XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/rendelet/2003-33/

Témák A-Z

33/2003. (VII. 2.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelet

a Budapest XIII. kerület Szegedi út - Szent László utca - Kerekes utca - Palóc utca - Szegedi út - Dévényi út - Róbert Károly krt. - Reitter Ferenc utca által határolt terület kerületi szabályozási tervéről

Aktuális változat

Időállapot váltás


33/2003. (VII. 2.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelet

a Budapest XIII. kerület Szegedi út – Szent László utca – Kerekes utca – Palóc utca – Szegedi út – Dévényi út – Róbert Károly krt. – Reitter Ferenc utca által határolt terület kerületi szabályozási tervéről

Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete az épített környezet alakításról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. tv. 7. § (3) bekezdés c/ pontjában foglalt felhatalmazás alapján megalkotja az alábbi rendeletet.

1. § A Szabályozási Terv és jelen rendelet hatálya a Budapest XIII. kerület Szegedi út – Szent László utca – Kerekes utca – Palóc utca – Szegedi út – Dévényi út – Róbert Károly krt. – Reitter Ferenc utca által határolt területre terjed ki.

2. § (1) Jelen rendeletet együtt kell alkalmazni az 56/2001.(XII.20.)Ö.K. sz. rendelettel elfogadott KVSZ vonatkozó előírásaival, figyelembe véve az eltéréseket.

(2) Jelen rendelet előírásait együtt kell alkalmazni a Szabályozási Tervvel.

A Szabályozási Terv kötelező szabályozási és tájékoztató elemei

3. § (1) A szabályozási terven rögzített kötelező érvényű szabályozási elemek:

a) szabályozási vonal,

b) építési övezet, övezet határa,

c) övezeti mutatók,

d) építési vonal,

e) meghatározott eltéréssel szabályozott építési vonal,

f) építési hely,

g) kötelezően kialakítandó zöldfelület,

h) kötelező fásítás,

i) megtartandó fa,

j) tűzfal takarására telepítendő növényzet,

k) árkádosítás,

l) kerékpárút,

m) megszüntető jel,

n) tervezési terület határa.

A meghatározott eltéréssel szabályozott építési vonal min. 30%-án épületet kell elhelyezni. A kötelező érvényű szabályozási elemek csak új Szabályozási Terv keretében módosíthatók.

(2) A szabályozási terven alkalmazott tájékoztató elemek:

a) meglévõ, megtartásra javasolt épület,

b) fõvárosi rendeletben védett épület,

c) vasút védõtávolsága.

Telekalakítás

4. § Telket az építési övezetben meghatározott paraméterek figyelembevételével lehet alakítani.

A beépítésre vonatkozó általános rendelkezések

5. § (1) Parkolóházat csak a KL-KT-XIII övezet mentén lehet engedélyezni oly módon, hogy a parkolóház be/kihajtója a keretövezetbe nem sorolt közterület felől működik.

(2) 1500 m2-nél kisebb saroktelek esetén a telek legnagyobb beépítési mértéke 75% lehet, ebben az esetben a min. zöldfelületi mérték 20%.

(3) A terepszint alatti beépítés mértéke mélygarázs céljára elérheti a 100%-ot, ha a telek mérete 500 m2-nél kisebb.

(4) A területen a szintterületi mutató max. 3,0 lehet.

(5) Az építmények magasságára vonatkozóan az alábbiakat kell figyelembe venni:

a) A területen a megengedett legnagyobb építménymagasság 16,0 m.

b) A Szegedi út és a Reitter Ferenc utca mentén lévő telkek beépítésénél az építménymagasság max. 21,0 m lehet. Saroktelek esetén a másik utca mentén az épület max. 10,0 m hosszan max. 21,0 m homlokzatmagassággal rendelkezhet, a szomszédos telek felé a (8) bek. figyelembevételével min. 3,0 m hosszan max. 16,0 m-es homlokzatmagassággal kell csatlakoznia.

c) A Róbert Károly körút mentén lévő telkek beépítésénél az építménymagasság min. 21,0 m kell legyen.

(6) Zajvédelmi szempontok miatt a Szegedi út mentén, új beépítés esetén, a közterülettel határos épülettraktusban lakóhelyiség nem helyezhető el.

(7) A Szabályozási Terven megtartásra javasolt épületekhez, valamint az e rendelet hatálybalépését követően épülő épületek homlokzatához új épületnek úgy kell csatlakoznia, hogy a homlokzatmagasság eltérési mértéke a meglévő épület homlokzatmagasságának az 1/10-ét nem haladja meg.

(8) Az építési helyre vonatkozóan az alábbiakat kell betartani:

a) Az építési vonalat a Szabályozási Terv tartalmazza. Meglévő, megtartásra javasolt épület elbontása esetén az új épületet a közterületi telekhatárra kell elhelyezni.

b) Min. 30 m széles telek esetén az építési vonal mentén az épületek zárt sora legalább 10 m-es, egy telekre eső épületközzel megszakítható úgy, hogy a keletkező köz két oldalán épület létesül.

c) A Szegedi út Palóc u. – Dévényi út közötti szakasza és a Dévényi út mentén – a Szabályozási Terven jelölt helyen – 5,0 m-es előkert létesítendő.

d) Az építési hely meghatározásánál

da) közbenső teleknél az építési vonal, illetőleg az attól a telekbelső felé mért 12 m-es (30 m-nél hosszabb telek esetén 15 m-es) távolságban az oldalsó telekhatároktól a telek középvonala felé húzott két 45-os elméleti vonal valamint a hátsókert legkisebb mértékét megállapító hátsókerti építési határvonal által közrezárt terület tekintendő építési helynek,

db) sarokteleknél az építési vonal vagy a közterület felé eső építési hely határvonal, illetőleg a hosszabbik telekhatár mentén a telekbelső felé mért 12 m-es (25 m-nél hosszabb telek esetén 15 m-es) távolságban az oldalsó telekhatároktól a telek középvonala felé húzott 45-os elméleti vonal valamint a másik építési vonallal vagy a közterület felé eső építési hely határvonallal párhuzamos, attól 12 m-re (25 m-nél hosszabb telek esetén 15 m-re) lévő hátsó építési határvonal és az oldalsó telekhatárok által közrezárt terület tekintendő építési helynek.

e) A KVSZ hátsókertre vonatkozó előírásaitól eltérő rendelkezéseket a Szabályozási Terv tartalmazza.

(9) Amennyiben a Dévényi út – Diós utca menti 27228 és 27227 hrsz.-ú illetve a Dévényi út – Kisgömb utca menti 27252 és 27253 hrsz.-ú telkek összevonásra kerülnek, nem a szabályozási tervlapon jelölt építési helyen, hanem az általános előírásoknak megfelelően lehet épületet elhelyezni.

(10) A 16 m széles, vagy annál keskenyebb szabályozási szélességgel rendelkező utcákban új épületek homlokzati síkja a felsőbb szinteken sem térhet el a közterület irányába, kivéve az eresz, a párkány, erkély vagy loggia max. 0,5 m-es benyúlását.

Egyéb helyeken a benyúlás mértéke max. 1,0 m lehet.

(11) A kizárólag a Kerekes u., Kisgömb u., Mór u., Diós u., Dévényi út és Palóc u. felé közterületi kapcsolattal rendelkező telkek esetén, az épület földszintjén egy garázskapuval rendelkező teremgarázs is létesíthető.

(12) Tömbön belül a kerítést úgy kell kialakítani, hogy a max. 50 cm magas tömör lábazat feletti rész legalább 75%-a áttört kerítésként létesüljön, maximum 1,50 összmagassággal.

Az előkert mentén kerítés nem építhető.

Közlekedés

6. § (1) A Szegedi út a Budapest – Vác vasútvonal külön szintű keresztezésének megvalósulásakor II. rendű főútra módosul, ennek megfelelően tervezési osztályba sorolása B.IV.b.B.-ra változik, szervizútjának tervezési osztálya pedig B.VI.d.C.

(2) A Róbert Károly körúton, a Reitter Ferenc utcában és a Szegedi úton ingatlankiszolgálást biztosító kapubehajtó, illetve útcsatlakozás csak akkor létesíthető vagy tartható fenn, ha az érintett ingatlan lakó-kiszolgáló út hálózati szerepű közterülettel vagy szervizúttal nem határos.

(3) Országos közforgalmú vasútvonal szélső vágányának tengelyétől mért 50 m-es távolságon belül építmény elhelyezéséhez a MÁV Rt. és a Közlekedési hatóság hozzájárulása szükséges.

Környezetvédelem és zöldfelület

7. § (1) A Róbert Károly krt., a Reitter F. u., a Szegedi út és a Dévényi út menti beépítéseknél az új épületeket passzív akusztikai védelemmel kell ellátni, biztosítandó a belsőtéri zajszinteket.

(2) A mélyépítési munkák során a felszín alatti építmények mentén biztosítani kell a talajvízáramlás lehetőségét.

(3) Talaj-, illetve talajvízszennyező tevékenység a területen nem végezhető.

(4) Az új épületek hő- és légtechnikai berendezéseire az illetékes szakhatóságtól egyedi kibocsátási határértéket kell kérni.

(5) A mélygarázsokból elszívott szennyezett levegőt tető felett (kémény szinten) kell kibocsátani.

(6) A területen termelõ – üzemi technológia nem vezethetõ be. A ma üzemelõk 10 éven belül megszüntetendõk.

(7) A szabályozási terven jelölt fasorok és faegyedek megtartandók.

(8) A szabályozási terven jelölt ültetendõ fasorokat el kell telepíteni.

Közművek

8. § (1) A meglévő és tervezett közműlétesítmények (hálózatok és műtárgyak) helyigényét közterületen, a közterület szabályozási szélességén belül kell biztosítani.

(2) A távlati tervezett felüljáró és villamosvonal kiviteli tervének készítése előtt a Szegedi út teljes hosszában az érintett közműhálózatok védelmének módját, esetleges kiváltásuk szükségességét az üzemeltetők illetékeseivel egyeztetni kell.

(3) A nem szabványos méretű, elavult vízvezetékeket a tényleges oltóvízigény függvényében meghatározott méretben kell átépíteni.

(4) Az érintett vízgyűjtőterület vízelvezetésének alapfeltétele az általános csatornázási terv szerinti Szent László utca – Kerekes utca – Jász utca nyomvonalán kiépítendő 50 – 100 cm méretű egyesített gyűjtő megépítése.

(5) Meglévő, megmaradó csatornára való rákötés esetén meg kell kérni az üzemeltető befogadóra vonatkozó állapotvizsgálatát.

(6) Mélygarázsoknál a szenny- és csapadékvíz előkezelése megoldandó.

(7) A jelenlegi kapacitáson felüli gázmennyiségek biztosítására a kisnyomású gázhálózatot felül kell vizsgálni és bővíteni a ténylegesen jelentkező gázigények alapján.

(8) A tervezett transzformátorokat épületben kell elhelyezni, a közterületi megközelítési lehetőség biztosításával.

Polgári védelmi létesítmények

9. § A polgári védelmi létesítményeket (óvóhelyet és a csatlakozó épületgépészeti és egyéb vezetékeket, motoros szirénát, annak elektromos kapcsolóját, vezérlőegységét és elektromos csatlakozó kábeleit) érintő kivitelezési munkák esetén a polgári védelmi létesítmények megszüntetéséhez, átalakításához és új létesítéséhez a Fővárosi Polgárivédelmi Igazgatóság konkrét, eseti hozzájárulása szükséges. A védelmi létesítményt is érintő építési-, bontási engedély csak a szakhatóság jóváhagyásával adható ki.

Értékvédelem

10. § Bármilyen földmunkával járó beruházás megkezdése előtt értesíteni kell a Budapesti Történeti Múzeumot, hogy a földmunkákat régész figyelemmel kísérhesse és az esetleges leletmentést, annak dokumentálását elvégezhesse.

Záró rendelkezés

11. § A rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.

Dr. Sinka József s. k.

Dr. Tóth József s. k.

jegyző

polgármester
Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj