – Szekszárdi utca – Tomori utca – Berettyó utca által határolt terület szabályozása érdekében a Budapest, XIII. kerület Városrendezési és Építési Szabályzatáról (KVSZ) szóló 56/2001. (XII. 20.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelet módosításáról

Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (Étv.) 6. § (3) bekezdés és a 7. § (3) bekezdés c) pontjában foglalt felhatalmazás alapján jelen rendelettel (továbbiakban KSZT) módosítja a Budapest, XIII. kerület Városrendezési és Építési Szabályzatáról szóló 56/2001. (XII. 20.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendeletet (továbbiakban KVSZ) az alábbiak szerint:

1. § (1) E rendelet 1. számú melléklete Budapest XIII. Kerület Madarász Viktor utca – Szekszárdi utca – Tomori utca – Berettyó utca által határolt területre vonatkozó szabályozási tervlap, 2. számú melléklete az ugyanezen területre vonatkozó kiegészítő előírások. Jelen rendelet 1. számú melléklete egyben a KVSZ 7.a./ 12. számú melléklete, illetőleg a 2. számú melléklete a KVSZ 7.b./ 12. számú melléklete.

(2) A KSZT területi hatályát az 1. számú melléklet rögzíti.

2. § (1) Jelen rendelet a kihirdetést követő hónap első napján lép hatályba.

(2) A rendelet előírásait a hatálybalépését követően indított ügyekben kell alkalmazni.

Dr. Prehlik Lajos s. k.

Dr. Tóth József s. k.

jegyző

polgármester

1. számú melléklet a 13/2008. (V. 30.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelethez

2. számú melléklet a 13/2008. (V. 30.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelethez

a KVSZ 7.b./ 12. számú melléklete Kiegészítő rendelkezések a Budapest, XIII. kerület, Madarász utca – Szekszárdi utca -Tomori utca – Berettyó utca által határolt terület Kerületi Szabályozási Tervéhez

I. A Szabályozási Tervlap szabályozási elemei

1. A KVSZ 7.a./ 12. számú melléklet szerinti Szabályozási Tervlap kötelezően betartandó szabályozási elemei:

a) építési hely terepszint felett is beépíthető része,

b) építési hely kizárólag terepszint alatt beépíthető része,

c) építési vonal,

d) építményszint eltérő határvonala,

e) Ék: épületköz,

f) egy homlokzat maximális F/L értéke,

g) zöldsáv meghatározott arányú zöldfelülettel,

h) megtartandó fa, fasor,

i) meghatározott minimális – maximális méretek,

j) szabályozási terv területi hatálya.

2. A KVSZ 7.a./ 12. számú melléklet szerinti Szabályozási Tervlap nem kötelező (irányadó) szabályozási elemei:

a) meglévő épület (megtartható vagy bontható),

b) megtartásra javasolt fa.

II. A Szabályozási Terv kiegészítő rendelkezései

3. Értelmező rendelkezések:

3.1 Az építési hely terepszint felett is beépíthető területrészén: pinceszint, mélygarázs és a beépítésbe beszámító épületrészek, felmenő épületszerkezetek helyezhetők el.

Új beépítés esetén, az építési helyen kívül eső építmény vagy építményrész elbontandó.

3.2 Az építési hely kizárólag terepszint alatt beépíthető területrészén: csak a beépítés mértékébe be nem számító pinceszinti, valamint terepszint alatti építmények és a hozzátartozó műtárgyak (rámpa, lépcső, támfal, mellvéd stb.) létesíthetők.

3.3 Kötelező épületköz: A szabályozási tervlapon jelölt szakaszon épületköz alakítandó ki.

3.3.1. Amennyiben az épületköz két telekre esik, úgy az épületköz szélességének legalább 6,0 m-es sávja az egyik telekre essen.

3.3.2. Az épületközre néző homlokzatokat tűzfalasan kialakítani nem lehet.

3.4. Építményszint eltérő határvonala: az építési hely határához képest távolsággal meghatározott határvonal, melyre eltérő előírások érvényesek.

3.5. Zöldsáv meghatározott arányú zöldfelülettel: A zöldsávként jelölt területet legalább 60 %-ban zöldfelületként kell kialakítani és fenntartani. A zöldsáv területén a zöldfelületen kívül csak gyalogosfelület létesíthető, parkoló, garázslehajtó nem alakítható ki.

4. Az L2-XIII-K építési övezetbe sorolt terület zártsorúan még be nem épült részére vonatkozó kiegészítő előírások

4.1. Az L2-XIII-K építési övezetbe sorolt terület zártsorúan még be nem épült részét érintő beruházás esetén, az egész területre vonatkozó egységes beépítési koncepció alapján kell a telkek kialakítását, és azokon a beépítést meghatározni.

4.2. Az építési helyen belül az egyes építményszinteknél a következő határvonalakat kell figyelembe venni:

4.2.1. Földszinti határvonal: melyen kívül csak az emeleti szintek építhetők be (Fmin= 2,0m),

4.2.2. Felső szint határvonala: mely esetben a Tomori utca felől a szomszédos épület csatlakozó zárófödéme fölé legalább 2,0 m magasságban emelkedő építményszint távolsága a szomszédos épületcsatlakozástól legalább 10,0 m.

4.3. A földszinti határvonal és az építési hely határa közötti sávba az emeleti szintek építményrészei legfeljebb az adott határvonal hosszának 60 %-án nyúlhatnak

4.4. A telek északi határvonala felé az épületek benyúló keresztszárnyainak az északi telekhatár felé néző egy-egy homlokzatának magassága (F/L) nem haladhatja meg a 16,0 m-t.

4.5. Az előírt parkolóférőhelyeket terepszint alatti építményben kell biztosítani.

4.6. A terület telekosztása esetén a mélygarázsok a telek határán összeépíthetőek, és közös lehajtóval is megközelíthetőek a tűzvédelmi szakhatóságok előírásainak figyelembevételével.

4.7. Új épület elhelyezése előtt a telken lévő gázfogadó állomás áthelyezéséről gondoskodni kell.

4.8. A területen közbenső telek nem alakítható ki.

5. Zöldfelületekre vonatkozó előírások

5.1. A Szabályozási Terven kötelezően megtartandó fa – építés miatt – még visszapótlással sem vágható ki. Ezen faegyedek kivágása csak akkor engedélyezhető, ha a faegyed növény-egészségügyi szempontból való kivágását független kertészeti szakvélemény is igazolja.

5.2. A Szabályozási Terven irányadó elemként megtartásra javasolt telken belüli fák legalább 75 %-a megtartandó.

5.3. A kötelezően megtartandó és kertészeti szakvélemény alapján megtartásra javasolt faegyedek védelme érdekében a törzsnyakra 15 cm-nél vastagabb rétegben földet rátölteni nem szabad. A megmaradó fák törzse körüli, egyéb tereprendezési megoldással nem kiváltható feltöltés csak a törzsnyak levegőzését, "víztelenítését" biztosító megoldással, kertészeti szakvéleményben és tervben meghatározott módon lehetséges, nagy szemcseátmérőjű drén-anyag alkalmazásával, a felszíni- és a pangó talajvíz távoltartásával.

5.4. A földmunkák (pl. alapozás, közművesítés) miatt a kötelezően megtartandó és kertészeti szakvélemény alapján megtartásra jelölt fák felszívó gyökérzónájának legfeljebb egyötöde távolítható el. A kötelezően megtartandónak jelölt faegyedek lombkoronájának legfeljebb egyötödét érintheti az építés miatti koronametsző átalakítás.

5.5. A fák lomkoronájának, felszívó gyökérzónájának és a térszín alatti, valamint feletti építmények térbeli viszonyának kialakításához, értékeléséhez, a fák védelmét biztosító helyes műszaki megoldások kiválasztásához dendrológus vagy kertépítész szakértő bevonása szükséges. Az építési engedélyezési terv kertépítészeti tervdokumentációjának tartalmaznia kell a szakértői véleményt.

5.6. A már kialakult közterületi fasorokat kötelezően meg kell tartani, és fenntartásukról gondoskodni kell, szükség szerint a fasor-rekonstrukciót el kell végezni.

5.7. A teljes értékű zöldfelület és a tetőkerti zöldfelület együttesen legalább 30 %, melynek:

a) legalább 2/3-a teljes értékű – alá nem épített – zöldfelület, és/vagy teljes érékűen beszámítható, legalább 2,0 m talajtakarású tetőkerti zöldfelület, és

b) legfeljebb 1/3-a – minimum 0,5 m talajtakarású – tetőkerti zöldfelület kell legyen.

A terepszint alatti beépítés zárófödémének legalább 50 %-át tetőkerti zöldfelületként kell kialakítani.

5.8. A terepszint alatti beépítés és a zöldfelületi mérték kedvezményes értékei a területen nem alkalmazhatók.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj