XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/rendelet/2006-5/

Témák A-Z

5/2006. (II. 27.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelet

a Budapest XIII. kerület Váci út - Dózsa György út - Angyalföldi út - Taksony utca által határolt terület kerületi szabályozási tervéről

Aktuális változat

Időállapot váltás


5/2006. (II. 27.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelet

a Budapest XIII. kerület Váci út – Dózsa György út – Angyalföldi út – Taksony utca által határolt terület kerületi szabályozási tervéről

Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 63/A. § a) pontja és a 65/A. § (2) bekezdésében valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (Étv.) 6. § (3) bekezdés c.) pontjában foglalt felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja.

I. FEJEZET

ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁSOK

Az előírások hatálya

1. § (1) E rendelet hatálya Budapest XIII. kerület igazgatási területének a szabályozási tervben lehatárolt részére, a Váci út – Dózsa György út – Angyalföldi út – Taksony utca által határolt területre terjed ki.

(2) A rendelet csak a szabályozási tervvel együtt érvényes!

2. § Az 1. §-ban meghatározott területre vonatkozóan a Budapest XIII. kerület Városrendezési és Építési Szabályzata (KVSZ) előírásait, a jelen rendeletben foglalt kiegészítésekkel és eltérésekkel kell alkalmazni.

Értelmező rendelkezések

3. § (1) Szabályozási vonal: a telek közterületi határvonala, melyet övezeti határvonalként és telekhatárként is értelmezni kell.

(2) Homlokzatmagasság: a homlokzati sík és a tető metszésvonala (lapostető esetén az attikafal felső éle) illetve a homlokzati sík és a járdatővonal (rendezett terepszint) metszése között függőlegesen mért távolság.

Az előírások alkalmazása

4. § (1) A szabályozási tervben kötelezőnek kell tekinteni és meg kell tartani:

a) az övezet rendeltetését,

b) a szabályozási vonalat,

c) az építési övezetek ill. az övezetek határait,

d) a kötelező építési vonalat,

e) az irányadó építési vonalat,

f) az építési hely határát,

g) a magasház építésére kijelölt terület határát,

h) a süllyesztett tér kialakítására kijelölt terület határát,

i) az övezeti jellemzőket és

j) a (meglévő és tervezett) fasorokat.

(2) A kötelező elemek módosítása a szabályozási terv módosítását vonja maga után.

(3) Az irányadó és az (1) bekezdésben nem említett szabályozási elemek tájékoztató jellegűek, azoktól e rendelet módosítása nélkül el szabad térni.

Telekalakítás

5. § Telket alakítani az építési övezetben meghatározott paraméterek figyelembevételével, valamint úgy lehet, hogy a kialakított teleknek az Angyalföldi út vagy a Taksony utca felé is legyen közterületi határa.

II. FEJEZET

ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK

Építmények elhelyezése

6. § (1) A területen az építési hely közterületi határán álló sorgarázs nem helyezhető el.

(2) Új épület építése esetén az építési helyen, illetve az építési vonalon túlnyúló építményeket, építményrészeket – a 7.§ (5), (6) bekezdésében foglaltak kivételével – legkésőbb a használatba-vételig le kell bontani.

Az építési hely

7. § (1) A területen az építési hely határait a szabályozási terv rögzíti.

(2) Amennyiben a tömbben telekosztás révén egynél több telek alakul ki, a hátsókert mérete legalább 16,0 méter kell, hogy legyen.

(3) Az építmények közötti legkisebb távolságot, a vonatkozó jogszabály keretei között kell megállapítani, az illetékes tűzvédelmi szakhatóság előírásai alapján.

(4) A kötelező építési vonalon az épület homlokzatának (a homlokzat felületének) legalább 50%-a kell, hogy álljon. Az irányadó építési vonaltól az épület hátrahúzható, de közterülethez közelebb nem helyezhető.

(5) Erkély, függőfolyosó, előtető, párkány a terepszinttől mért legalább 3,00 méter felett legfeljebb 1,0 méterrel túlnyúlhat az építési vonalon.

(6) Az építési vonalon kívül – az építési helyen belül – elhelyezhető:

előlépcső, előtető, erkély.

(7) Terepszint alatti beépítés csak az építési vonalon belül lehetséges, kivéve a kijelölt helyen süllyesztett tér kialakítását.

A beépítésre vonatkozó egyéb rendelkezések

8. § (1) Az építési övezetben az építési hely teljes egészében alápincézhető, mely esetben a földszinten a be nem épített terület legalább 2/3-ad részén, továbbá földszint és az első emelet feletti födémen tetőkertet kell kialakítani és fenntartani.

(2) A Váci út és a Dózsa György út mentén közterülettel határos épülettraktusban lakás nem helyezhető el.

(3) Kerítés az építési vonalon nem nyúlhat túl.

Épületek magassága

9. § (1) Az épületeken a tetőfelépítmények (pl. lift, víztartály, antenna, stb.) területe nem haladhatja meg a beépített alapterület 25%-át.

(2) A Váci út mentén lévő tel(k)ek beépítésénél az építménymagasság legalább 21,0 méter kell, hogy legyen.

Környezetvédelem

10. § (1) A föld védelme, a talaj szennyezésének elkerülése érdekében az építményeket, a terepszint, illetve az épületek alatt lévő helyiségeket úgy kell kialakítani, hogy az ott keletkező, a környezetet károsító folyékony és/vagy veszélyes hulladékok ne kerülhessenek a talajba.

(2) Levegőtisztaság-védelem

a) Minden új, a levegőminőséget befolyásoló emissziós forrás elhelyezésénél az illetékes szakhatóságtól emissziós határérték-meghatározást kell kérni, a létesítmény vagy készülék üzemeltetéséről folyamatos nyilvántartást kell vezetni és a szakhatóság részére azt időszakonként be kell nyújtani.

b) A terület légszennyezettségi besorolása a vonatkozó jogszabály1 alapján a következő: Légszennyezettségi agglomeráció, 1. Budapest és környéke, ahol a légszennyezettségi zónabesorolás a következő: kéndioxid E, nitrogéndioxid B, szénmonoxid D, szilárd (PM10) C, benzol E, talajközeli ózon B.

(3) A víz védelme

a) A tervezési terület a vonatkozó jogszabály2 alapján a felszín alatti víz szempontjából érzékeny kategóriába sorolt.

b) A felszíni vizek elvezetésének módját a tereprendezésre, a (felszíni) vízelvezető-rendszerre és az esetlegesen szükséges szivárgó-rendszerre vonatkozó – a legalább az összefüggően kezelendő területre kidolgozott – terv(ek)ben kell meghatározni.

c) Az építményeket, a terepszint, illetve az épületek alatt lévő helyiségeket úgy kell kialakítani, hogy az ott keletkező, a környezetet károsító folyékony hulladékok (elfolyó olaj, olajszármazékok, hűtő-, fékfolyadékok) és egyéb (folyékony) veszélyes hulladékok ne kerülhessenek a csapadékvíz-elvezető csatornahálózaton keresztül a befogadóba. Az összefüggő, gépkocsival járt térburkolatok, parkolóhelyek víznyelői csak olaj és zsírfogó műtárgyak beépítése és üzemeltetése mellett alakíthatók ki. Terepszint, illetve épület alatti mélygarázs létesítésekor a felszín alatti vizek áramlás-rendszerét feltáró vizsgálatot kell végezni. A föld alatti létesítmények, építmények elhelyezésénél a talajvíz szabad áramlását lehetővé tevő műszaki megoldások alkalmazandók.

(4) Élő természet védelme és zöldfelületek kialakítása

a) A meglévő fasorok hiányzó egyedeit pótolni, fenntartásukról gondoskodni kell.

b) A közterületeket – egységes kertészeti terv alapján – intenzív zöldfelületekkel kell kialakítani és fenntartani.

c) A megmaradó értékes növényzet építés alatti védelméről gondoskodni kell.

d) A közterületeket, a gyalogutakat és a zöldfelület(ek)et úgy kell kialakítani, hogy az(ok) a mozgásukban korlátozottak számára is elérhető(k) legyen(ek).

e) A területen a telek legalább 30%-án zöldfelületet kell kialakítani. Ettől az előírástól csak mélygarázs létesítése esetén szabad eltekinteni, de ebben az esetben a be nem épített terület legalább 2/3-ad részén, a terepszinten tetőkertet kell kialakítani.

(5) Hulladékgazdálkodás

a) A területen keletkező hulladék elszállításáig történő tárolásáról, elhelyezéséről a létesítmények kialakítása és átalakítása során úgy kell gondoskodni, hogy az a környezetet a vonatkozó hatályos rendelkezésekben megengedettnél nagyobb mértékben ne terhelje.

b) A területen olyan üzemi létesítmény, tevékenység, mely veszélyes hulladékok tömeges keletkezését okozza nem helyezhető el.

c) A területen keletkező kommunális hulladék szervezett gyűjtéséről és elszállíttatásáról gondoskodni kell.

Értékvédelem

11. § A terület régészeti érdekű terület. A területen földmunkával járó építési munka, illetve tereprendezés előtt a tulajdonos (beruházó) köteles a földmunkák kezdési időpontját jelezni az illetékes régészeti szakhatóság3 felé, a földmunkák figyelemmel kísérése, és az esetleges leletmentés érdekében.

Beépítésre nem szánt területek

Közlekedési és közterületek

12. § (1) A közlekedési területek szabályozási szélességét a szabályozási terv rögzíti.

(2) A Váci és a Dózsa György úton közvetlen ingatlan kiszolgálást biztosító kapubehajtó, útcsatlakozás nem alakítható ki.

(3) A területen a közterületek (utcák, gyalogutak, stb.) kialakítását, átalakítását az utcák, terek berendezési tárgyainak – köztárgyak – elhelyezését is tartalmazó terv(ek) szerint kell elvégezni, a kertészeti tervekkel összehangolva.

(4) A területen – a szabályozási tervben meghatározott közterületeken („tervezett fasorok”) – fasorok kihelyezéséről kell gondoskodni, legalább az utcák egyik oldalán, kivéve, ha a növényzet kihelyezését a műszaki adottságok nem teszik lehetővé, illetve ahol a növényzet kihelyezése veszélyezteti a közlekedés biztonságát.

(5) A területen a rendeltetési egységekhez előírt parkolók számítása során a parkolóhelyek számának csökkentésére vonatkozó előírások nem alkalmazhatók; az OTÉK szerinti számú parkolóhely telken belüli elhelyezését biztosítani kell.

(6) Az épületek udvarán parkoló csak kertészeti kiviteli tervekkel összehangoltan alakítható ki (burkolatok, burkolt felületek, növénytelepítés, stb. meghatározásával).

(7) A területen a gyalogosközlekedést szolgáló terek, sétányok és járdák utca- illetve térburkolatát, továbbá berendezését egységes koncepció(k) alapján kell kialakítani akkor is, ha azok ütemezetten kerülnek megvalósításra.

(8) A területen pavilonok, mobil árusítóhelyek működtetése nem engedélyezhető.

(9) A metróvonal védelmi zónáját a Fővárosi Tanács Városrendezési és Építészeti Főosztályának T50 számú építési korlátozása biztosítja. A metró védelmi zónájában végzendő építési tevékenységhez az UVATERV szakvéleménye és a BKV Rt. hozzájárulása szükséges.

(10) A felszín alatti beépítés mélységének meghatározásához talajmechanikai szakvéleményt kell készíteni, amely azt korlátozhatja, különös tekintettel a metróalagútra és a talajvízáramlásra.

(11) A területen az aluljáróhoz csatlakozó közterület (süllyesztett tér) kialakítható. A közterületen kiskereskedelem (virág, újság, jegy), illetve vendéglátás céljára szolgáló építmények, terasz létesíthető a közterületekre vonatkozó előírások keretei között.

(12) A területen a süllyesztett térhez csatlakozóan a szabályozási tervben meghatározott helyen közhasználat céljára megnyitott területet kell kialakítani.

Közmű építmények elhelyezése

13. § (1) A meglévő közműhálózatok védelmét biztosítani kell, szükség esetén szakfelügyelet igénylésével.

(2) Új mérőhelyeket a közterületi vezetékekről leágazva telekhatáron, vagy épületen belül kell kialakítani.

(3) Házi vízbekötést csak akkor szabad engedélyezni, ha az egyesített rendszerű csatornahálózatra való rákötés megtörtént.

(4) A területen épületen belül és kívül tereprendezési és feltárási munkát csak hatósági engedély alapján szabad végezni.

(5) A továbbtervezés során a talaj- és talajvízviszonyok tisztázása érdekében szakvéleményt kell készíttetni.

(6) A csapadékvizet az ingatlanról a közterületre kivezetni, illetve a szomszédos telekre átvezetni tilos, elvezetését telken belüli zárt csatornával kell megoldani.

(7) Felhagyott, feleslegessé vált közmű vezetékeket el kell bontani. Felhagyott vezeték nem maradhat sem föld felett, sem föld alatt.

(8) A területen új (nagy-, közép-, kisfeszültségű, valamint közvilágítási) villamos energia ellátási, távközlési hálózatot építeni, meglévő hálózat átépítésével járó rekonstrukcióját engedélyezni csak földkábeles elhelyezéssel szabad, szabadvezetéket létesíteni tilos.

(9) Reklám- és térvilágítással kápráztatást, vakítást, vagy ártó fényhatást okozni, egyéb ingatlan használatát zavarni, korlátozni nem szabad.

III. FEJEZET

EGYÉB ELŐÍRÁSOK

Záró rendelkezés

14. § (1) Az aluljáróhoz csatlakozó süllyesztett tér területének KL-KÉ-XIII jelű övezetbe sorolása esetén a KVSZ 84. § előírásait kell alkalmazni.

(2) Jelen rendelet hatálybalépésével a Váci út – Dózsa György út – Angyalföldi út -Taksony utca által határolt területre vonatkozó 22/2001.(VII.9.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelet a Váci út – Dózsa György út – Angyalföldi út – Taksony utca által határolt területre vonatkozóan hatályát a veszti.

(3) Jelen rendelet a jóváhagyást követő hónap első napján lép hatályba.

Dr. Sinka József s. k.

Dr. Tóth József s. k.

jegyző

polgármester

1

A szabályzat hatályba lépésekor a 4/2002.(X.7.) KvVM rendelet.

2

A szabályzat hatályba lépésekor a 27/2004. (XII. 25.) KvVM rendelet.

3

A szabályzat hatályba lépésekor a Budapesti Történeti Múzeum.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj