XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/rendelet/2004-39/

Témák A-Z

39/2004. (XI. 22.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelet

a Budapest XIII. kerület Váci út - Dráva utca - Visegrádi utca - Pulszkyutca által határolt terület kerületi szabályozási tervéről

Aktuális változat

Időállapot váltás


39/2004. (XI. 22.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelet

a Budapest XIII. kerület Váci út – Dráva utca – Visegrádi utca – Pulszky utca által határolt terület kerületi szabályozási tervéről

Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. tv. 6. § (3) bekezdése c) pontjában foglalt felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja.

1. § A Szabályozási Terv és jelen rendelet hatálya a Budapest XIII. kerület Váci út – Dráva utca – Visegrádi utca – Pulszky utca által határolt területre terjed ki.

2. § (1) Jelen rendeletet együtt kell alkalmazni az 56/2001. (XII. 20.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelettel elfogadott KVSZ előírásaival.

(2) Jelen rendelet előírásait együtt kell alkalmazni az 1. sz. mellékletét képező szabályozási tervlappal.

A Szabályozási Terv kötelező szabályozási elemei

3. § (1) A Szabályozási Terven rögzített kötelező érvényű szabályozási elemek:

a) építési vonal,

b) meghatározott eltérésekkel szabályozott építési vonal,

c) övezeti mutatók,

d )építési hely,

e) feltételhez kötött építési hely,

f) bontandó épület,

g) közhasználat céljára átadandó terület,

h) kerékpárút,

i) tervezett fa, fasor

j) megtartandó fasor,

k) tervezési terület határa.

(2) A kötelező érvényű szabályozási elemek csak új Szabályozási Terv keretében módosíthatók.

Telekalakítás

4. § Telket alakítani az építési övezetben meghatározott paraméterek figyelembevételével, valamint az alábbiaknak megfelelően lehet:

a) csak olyan telket lehet alakítani, amelynek Visegrádi utcai vagy a Pulszky utcai közterületi határa is van,

b) a Visegrádi utca és a Pulszky utca mentén a legkisebb telekszélesség 30,0 m.

Az építési helyre vonatkozó rendelkezések

5. § (1) Amennyiben a tömbben telekosztás révén egynél több telek alakul ki, a hátsókert mérete legalább 16,50 m kell legyen.

(2) Épületköz csak a Pulszky utca mentén alakítható ki.

Építménymagasságra, homlokzatmagasságra vonatkozó rendelkezések

6. § (1) A Váci út mentén lévő tel(k)ek beépítésénél az építménymagasság minimum 21,0 m kell legyen, maximum 33,0 m lehet.

(2) A Dráva utca mentén a szabályozási terven jelölt 58,0 m hosszúságú homlokzati szakasz 50%-án a párkánymagasság nem haladhatja meg a 27,0 m-t.

A beépítés mértékére vonatkozó rendelkezések

7. § (1) Terepszint alatti beépítés a szabályozási tervlapon jelölt építési helyen belül lehetséges.

(2) A szabályozási tervlapon jelölt F jelű feltételhez kötött építési hely csak abban az esetben építhető be, ha a 25685/2 hrsz-ú telket a 25685/1 hrsz-ú telekkel vagy annak egy részével egyesítik. Ha az egyesítés nem történik meg, a feltételhez kötött építési hely kizárólag terepszint alatt építhető be.

A beépítésre vonatkozó egyéb rendelkezések

8. § (1) A Váci út és a Dráva utca mentén közterülettel határos épülettraktusban lakás nem helyezhető el.

(2) A meghatározott eltérésekkel szabályozott építési vonalon a jelölt szakaszon az épülethomlokzat felületének min. 50%-át kell elhelyezni, a többi részén az épület homlokzata tetszőlegesen hátrahúzható.

(3) Új épület elhelyezésénél a közterületi telekhatáron lévő homlokzat síkja a közterület irányába nem térhet, kivéve az eresz, párkány, az erkély vagy loggia maximum 1,0 m-es kinyúlását.

(4) Belső udvar létesítése esetén a két, egymással szemben lévő épületszárny homlokzati síkja közötti távolság legalább 20,0 m.

(5) A területre szóló építési engedély kiadásának feltétele a 25.685/1 hrsz-ú telekre vonatkozó – a tulajdonos és az Önkormányzat közötti – megállapodásnak a megléte, ami a Szabályozás Tervlapon „közhasználat céljára átadandó terület”-ről rendelkezik. Az átadott területen az új beépítés érdekét szolgáló létesítmények (új közúti sáv, járda) kerülnek elhelyezésre. A közhasználatra való átadást a telekkönyvben is szükséges rögzíteni.

A közterületekre vonatkozó rendelkezések

9. § (1) A Váci út mentén létesíthető új épület(ek) használatbavételi engedély kiadásának feltétele a (25685/3) hrsz-ú közterület kialakítása.

(2) A (25685/3) hrsz-ú közterületet olyan városi köztérként kell kialakítani, ahol a zöldfelület aránya min. 20%, a vízfelület aránya min. 10%. A vízfelületek egy részén vízarchitektúra, szökőkút létesítendő.

(3) A területen a közterületek kialakítását, átalakítását, az utcák berendezési tárgyainak – egyéb köztárgyak – elhelyezését is tartalmazó tervek szerint kell elvégezni a kertészeti tervekkel összehangolva. A köztárgy elhelyezéséhez a közterület tulajdonosa, illetve a közútkezelő hozzájárulása szükséges.

(4) A területen pavilonok, mobil árusítóhelyek működtetése nem engedélyezhető.

(5) A Váci út – Dráva utca – Visegrádi utca közterületi telekhatáron kerítés nem építhető.

Közlekedési területek

10. § (1) A Váci úton közvetlen ingatlan kiszolgálást biztosító kapubehajtó, útcsatlakozás nem alakítható ki.

(2) A Dráva utcában közvetlen ingatlan kiszolgálást biztosító kapubehajtó, útcsatlakozás nem alakítható ki.

A Dráva utcai meglévő kapubehajtót a kiszolgált ingatlan tervezett beépítésének használatbavételéig meg kell szüntetni.

(3) A tervezett parkoló kapacitás közlekedési kapcsolatának biztosítására minden 400 férőhely után egy közös ki-, bejáratot kell létesíteni. 100 férőhelynél nagyobb parkoló kapacitás esetén a közúti kapcsolatot útcsatlakozásként kell kialakítani.

(4) Ingatlanok közvetlen gépjármű kiszolgálását biztosító útcsatlakozás 100 férőhelyet meghaladó parkoló kapacitás esetén a Váci utat (burkolat szél) 35 m-nél, a Dráva utcát (burkolat szél) 25 m-nél jobban nem közelítheti meg.

(5) Ingatlanok közvetlen gépjármű kiszolgálását oly módon kell kialakítani (elhelyezés, áteresztőképesség), hogy a közterületek forgalmát ne zavarják.

(6) Építmények, önálló rendeltetési egységek, területek rendeltetésszerű használatához szükséges várakozó, parkoló és rakodóhelyeket telken belül kell megvalósítani a vonatkozó előírásoknak megfelelő módon és mennyiségben.

(7) Új épület építése, bővítése vagy funkcióváltás esetén az OTÉK szerinti parkolóférőhelyszám biztosítása kötelező.

(8) A metróvonal védelmi zónáját a Fővárosi Tanács Városrendezési és Építészeti Főosztályának T50 számú építési korlátozása biztosítja. A metró védelmi zónájában végzendő építési tevékenységhez az UVATERV szakvéleménye és a BKV Rt. hozzájárulása szükséges. Általánosan a metró szellőző – ha a területen új beépítés létesül – átépítendő. Az átépítés során a szellőzőt az új épület szerkezetébe illesztve, kéményszinten (tetősíkon) kell elhelyezni. A szellőző berendezést az épületben elhelyezendő funkciók védelmében zaj és rezgés ellen szigetelni kell. Mindezeket az épület engedélyezése során kell méretezni.

(9) A felszín alatti beépítés mélységének meghatározásához talajmechanikai szakvéleményt kell készíteni, mely azt korlátozhatja, különös tekintettel a metró alagútra és a talajvíz áramlásra.

(10) A 25685/1 hrsz-ú építési telek egésze vagy egy része beépítésének feltétele:

– a Pulszky utca burkolatainak átépítése,

– a Visegrádi utca (Pulszky utca – Dráva utca közötti szakasz), a Dráva utca (Váci út – Visegrádi utca közötti szakasz fejlesztése és a Dráva utca – Visegrádi utca csomópontjában a jelzőlámpás forgalomirányítás kiépítése,

– a tömbhöz kapcsolódó gyalogos felületek és közforgalom számára átadott területek átépítése.

(11) A Dráva utca – Dózsa György út kerékpárútvonal végleges kialakítását, nyomvonalának pontosítását önálló útépítési terv határozza meg.

Zöldfelületek

11. § (1) A Visegrádi utcai fasorszakasz megtartandó (gyengébb állagú faegyedek cseréjével), illetve korai juharral kiegészítendők.

(2) A Dráva utcában fasor telepítendő. A Pulszky utcában kis lombkoronájú fasor telepítendő.

(3) Fasortelepítésnél, kiegészítésnél várostűrő, előnevelt, többször iskolázott, „útsorfa” minőségű fák ültetendők legalább 8 m-es tőtávolságra. Az ültetéssel egyidőben öntözés lehetőségéről gondoskodni szükséges.

(4) A 25685/1 hrsz-ú telken, a felszín felett be nem épített telekterület 30%-án tetőkertet kell létesíteni. A terepszint alatti létesítmény feletti tetőkertet minimum 50 cm-es talajtakarással kell létesíteni, minden 200 m2 tetőkert után 1 db 2x2x2 m3-es, lombos fa ültetésére alkalmas ültető-gödör kialakítandó. Egy lombos, 2x iskolázott előnevelt fa telepítendő ültető-gödrönként.

(5) Az építési engedélyezési terv részeként, szakértő által kidolgozott kertépítészeti munkarészt is csatolni kell.

(6) A zöldfelületek – kivéve tetőkert – kialakításánál átlagosan 0, 5 m mélységben, de (fasori vagy egyedi) fák telepítésének helyén az ültető-gödör teljes, azaz 1x1x1 m-es mértékében talajcsere szükséges.

Környezetvédelem

12. § (1) A tervezési területen külső térbe kijutó, bűzt okozó tevékenység nem végezhető. A tervezési területen üzemi jellegű tevékenységet folytatni nem lehet.

(2) A Váci út, Dráva utca menti épületek zajérzékeny homlokzatait passzív akusztikai védelemmel kell ellátni. Az építési engedélyezési terv részeként erre vonatkozó vizsgálatokat és javaslatokat tartalmazó munkarészt is be kell nyújtani. A mindenkor hatályos zajvédelmi jogszabályok szerinti, belső terekre vonatkozó határértékeknek teljesülniük kell.

(3) A területen talaj- és talajvízszennyezést okozó tevékenység nem folytatható. A hatályos felszín alatti vízminőség-védelmi rendelet „kiemelten érzékeny” felszín alatti vízminőség-védelmi kategória vonatkozó határértékei betartandók.

(4) Terepszint alatti építmények mentén a talajvíz szabad áramlását műszaki eszközökkel (szivárgó-rendszer) biztosítani kell.

Közművek

13. § (1) A Váci út – Dráva utca kereszteződésében, az aluljáró közelsége miatt a járdában vezetett:

a) meglévő víznyomócsőre vonatkozó 3-3 m szélességű, és

b) a kisnyomású gázvezeték 3-3 m széles védőtávolságára vonatkozó korlátozó előírásokat be kell tartani.

(2) Közterületen az ingatlanok bekötővezetékein kívül más, az ingatlant kiszolgáló közművezeték nem helyezhető el.

(3) A közterületi vízvezetéken föld feletti kivitelű tűzcsapokat szabad csak elhelyezni.

(4) A tervezési területről szenny- és csapadékvíz az Esztergomi úti tehermentesítő csatorna megépítéséig vagy más műszaki megoldás megvalósításáig csak az érvényes szolgáltatási szerződésben jelenleg meghatározott kontingens mértékéig vezethető be a csatornahálózatba. A kontingens feletti szenny- és csapadékvizek elvezetésének műszaki feltételeit a Fővárosi Csatornázási Művek Rt. egyedileg határozza meg.

Értékvédelem

14. § Ha a földmunkák során váratlan régészeti lelet vagy emlék kerül elő, a kulturális örökség védelméről szóló 2001. évi LXIV. törvény 24. §-ában foglaltak szerint a munkákat azonnal abba kell hagyni, az emléket vagy leletet az illetékes települési önkormányzat jegyzőjének haladéktalanul be kell jelenteni, és a helyszín, illetve a lelet őrzéséről gondoskodni kell. Mindemellett értesíteni kell a területileg illetékes Budapesti Történeti Múzeumot (1014 Budapest, Szent György tér 2., Pf.: 4.).

Záró rendelkezés

15. § Jelen rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.

Dr. Sinka József s. k.

Dr. Tóth József s. k.

jegyző

polgármester
Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj