XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2023/12/13/emlektabla-szusza-ferencnek/

Témák A-Z

Emléktábla Szusza Ferencnek

2023. december 13. - Frissítve Kulturális hírek

A magyar bajnokság leggólerősebb csatáraként tartják számon azt a néhai Szusza Ferencet, akinek emléktáblát állított önkormányzatunk egykori angyalföldi lakóhelyén, a Szekszárdi utca 26-ban. Szusza az Újpesti Dózsa játékosa volt, de számos családtagja lakot a Szekszárdi utcai épülettömbben, az úgynevezett Juta házakban.

Szusza Ferenc emléktábla leleplezése

Szusza Ferenc 1923. december 1-jén a Szekszárdi út 26. szám alatt a Juta-gyári házakba született. Magyar válogatott labdarúgó volt, minden idők egyik leggólerősebb hazai csatára, az Újpesti Dózsa játékosa, a Szusza Ferenc Stadion névadója. Születésének 100. évfordulóján önkormányzatunk emléktáblát helyeztetett el az épület falán. Az emléktáblát a családtagok mellett megkoszorúzta Hiszékeny Dezső XIII. kerületi egyéni országgyűlési képviselő és dr. Tóth József XIII. kerületi polgármester. Elhelyezték a megemlékezés virágait az újpesti önkormányzat képviselői is.

GRUNDRÓL INDULT

A Juta-gyári ház grundján tűnt fel Szusza Ferenc kiemelkedő tehetsége, onnan hívták a Jutagyári csapatba focizni. Majd a legközelebbi nagy klub, a Jutát amolyan fiókcsapatnak tekintő UTE igazolta le. 1935 és 1961 között mindvégig az Újpest (UTE, Budapesti Dózsa, Újpesti Dózsa) játékosa volt. 17 évesen mesterhármassal debütált az élvonalban. 462 NB1-es mérkőzésen 393 gólt szerzett. Azóta sem lőtt senki ennél több gólt a magyar élvonalban. A csapattal 4 bajnoki címet nyert, az elsőt 1945-ben, az utolsót 1960-ban.

18 ÉVESEN LETT VÁLOGATOTT

A válogatottban 18 évesen mutatkozott be Szusza Ferenc. Az első mérkőzésén ő lőtte a magyar csapat gólját Zágrábban az 1:1-es döntetlennel zárult mérkőzésen. Összesen 24 válogatott mérkőzésen szerepelt 1942 és 1956 között 18 gólt szerzett. 1952-ben, a szovjet főváros válogatottja elleni 1:1-es meccset követően őt tették felelőssé, amiért egy pezsgőspohár a szálloda előtt az utcán, ott beszélgető katonatisztektől néhány centire landolt. Utóbb kiderült, hogy Buzánszky Jenő volt a véletlen „tettes”, de ez Szuszán már nem segített, ezután már csak egyszer 1956-ban volt válogatott.

SZÍNÉSZ IS VOLT

Filmszerepeiben is népszerű volt. A Szepesi György novellájából készült, Keleti Márton által rendezett Civil a pályán (1951) című film egyik főszerepét alakította, a Mese a 12 találatról (1956) című filmben önmagát játszotta el. A háromszoros Kossuth-díjas filmrendező színészeinek Szuszáról mesélt: Nézzétek meg most jött ez az egyszerű sportember, de az életben nem késik el, ha valamit megbeszélünk! A szöveget megtanulja, nem ismétli a szöveget, elmondja úgy, ahogy kell! Ti pedig… Háromszor kell nektek elmondani és nem tartjátok be az utasításaimat! Vegyetek róla példát!” Szusza Ferenc 83 évesen 2006. augusztus 1-jén hunyt el.

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj