XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2024/02/13/keruleti-zenesz-kapta-iden-az-ifju-tehetseg-dijat/

Témák A-Z

Kerületi zenész kapta idén az Ifjú Tehetség díjat

2024. február 13. Kulturális hírek

Hamar Luca Valentina oboás, Cziffra díjasA 14 éves Hamar Luca Valentina oboásnak ítélték oda 2024-ben a Cziffra György Fesztivál Ifjú Tehetség díját. A Kreatív Művész díjat Rozsonits Ildikó zongoraművész és Lugosi Dániel Ali klarinétművészt kapta. Az elismerésekkel járó pénzjutalmat önkormányzatunk biztosítja.

Az évente megrendezett Cziffra György Fesztivál 2016-ban indult. Hűen követi a névadó szellemiségét, zenei örökségét. A néhai Cziffra György (1921-1994) a legismertebb magyar zongoraművész világszerte. Az angyalföldi Tripoliszban született mélyszegénységben élő cigánycsaládba, ötévesen cirkuszban játszott, nyolcévesen már a Zeneakadémián tanult, kamaszként hangversenytermek, de lokálok virtuóza is volt, fiatalemberként hadifogolynak hurcolták el Oroszországba, hazatérve itthon kényszermunkás volt a recski kőfejtőben, disszidálását követően felnőttként lett világhíres művész, francia állampolgár és a Becsületrend kitüntetettje. Ezt a kivételes életutat elismerve döntött úgy a XIII. kerületi önkormányzat, hogy pénzzel támogatja a Cziffra György Fesztivál két díját, az Ifjú Tehetség díjat és a Kreatív Művész díjat.

Az Ifjú Tehetség díjjal kitüntetett, Hamar Luca Valentina 14 éves, a Népfürdő utcában él. Szolfézs előképzős tanulmányait általános iskolájában, a XIII. kerületi Hunyadi Mátyás Általános Iskolában végezte. Utána a szintén kerületi Fischer Annie Zeneiskola növendéke lett. Most a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium szolfézs és oboa szakos 9. osztályos tanulója. Zeneiskolai tanulmányait végig kitűnő eredménnyel végezte, személyisége, elhivatottsága példaértékű.

A Kreatív Művész díjjal elismert Rozsonits Ildikó (18 éves) tízévesen lett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Rendkívüli Tehetségek Képzőjének hallgatója, és az Akadémia legfiatalabb diákja lett. Az elmúlt években számos rangos nemzetközi zongoraversenyen ért el helyezést Prágában, Düsseldorfban, Milánóban, Grazban és Essenben.  Itthon egyebek között Talentum Hungaricum ösztöndíjat és Junior Prima díjat kapott. Szólistája volt hazai zenekarok mellett az Ensemble Solistes de Neuchatel-nek a zlin-i Filharmonikusoknak és a Cseh Rádió Szimfonikus Zenekarának.

A szintén Kreatív Művész díjjal kitüntetett Lugosi Dániel Ali (25 éves) klarinétművész számos országos- és nemzetközi verseny kitüntetettje. A Virtuózok tehetségkutató verseny első szériájának és a V4 versenynek abszolút győztese, 2023-ban Junior Prima Díjban részesült. Szólistaként koncertezett Ausztriában, Olaszországban, az Amerikai Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Kanadában, Montrealban, Japánban, Írországban, Kolumbiában. Koncertjei mellett mesterkurzusokat is tartott több egyetemen.

Cziffra díjjal kitüntetettek

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj