XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2023/11/21/emlektablat-allitottunk-deri-janos-ujsagironak/

Témák A-Z

Emléktáblát állítottunk Déri János újságírónak

2023. november 21. Kulturális hírek

A Visegrádi utca 40. számú ház falán mostantól emléktábla örökíti meg, hogy ott élt a kivételes újságírói tehetsége okán igazi televíziós személyiséggé vált Déri János.

Élt 41 évet 1951. április 14-től 1992. április 29-ig. Tüdőrákban halt meg. Ahogyan betegsége, úgy újságírói munkássága is közügy volt. Közügy, mert sokat foglalkozott fontos társadalmi közügyekkel az Ablak című televíziós magazin műsorvezető-riportereként. A Pocsék Áruk Fóruma című sorozatával műfajt teremtett, miként emlékezetes volt és maradt a paranormális jelenségekkel foglalkozó műsora, ami Nulladik típusú találkozások címmel futott. Az egykori MTV-ben Ez+Az címmel szórakoztató műsorokat és szilveszteri műsorokat is vezetett, sőt a Rádiókabaré szóvivője is lett.

A Budapesti Műszaki Egyetemen gépészmérnöki diplomát szerzett Déri János a XIII. kerületi Visegrádi utca 40-ben lakott 1972-ig. A ház falán mostantól emléktábla örökíti meg, hogy ott élt a kivételes tehetsége okán igazi televíziós személyiséggé lett újságíró és publicista, akinek emlékére kollégái díjat is alapítottak. A vele járó elismerés egy arany egyforintos: az kaphat ilyet, aki sokoldalú, tehetséges újságíró vagy előadóművész.

A betegségével szembenéző, azzal harcba szálló Déri János egyébként utolsó interjújában azt mondta: idegesítő disznóság, hogy aki sírba száll, azt gyorsan, akár már három év múlva elfelejtik. Nos, erre rácáfolt az élet, hiszen halála után 31 évvel, 2023. november 21-én állítottunk emléktáblát egykori lakóhelye falára. A tábla leleplezésekor három gyermeke közül Déri Bea édesapját és a családi összejövetelek szép emlékeit idézte meg a Visegrádi utca 40. előtt. Kollégája, a Dérihez hasonlóan Táncsics Mihály-díjas Szegvári Katalin újságíró a pályatárs szakmai életútjának főbb állomásairól beszélt. Koszorút helyezett el Hiszékeny Dezső, a fővárosi 7-es számú egyéni választókerület országgyűlési képviselője és dr. Tóth József XIII. kerületi polgármester.

Déri János emléktábla avatás

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj